Šesti rođendan Resetora
Egypt (SAD) + Hill (Beograd)
Klub ‘’Elektropionir’’ - Beograd
11.7.2017 – 20h


Resetor je sinoć, u sredu 11. jula, proslavio svoj šesti rođendan. Nino, čovek koji stoji iza ovog imena je do sada, nekad uz pomoć prijatelja, nekada sam, doveo pregršt bendova metal, rock, punk/hardcore, alternativne i eksperimentalne muzike, kako DIY etike, tako i onih svetski poznatih i priznatih sa širokim auditorijumom. Za proteklih šest godina u Resetorovoj organizaciji mogli smo gledati notorne svetske sastave poput Suicide Silence, Bongzilla, Stoned Jesus, Vitamin X, Rosetta, Mono, Riverside, Russian Circles, Torche itd.

Do samo pre nekoliko dana nije se tačno znalo ko će nastupati, ali je celokupni diskurs na facebook stranici događaja upućivao na njih, tada bend iznenađenja, američki stoner sastav Egypt. Ovaj bend iz Severne Dakote imala je prilike gledati i publika ovogodišnjeg Exit-a, poslednje festivalske večeri na Fusion bini, pa se da pretpostaviti da je to razlog latentnog najavljivanja nastupa Egipta na šestom rođendanu Resetora. Dakle, popravni za sve one koji su posetili ovogodišnji Exit, a nisu uspeli pogledati Egypt na istom, bio je u Beogradu u sredu 11. jula od 20 časova u Cetinjskoj, tačnije u klubu ’’Elektropionir’’.
 

Bend podrške Egypt-u i prva zvanica Resetorovog šestog rođendana, bio je beogradski dvojac Hill. Grupu čine Aleksandar Apostolovski na bas gitari, odnosno klavijaturama i Darko Marinković za bubnjevima. Muzika koju stvaraju je na tragu doom metal i rock pravaca prošarana nojzerskim i psihodeličnim farbama. Ceo muzički koncept benda jeste instrumentalan, tako da se vokal nije čuo ni u jednoj od četiri pesama koliko je ovaj dvočlani sastav odsvirao u svojih trideset minuta seta.

Bubanj je bio odvojen od postolja za isti, gde je stajao Egypt-ov, i u ravni sa basistom i klavijaturama. To i nije toliko bilo loše, s obzirom da su svetlosni efekti kod tako raspoređenih članova benda dali neku posebnu draž. Plava, crvena i žuta svetlost padala je direktno na Aleksandra i Darka, pa je vizuelni dojam u par momenata bio pozorišni. Koncert su započeli čestitkom upućenoj Ninu, odnosno Resetoru i pesmom ’’Desert Man’’. To je jedna od dve pesme koje se mogu čuti na njihovom youtube kanalu. Druga je ’’Second One’’ i ona je takođe odsvirana. Poslednja pesma, koja traje oko desetak minuta je za razliku od prethodnih, koje su na tragu nekog sludge/stoner zvuka, daleko više u nekom drone elementu, što se meni posebno dopalo kao velikom ljubitelju drone subžanra doom metal muzike. Ovom pesmom su se oprostili od tridesetak ljudi ispred bine i istu prepustili hedlajnerima, koji su se ubrzo pojavili na stejdžu.

Nakon 15 minuta pauze, u 21:25, pet minuta pre najavljenog, na binu se penju oni, stoner rock doom sastav Egypt. Bend iza sebe ima tri albuma, jedan EP i jedno split izdanje. Postoje desetak godina i ovo im je drugo pojavljivanje u Beogradu, oba puta u organizaciji Resetora. Svoj devedesetominutni set započeli su pesmom ’’Matterhorn’’ koja otvara njihov prvi album, a drugo izdanje pod nazivom ’’Become the Sun’’ sa kojeg je najveći deo repetoara bio. Publika, koja je brojala oko sedamdesetak ljudi, je odlično reagovala posle svake pesme ogromnim aplauzom i povicima, a radosni izraz lica članova benda je potvrda ovakve reakcije publike.

Nakon početne numere usledila je ’’Tres Madres’’ sa albuma iz 2015. ’’Endless Flight’’, a onda i naslovna numera ’’Cracks And Lines’’ sa njihovog poslednjeg, tek izdatog albuma. Nažalost, ovo je bila jedina numera sa ’’Crack and Lines’’, ali se dalje nastavilo sa onim opštepoznatim poput ’’Hillside’’ i ’’Endless Flight’’ koja je moj lični adut jer je u najvećoj meri prožeta nešto melodičnijim rifovima. Nekoliko momaka u publici je tokom celog nastupa dozivalo pesmu ’’Dirty Witch’’ sa prvog izdanja benda, EP-ja ’’Egypt’’, pa su njihove molitve konačno uslišene.

Inače, esencija Egipta jeste stoner rock, odnosno deset rock, terminološka preferencija benda, ali su se acid rock i psihodelija jasno odrazili kroz njihovo muziciranje, pa je eklektički rezultat svega toga - muzika benda Egypt. Paradigma ove definicije njihove muzike jeste upravo instrumentalna stvar koju su narednu odsvirali ’’Elk River Fire’’ sa albuma ’’Become The Sun’’. Dalje se išlo pesmom ’’Queen of All Time (Red giant)’’ sa prvog EP-ja, gde je kraj iste doživeo i horsko terciranje melodije refrena od strane publike i na kraju obrada pesme ’’Suicide’’ irskih rock velikana Thin Lizzy-ja, koju je ovaj sastav nedavno snimio za tribute koji je u izradi.

U 22 i 45 Egypt su završili svoj nastup. Međutim, publika ih je pozvala na bis što je ova ekipa u sastavu Aaron Esterby na bas gitari, odnosno vokalu, Chad Heille za bubnjevima i Neal Stein, član benda od 2010. godine, na gitari, rado prihvatila. Uputili su pitanje publici da li žele neku pesmu specijalno, na šta je momak koji je tokom celog nastupa tražio ’’Dirty Witch’’ ponovo zatražio istu, što je nasmejalo članove benda. Ipak, prva pesma bisa bila je ’’Stalker’’ sa ’’Become The Sun’’, a poslednja i najpoznatija stvar Egypt-a ’’Valley of the Kings’’ sa EP-ja ’’Egypt’’. Nakon nje su Amerikanci definitivno završili svoj nastup u 23 časa, mokri do gole kože.

Rođendanska proslava je tako završena tačno na vreme, što je jedna od karakteristika koncerata u ’’Elektropioniru’’. Rođendan je svirkom perspektivnog beogradskog sludge/stoner/drone sastava i američkog desert rock/psychedelic/doom benda, koji postaje sve poznatiji i poznatiji, a uz ’’Happy Birthday’’ balone koji su stajali za pultom tonca, uspešno proslavljen. Ovom prilikom i mi, Helly Cherry, čestitamo rođendan i želimo još puno velikih, ali pre svega kvalitetnih i uspešnih koncerata. Srećan rođendan!

Nemanja Mitrović Timočanin