’The Spark’ je prekretnica u Enter Shikari karijeri, ogoljen, iskren i neobično pozitivan. Sada sa mnogo manje gitara ali više sintisajzera kreću u pravcu koji deluje kao da je trka za hitovima. Novi zvuk benda, koji je od starta kreirao muziku koju drugi nisu mogli ni da zamisle, je do sada najambiciozniji projekat u koji su se upustili. ’The Spark’ je napredak i dokaz da je progres jedini način da se preživi u ovom okrutnom svetu.

Četvrti ’The Mindsweep’ (objavljen 2015.) je bio ublažena verzija prethonog ’A Flash Flood of Colour’ (2012) ali je dao rezultate sa više mesta na radio stanicama i dobrim pozicijama na top listama. Planetarni uspeh twenty one pilots je svakako uticao da ’The Spark’ na momente zvuči (previše) pop. Prvi singl „Live Outside“ je nadasve simpatična i jednostavna pesma sa refrenom koji se ponavlja više puta nego što je to potrebno ali to je i ono što je čini posebnom. Ipak Enter Shikari su izgradili karijeru na kompleksnim numerama i to pokazuju drugim singlom „Rabble Rouser“, mračna electro rock numera izmešana sa sirovim grime-om. Tekstualno ovo je svakako najizazovniji Enter Shikari album do sada, ponajviše jer gravitira ka totalnoj tami u kojoj se svet danas nalazi ali sa pozitivnim pogledima na budućnost. Kao bend koji se nikada nije libio da se bavi aktuelnim temama ni ovog puta nisu ostali ravnodušni; „Take My Country Back“ daje tu pozitivnu notu ovoj ploči kroz punk vibracije. „The Sights“ je veoma prijatna i podiže atmosferu ali „Airfield“ je pravo malo, emotivno, remek delo koje je namenjeno svima kojima je život pretežak.
Totalno iznenađenje je „Shinrin-Yoku“ sa rege elementima ili osamdesetim inspirisana „The Revolt of the Atoms“. Veličanstveno zatvaraju ’The Spark’ album sa „An Ode to Lost Jigsaw Pieces (In Two Movements)“.

Enter Shikari su bend koji ne prestaje da iznenađuje, od 2003. do danas više puta su uspeli da ponude kompletno novi zvuk i kreiraju žanr koji može da se opiše samo njihovim imenom. Ali oni se ne plaše promena, uvek spremni da napreduju, ’The Spark’ i ne liči na ono što od njih mogli da očekujemo. Elektronika je ponovo u modi ali samo ako ste spremni da se opustite i prepustite uživanju.

Mike Stankovich