Cigarettes After Sex (SAD) + Ana Ćurčin (Beograd)
Bazeni sportskog centra ’’11. april’’ – Beograd
18.7.2017. – 20h

Bazeni sportskog centra ’’11. april’’ na Novom Beogradu su sinoć, 18. jula, imali tu čast da ugoste jedan od najznačajnijih aktuelnih dream pop bendova današnjice, Cigarettes After Sex. Ovaj američki sastav je privukao mnogobrojne fanove koji su u potpunosti ispunili prostor ograđen za potrebu koncerta, a u tome im je pomogla domaća kantautorka Ana Ćurčin sa pratećim bendom. Organizacija ovog koncerta pripala je Hali sportova i agenciji HH Artists.

Ulaz na koncert prema programu i satnici je bio zakazan za 20 časova, ali su kapije bazena ipak otvorene nešto kasnije, što nije smetalo fanovima da po prijatnom vremenu i okolnom zelenilu pronađu mesto za odmor i pripremu za spektakl koji je sledio. Novinari i fotografi su imali poseban ulaz, pa sam tako u društvu kolega sa ostalih portala, novina i radio stanica, u koloni koračao i sa Kraljem Čačka i glavnim glumcem filma ’’Afterparti’’ koji je nedavno imao i svoju premijeru, Radetom Ćosićem.

Publika je polako krenula da se okuplja na predviđenom prostoru, nakon što su oko 20 i 30 ulazni punktovi bili otvoreni. Koncertni prostor nalazio se u čeonom delu bazenskog kompleksa, odnosno svega nekoliko metara od ulaza, obezbeđen zaštitnom ogradom od same vode. Izuzetno dobra ideja za koncert na otvorenom i izuzetna zamisao da taj prostor upravo pripadne otvorenim bazenima ’’11. april’’.

Ana Ćurčin je imala priliku da otvori ovaj spektakl svojim country/amerikana/pop muzičkim aktom od 21 čas. Repertoar je otpočela numerom ’’Keep Quiet’’ sa njenog albuma prvenca ’’Sketches Of Belonging’’ iz 2016. godine, a potom su usledile dve nove numere naziva ’’You Said’’ i ’’Expectations’’. Na najbolju reakciju publike naišla je iduća pesma ’’Alone’’, sa gorepomenutog prvog zvaničnog albuma koja se po mišljenju fanova posebno izdvojila u moru ostalih kvalitetnih numera.

Ana Ćurčin uživo nastupa u pratnji benda kojeg je na početku nastupa ad hoc imenovala ’’Ventilatori’’, a njega čine basista Marko Cvetković, koji se nije libio bos da izađe na binu, zatim Goran Antović na klavijaturi i Marko Benini za bubnjevima. Veliki broj novih pesama su Ana i bend predstavili publici, što je na neki način upoznavanje sa materijalom koji, po njenim najavama, bi trebalo biti snimljen do kraja godine. Jedna od njih jeste i ’’I Turned 30’’, od čega je, po njenim rečima, prošle 2 godine i koju je kantautorka označila kao najveseliju numeru na setlisti. Nije pogrešila, što se dalo primetiti i po reakciji publike. Nakon nje, još jedna nova numera, ’’I Can’’, prilikom koje je publika zamoljena sa Anine strane da početak pesme isprati pucketanjem prstima, zajedno sa njom i ostatkom benda. Ni tu reakcija nije izostala, pa se u prvih dva minuta pesme jasno moglo čuti pucketanje sa bine, ali pre svega iz publike.

Još jedna od pesama koje su se izdvojile sa prvog albuma ove talentovane beogradske devojke rođene u Bagdadu, odrasle u Moskvi, ’’Unknown’’, odsvirana je pred sam kraj nastupa. Prema prethodnoj najavi, pesma je odsvirana u izmenjenom aranžmanu, koja, po mom skromnom mišljenju, je daleko bolja od studijske verzije albuma. Posebno bih izdvojio bas deonicu sa početka pesme koja je jako upečatljiva i prizorna. Za sam kraj, njena najpoznatija pesma ’’Remain Calm’’. Ovom numerom je nakon četrdeset i pet minuta završen, po njenim rečima, nastup pred najvećim brojem ljudi. Zahvalivši se organizatoru i publici na podršci, Ana je poželela lep provod u ostatku večeri. Lepe želje su se najlepše i ostavarile.

Nestrpljenje i euforija su vidno bili prisutni u publici i iz minuta u minut su rasli sve do 22 i 10, kada su se na bini pojavili oni, Cigarettes After Sex. Teksaško-bruklinški sastav predvođen Greg Gonzalez-om, kičmom i mozgom benda, izlazi na binu bazena ’’11.april’’ po prvi put pred beogradskom publikom. 


Emocija u publici i na bini ključa već sa prvom numerom ’’Sweet’’. Publika već sa prvim stihovima plovi horskim pevanjem kroz more ove predivne muzike, koju su momci iz benda u potpunosti preneli, baš onako kako studijski zvuči. Usledile su ’’Each Time You Fall In Love’’ i ’’K.’’ sa prvog oficijelnog albuma identičnog imena sastavu. Album ’’Cigarettes After Sex’’ je ovom prilikom doživeo svojevrsnu promociju pred publikom Beograda, međutim, momci nisu dozvolili da ostali hitovi benda budu zanemareni, pa je nakon uvodnih numera sa gorućeg albuma izvedena ’’I’m a Firefigher’’ sa EP izdanja ’’I.’’ iz 2012. godine. U jednom trenutku, baš pred sam početak pesme ’’I’m a Firefighter’’, su se upalili reflektori koji obasjavaju vodenu površinu bazena, što je na trenutak, odnosno tokom ove pesme, pokvarilo vizuelni dojam. Takođe, još jedna zamerka jeste probijanje vokala tokom prvih nekoliko pesama, što se, na svu sreću, rešilo nakon njih, pa je publici prepušten potpuni užitak u nastavku. 

Išlo se dalje numerama sa novog albuma poput ’’Young & Dumb’’, ’’Sunsetz’’ i ’’John Wayne’’. Ipak, neverovatnu histeriju i vrhunac ekstaze u publici izazvala je sledeća numera ’’Nothing’s Gonna Hurt You Baby’’ sa ’’I.’’ EP-ja. Starosna struktura publike je šetala uglavnom generacijama rođenim devedesetih godina prošlog veka, većinski pripadnika hipster subkulture, ali je svakako muzički derivat benda Cigarettes After Sex privukao i nešto starije fanove, koji nisu prezali da zajedno sa mlađim ’’kolegama’’ i ’’koleginicama’’ zapevaju refren ovog hita današnjice i pesme koja po Youtube parametrima jeste najznačajnija pesma benda u dosadašnjoj karijeri.

Uzbuđenje nije jenjavalo ni tokom naredne pesme ’’Keep On Loving You’’ obrade starog američkog rock benda REO Speedwagon, koju su Cigarettes After Sex izbacili kao singl 2015. godine. Još jedan singl iz iste godine, ’’Affection’’ Greg je najavio kao numeru o pijanstvu sa voljenom osobom, a opijena soničnim talasima koji su dopirali sa bine, publika je utonula u audio lepotu ove pesme i vokalno ispratila Gregovo pevanje. Koncert ovog benda, mimo muzike, ima i izuzetnu vizuelno-umetničku vrednost. Tokom celog nastupa na video bimu koji se nalazio iza benda na bini prikazivani su kratki video klipovi, tačnije projektovane su pojedine sekvence u simboličnoj crno-beloj boji, boji koja je svojevrsni vizuelni manir benda. Na taj način, u zavisnosti od numere koju su izvodili, mogli smo videti dim, oblake, zgrade, rotiranu kuću, uplakanu ženu itd. Dim, u skladu sa delom imena grupe, je bio prisutan i u vidu efekta na bini, što je davalo posebnu notu nastupu.


Moj adut sa albuma pesma ’’Opera House’’ odsvirana je pretposlednja, dok je za sam kraj bend odsvirao ’’Apocalypse’’. Nakon sat vremena koncertne aktivnosti, četvoročlana ekipa u sastavu Greg Gonzalez, idejni i konceptualni tvorac benda, na gitari i vokalu, Phillip Tubbs na klavijaturi, Randy Miller na bas gitari i Jacob Tomsky za bubnjevima, oprostila se od beogradske publike. Prvi rastanak sa beogradskom publikom, s obzirom na Gregove tvrdnje da će se vratiti, nije tek tako protekao. Phillip i Greg su se odmah vratili na binu i odsvirali nešto izmenjenu verziju pesme ’’Please Don’t Cry’’ sa demo izdanja ’’Romans 13:9’’ iz 2011. godine. Nakon nje se vraća i ostatak benda ne bi li publici poklonili još jednu numeru.

Uz ogromni vrisak i ovacije dočekana je poslednja pesma večeri ’’Dreaming Of You’’. Greg se tokom nastupa u par navrata vrlo iskreno i srdačno zahvaljivao publici, pa je čak u emotivnom zenitu naznačio da nas voli. Publika je višestruko nagradila i uzvratila na sve ove pohvale i fenomenalni koncert, međutim, u par navrata je zadovoljstvo nadomešćeno tehnologijom, pa su ruke umesto u aplauz i ples hitale ka mobilnim telefonima i tabletima. Ipak, sve su to neke sitnice koje generalno nisu narušile celokupni utisak. Takođe, veliki broj parova je bio prisutan u publici pri čemu se da zaključiti da su Cigarettes After Sex definitivno jedan ogroman bend, koji svojom emocijom, ekspresijom ljubavi i muzičkim iskazom iskače iz kalupa dream pop, slowcore i ambijentalnih bendova. 

Uz još jedno obećanje da će se vratiti u Srbiju, odnosno Beograd, sa neskrivenim zadovoljstvom na licu, momci su se po drugi put oprostili od beogradske publike i time navukli zavesu u 23 i 20 na ovu prelepu, preemotivnu i spektakularnu muzičku predstavu. Držimo ih za reč i nadamo se ponovnom viđanju u nekoj bližoj budućnosti.

txt: Nemanja Mitrović Timočanin
foto: Milica Milošević