Umetnici okupljeni oko udruženja Fruškać iz Novog Sada iscrtali su najveći mural na Fruškoj gori i intervenisali na nekoliko objekata u cilju oplemenjivanja zapuštenih i zanemarenih lokacija. Ovo je još jedna u nizu akcija Udruženja koja prati nameru da napušteni i oronuli objekti dobiju nov život i svrhu.


Tokom nekoliko dana boravka na Fruškoj gori, umetnici Sanja Stojkov i Vanja Vikalo uz pomoć grupe entuzijasta okupljenih oko udruženja za promociju Fruške gore "Fruškać" iscrtali su mural na nasukanoj brodskoj olupini u Neštinu i na pomoćnom objektu na jezeru Kapavica. U okviru istog lokaliteta Vanja i Sanja su intervenisali i kada su nailazili na otpad i na stare, dotrajale i odbačene predmete pretvarajućiih ih lako i brzo u umetnička dela. Na taj način Vanja i Sanja su uticali na izgled naše životne okoline, zamenjujući ružno za lepo i dajući predmetima novi smisao.

Udruženje Fruškać je već organizovalo slične akcije, pretvarajući betonske tenkovske barikade na raskrsnici puta Vizić-Divoš na Fruškoj gori, u umetničke instalacije. Ekipa Fruškaća je tokom te akcije gomilu sivih betonskih prepreka obojila u lubenice, ali i očistila okolni deo i popravila znakove pored puta. Nekoliko meseci nakon toga iscrtan je i mural na oronuloj nekadašnjoj portirskoj kućici na jezeru Beli kamen.

Murali na Fruškoj Gori
(sve fotke fruskac.net)

Fruškać, je onlajn vodič kroz Nacionalni park Fruška gora nastao sa ciljem očuvanja njegovih kulturnih, istorijskih i prirodnih vrednosti. Osnovan 2015. godine, Fruškać je nezavisno, dobrovoljno, nevladino i neprofitno udruženje pokrenuto samoinicijativom entuzijasta i zaljubljenika u prirodu. Portal je napravljen isključivo doprinosom i veštinama zaljubljenika u prirodu.