foto: Saška Mrkonjić
Prvi kantautorski festival CantOut beogradskog Kluba Galerije Polet, dvodnevna muzička manifestacija, okupila je, u vikendu iza nas, preko 20 regionalnih učesnika. Kantautori su, u višesatnom takmičarskom i revijalnom programu, nastupili pred tročlanim žirijem u sastavu Milutin Jovančić, Ana Ćurčin i Siniša Stojanović, ali i pred mnogobrojnom publikom koja je, takođe, imala priliku da učestvuje u donošenju konačne odluke o pobedniku. Prva nagrada pripala je devetnaestogodišnjem kantautoru Ivanu Jegdiću, dok je specijalnu nagradu publike dobio Vladan El Gigante Stojanović.

Festival je otvorio programski urednik Poleta i inicijator CantOut-a Siniša Stojanović koji je istakao da je CantOut nastao kao inicijativa da se novim autorima obezbedi medijski prostor, kao i da se mapira aktuelna domaća kantautorska scena. Govoreći o ideji nastanka festivala, Siniša je predstavio jedinstvenu inicijativu društvenog mecenisanja, uz pomoć koga su i prikupljena sredstva za prvu nagradu. „Mnogi donatori festivala zapravo su etablirani kantautori, koji su se u vrlo kratkom roku odazvali donatorskom konkursu, pa je na taj način postignut i poseban vid podrške među kolegama čija je želja da se autorska scena u Srbiji i regionu što uspešnije razvija“, dodao je Siniša Stojanović.

Prvog festivalskog dana nastupili su Damjan Dobrila, Astor Lajka, Nikola Brkić aka Johnny Love, Branislava Joković, Dušan Jovanović, Milan Kosanović, Predrag Miletić, Bogdan Stamenković, Mirjana Marinković i sastav Weird Fishes, a u revijalnom delu gost iz Slovenije Jernej Mažgon Jerry i kantautor Jovanović.

Sjajni nastupi nastavljeni su i sledećeg dana, kada smo u takmičarskom delu moogli videti i čuti Zdravka Šubakova, Miloša Stevanovića Grigija, Bojana Aleksića, Vedrana Ivoreka, Vladana El Gigantea Stojanovića, Igora Crevara, Ivana Jegdića, Darka Tomića i Boru Eskića. Revijalni nastup rezervisan je za Vladimira Nedeljkovića Zontaga.

Uoči donošenja konačne odluke žirija, publika je uživala u zajedničkom revijalnom nastupu svih učesnika. Pobednik je proglašen od strane programskog tima Galerije Polet Aleksandra Mihailovića i Đorđa Bogosavljevića, a Ivan Jegdić je, pored novčane nagrade, dobio i besplatno profesionalno snimanje u studiju producenta Caspara Wijnberga u Beogradu.

„Ovaj festival je definitivno podstrek za umetnike da nastave svoje stvaranje i mislim da nam fali ovakvih manifestacija u Srbiji“, rekao je Ivan kome ovo nije prva pobeda na festivalima, s obzirom na to da je pre dve godine na „Tolkienfest talent show-u“ zauzeo prvo mesto svojom autorskom numerom, a poznat je i kao polufinalista šoua „Ja imam talenat.“ Kako kaže, njegova muzika je u isto vreme mračna i pozitivna i spoj je nespojivog baš kao i njegovi muzički uzori koji variraju od orijentalne muzike i roka do repa i rnb-a.

„Možemo zaista sa ponosom da kažemo da je CantOut jedinstven, ne samo zbog pokretanja inicijative društvenog mecenisanja, već i iz razloga što je publika, kao četvrti član žirija, doprinela donošenju konačne odluke svojim sudom, a time je na najbolji mogući način ostvarena međusobna interakcija i sjajna energija. Pored toga, već na samom početku, CantOut je okupio više od 20 kantautora, ne samo iz Srbije, nego i iz regiona, a to je veliki podsticaj i zaista nam je čast što možemo koliko-toliko da doprinesemo razvoju kantautorske scene i očuvanju dobre i kvalitetne muzike", kaže Jelena Pavlović, PR festivala, koja se ispred Galerije Polet zahvalila svim učesnicima, publici i članovima žirija i pozvala ih da i dalje prate dešavanja Galerije Polet, gde će se od jeseni raditi na novim muzičkim festivalskim programima.