EXIT 2017 – ČETVRTI DAN
PETROVARADINSKA TVRĐAVA – NOVI SAD
9.7.2017.

Poslednje veče ovogodišnjeg Exit festivala obeležili su izvođači i grupe Main i Explosive stage-a. Na Main Stage-u nastupali su između ostalih Del Arno Band, Roisin Murphy, Rag’n’Bone Man i Hardwell, dok je Explosive bio rezervisan za bendove čija je baza metal muzika. Addiko Fusion Stage je ugostio američki stoner-doom metal Egypt, zatim hrvatski surf rock Bambi Molesters, nišku ragga senzaciju Stereo Bananu i mnoge druge.

Explosive bina je ove večeri bila okupirana metal zvukom. Prvi su nastupali Novosađani Deathonation, zatim death metal bend iz Jagodine Decrepancy i meksički sastav identičnog zvuka kao i prethodni bend, Armada. Od 21 i 50 startovali su Full Of Hell američki grind/noise/death manijaci, a nakon njih od 22 i 50 američki melodic death metalci The Black Dahlia Murder. (Pogledajte nastupe ovih bendova u okviru galerije na kraju izveštaja). Uglavnom, do tog trenutka, veče u znaku death metal muzike. 


Američki bendovi su napravili odličnu uvertiru za poslasticu večeri. Pred solidno popunjenim prostorom Explosive stage-a, na binu izlaze Destruction, nemački thrash metal sastav. Bend postoji od 1982. godine i na samom početku svoje muziciranje su oslanjali na black metal zvuk. Međutim, u godinama koje su usledile postaju simbol nemačkog thrash metala i uz Kreator, Sodom i Tankard čine nemačku verziju thrash metal ‘’Velike četvorke’’ (Big 4).

Njihov nastup obeležila je znatna energija, interesantni vizuelni efekti, dobra konekcija i pozitivna reakcija publike. Jedini su bend festivala koji je imao plamenobacač na bini, pa su u skladu sa tim postavljena dva ventilatora kod gitariste Mike Sifringer-a i basiste/pevača Schmier-a koji su i osnovali bend početkom ’80-ih godina prošlog veka. Za bubnjevima je Vaaver koji se bendu pridružio 2011. godine, a kome su bila namontirana dva bas bubnja, ali je ipak samo jedan bio ozvučen, što ostavlja prostor konstataciji da je isti bio postavljen scenografije radi.

Ispred tri zastave, koliko ih se viorilo na bini, ovi vremešni nemački thrash metalci odsvirali su uglavnom svoje najveće hitove, pa se išlo od ‘’Life Without Sense’’ sa drugog albuma iz 1986. godine ‘’Eternal Devatation’’, preko ‘’Release From Agony’’ sa istoimenog trećeg albuma iz 1987. sa uvodnim usemplovanim delom ‘’Beyond Eternity’’, do pesme ‘’Total Desaster’’ koju je takođe uveo intro đavoljeg vokala. Na prvi album iz 1985. godine ‘’Eternal Devastation’’ odveli su nas pesmom ‘’Thrash Attack’’ za koju su rekli da je nikada nisu svirali u Srbiji. Schmier je par puta uzviknuo ‘’Živeli Srbija’’, a tokom jednog od tih usklika počastio je nekog fana limenkom piva bacivši je sa bine.

Destruction su imali ventilatore da im olakša pakao nastao tog vrelog poslednjeg festivalskog dana, ali je publika imala izvesnu devojku koja je hodajući po masi prskala ljude prskalicom/bocom napunjenom vodom. Dosta dovitljivo i nadasve efikasno u borbi protiv inferna. Na najbolju reakciju publike naišla je pesma ‘’Thrash Till Death’’ sa ‘’The Antichrist’’ albuma iz 2001, a za sam kraj odsvirana je ‘’Bestial Invasion’’ sa prvog albuma. Nakon sat vremena svirke, bez bisa, Destruction su se uz zvuke pesme ‘’Strangers In The Night’’ Frenka Sinatre oprostili od publike Explosive stage-a za koju su rekli da je esencija metal muzike. Dobar nastup i svakako kruna četvrte večeri festivala.


Addiko Fusion Stage je u 2 sata iza ponoći po prvi put ugostio Stereo Bananu. Ovaj niški dvojac u sastavu Naopak na mikrofonu i Nemus za DJ pultom, postoji već nekoliko godina i iza sebe imaju dva oficijelna albuma ‘’Šijemo Sambu’’ iz 2013. i ‘’Munje Nebjeske’’ iz 2015. godine, uz još nekoliko singlova i EP-jeva. Kombinuju rep i elektronsku muziku, a u najvećoj meri je to jungle/ragga zvuk, ali ima i crunk-a, jazz-a, dancehall-a, klasičnog reggae-a itd. Zanimljiva stvar kod benda jeste vokalna izvedba pesama, odnosno naglasak kojeg se Naopak ne stidi i ne libi da ga upotrebi ni malo. U pitanju je klasični niški govor, koji je veoma pogodan za humoristički karakter lirike kakvu gaji Stereo Banana.

Pesma kojom su započeli nastup bila je ‘’Zašto si se usr’o’’, a potom su usledile ‘’Lako je prutu da se sokoli’’, ‘’Moon Walk’’, ‘’5 do 12 sindrom’’, ‘’U bade mantilu’’ i ‘’Šijemo Sambu’’. Publika je za vreme ovih pesama bila poprilično statična, iako je dobar deo iste znao tekstove onih najpoznatijih. To je navelo Naopakog da pozove ljude na ‘’skakanje’’ (akcentujući ga južnjački) i na šutku, koja se, istini za volju i dogodila na idućoj numeri ‘’Melem’’ koja predstavlja i najpoznatiju pesmu sastava.

Šutka je bila izuzetno brutalna, pa je dobar deo učesnika kraj dočekao na podu. Stagniranje više nije bila opcija nakon ove pesme, pa su i ‘’Da li vi mastrubirate pred grad’’ i ‘’Nemoj da znojiš tehniku’’ imale svoje šutke. Naopak je konstatovao da svi posetioci i posetiteljke njihovog nastupa, uključujući i bend, zapravo duhovno orgijaju i za sam kraj pozvao na najveću šutku Fusion stage-a pesmom ‘’Majmunska posla’’. Molitve su uslišene i zaista se dogodila najveća i najbrutalnija šutka večeri, a možda i celokupnog programa Fusion stage-a, dok su se Naopak i Nemus veselili na bini plesom i skakanjem. Porukom mira i ljubavi uz ‘’Jah Bless’’ Stereo Banana su se po prvi put oprostili od Exit-a i njegove publike. Jedan od boljih nastupa koje sam imao prilike gledati na ovogodišnjem  festivalu.

Grčki neo-thrash metal bend Chronosphere je završio svoj nastup u trenutku kada se moja malenkost vratila na Explosive binu, prethodno svrativši na Noizz Future Shock Stage gde su svoje prve numere izvodili 3 mačke 100 godina. Za to vreme pretposlednji bend večeri Explosive bine se lagano zagrevao za svoj nastup. Sacramental Blood je beogradski death metal sastav koji postoji od 2002. godine. Iz sebe imaju par evropskih turneja i delili su stejdž sa mnogim eminentnim izvođačima death/thrash metal muzike. Snimili su do sada dva demo snimka, izdali dva split izdanja i prošle godine prvi zvanični LP naziva ‘’Ternion Demonarchy’’ za koji su dobili visoke ocene mnogih metal portala i magazina. Ovo je bila svojevrsna promocija izdanja benda metal publici Exit-a. Sa gorepomenutog poslednjeg izdanja posebno se izdvojila pesma ‘’Sanctimonious’’. Publike je bilo u nezavidnom broju, međutim, na stejdžu se to nije osetilo. Momci su svirali kao da sviraju pred prepunom Explosive binom. Sa svog prvog izdanja iz 2004. godine ‘’Inception of Ceremony’’ Sacramental Blood su odsvirali nekoliko numera od kojih bih izdvojio posebno, zbog samog zvuka i energije, ‘’Chaos Trinity’’ i ‘’Sacral’’, pesmu kojom i završavaju ovaj album, a kojom su okončali svoj nastup u pola 4 izjutra. 


Poslednji bend Explosive bine, ovogodišnjeg Exit festivala bio je beogradski thrash metal sastav Quasarborn. Dobro poznate face beogradske i srpske metal scene u sastavu Luka Matković (gitara, vokal), Đorđe Luković (gitara), Miloš Tomasović (bas gitara) i Marko Danilović (bubnjevi). Bend postoji od prošle godine i za sada ima samo jedan video spot za single ‘’Danse Macabre’’, i snimak živog nastupa bez publike, ali su momci koncertno i te kako aktivni, kako po Srbiji, tako i po regionu.

Njihove numere se za sada mogu čuti na njihovom zvaničnom youtube kanalu i na koncertima, što je njihova fan baza iskoristila upravo na Explosive bini od tri i četrdeset pet, kada su krenuli sa svirkom. Moram priznati da me je ovaj bend već sa gorepomenutim prvim singlom kupio. Bazično je u pitanju thrash metal, međutim, mnogo progresivniji i tehnički potkovanjiji od klasičnih kec, kec, kec bendova i sličnog zvuka. Pesme kojima su se predstavili njihovim fanovima i najvernijim obožavaocima metal zvuka bile su između ostalih ‘’A (Suicide) Letter to Humanity’’, zatim ‘’Escape Into Reality’’ i već u par navrata pominjana ‘’Danse Macabre’’ pesma koja je izazvala najbolju reakciju kod publike.

Momci su izuzetno aktivni na bini i spremni za dobar šou što se pokazalo u par navrata penjanjem po razglasu, rotacijom mesta i hedbengovanjem. Nisu izostale ni reči hvale publici koja je ostala, kako Luka kaže, do tako rano ujutru, dodajući da je upravo to prava muzika Exit festivala. Poslednja pesma koju je ova thrash metal beogradska četvorka odsvirala bila je ‘’The Underdog League’’ sa posvetom našim dedama, kako naznačiše, odnosno precima što su izginuli u ratovima na ovim prostorima, konkretno misleći na Prvi i Drugi svetski rat. U 4 i 20, sa prvim svetlosnim signalima novog dana, spuštena je zavesa na Explosive binu. Četiri dana Explosive bine, za mnoštvo kvalitetnih izvođača i predobrih koncerata.


Program Main Stage-a se završio u 4 sata ujutru nastupom Hardwell-a, dok su Orthodox Celts do pet i trideset držali na okupu publiku Addiko Fusion Stage-a. Jaffa Reggae bina je zatvarala svoja vrata žurkom sećanja n Wenti Wadadu, a na Aqua Viva Latino stage-u, koji je ove godine rotirao svoje mesto sa Radio As Fm Stage-om, program Battle of DJ’s je vodio MC Choma, a pun stejdž se mogao zabaviti i u ples takmičenju na samoj bini. Publika mts Dance Arene, Urban Bug bine i No Sleep Novi Sad stejdža mogla se zabavljati do ranih jutarnjih sati, pa je samim tim i Exit festival zapravo završen sa okončanjem programa ovih elektronskih stejdževa. Činjenica je da je ove godine daleko manje ljudi bilo nego prošle, ali sa sigurnošću mogu reći da je gitarska i punk, rock, metal publika ove godine mogla uživati u znatnoj meri, pa se nadamo da će se ovakva praksa zadržati i u narednim godinama. Exit festival je završen, datum je 10. jul.

Exit 2017 - 3. dan

Nemanja Mitrović Timočanin