Mračna kula



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Mračna kula, magnum opus književnika iz Mejna, za koga se opravdano misli da u podrumu drži još nekoliko pisaca koji mu pomažu u (hiper)produkciji romana horora i fantastike, a s kojima potom deli profit po sistemu „jedna tebi, jedna meni – a gde je jedna tebi“, posle dužeg vremena biće visokobudžetna adaptacija jedne od njegovih popularnih knjiga.

Dela Stivena Kinga su do sada prenošena na veliko platno više puta, ali je samo mali broj dostigao slavu njegovih pisanih reči. U moru pokušaja da atmosferu i događaje nastale u glavi jednog od najplodonosnijih pisaca fantastike verno predstave i publici koja više voli da gleda pokretne slike izdvajaju se serija Pod kupolom i filmovi Zelena milja i To. U danima kada je naš etar zauzimalo svega nekoliko televizijskih kanala, klovn Penivajz je ostao upamćen kao najjeziviji filmski lik koga smo imali priliku da gledamo tokom veselih devedesetih. Ostali jezivi likovi, nažalost, nisu dolazili iz filma i nismo ih se mogli rešiti jednostavnim gašenjem TV prijemnika.

Očekivanja od Mračne kule zaista su velika. U prilog tezi da se možemo nadati vrhunskom ostvarenju govore i imena glavnih glumaca, holivudskih veličina kakvi su Metju Makonahi, odabran za ulogu Čoveka u crnom i Idris Elba, koji tumači revolveraša – Rolanda Dešejna.

Da događaje iz romana verno prenese na celuloidnu traku zadužen je nagrađivani danski režiser Nikolaj Arsel, i sam veliki ljubitelj potrage za legendarnim zdanjem, neksusom svih univerzuma. Pored toga, malo je Arselovih filmova za koje možemo reći da su promašaji, što nikako nije slučaj s, recimo, Polom Verhovenom, koji je nakon Robokapa i Niskih strasti uspeo da upropasti sve u šta je uperio objektiv kamere – zli jezici tvrde da su mu čak i ukućani zabranili da snima proslave i dečje rođendane, strahujući šta će od toga na kraju ispasti.


Za one koji nisu upoznati s radnjom Mračne kule, reč je o serijalu u kojem se prepliću fantastika, horor i vestern. Dešavanja su smeštena u Srednji svet, dimenziju politički organizovanu kao feudalno društvo, koja po nekim karakteristikama podseća na Divlji zapad. Rolandov svet je takođe i magijski, ali se u njemu mogu naći i ostaci tehnološki naprednijeg društva. Nešto slično imamo priliku da gledamo i u seriji Into the Badlands, u kojoj revolveraše menjaju „regenti“, vrhunski vojnici naoružani hladnim oružjem.

Roland Dešejn, poslednji revolveraš i sin vladara Gileada, nalazi se u dimenziji u kojoj je „svet nastavio dalje“, dok po svim parametrima deluje kao da puca po šavovima. Moćne nacije su bile rascepane ratom, čitavi gradovi i regije nestali su bez traga i vreme ne teče na normalan način. Ponekad čak i sunce izlazi na severu, a zalazi na istoku. Na početku serijala, Rolandovi motivi, ciljevi i godine su nejasni, mada kasniji delovi sage bacaju svetlo na ove misterije.

Družinu koja prati revolveraša u pohodu kroz vreme i prostor čine jedanaestogodišnji Džejk Čejmbers, dečak iz modernog Njujorka koji će se pojaviti u filmu, bivši heroinski zavisnik Edi Din, došao u Rolandov svet iz osamdesetih godina prošlog veka, više nego kompleksan ženski lik Suzana Din i stvorenje Oj, a zajedno se nazivaju „Ka-tet Devetnaestice i Devedeset devetke“.

Pored Toma Tejlora (dečaka, a ne marke odeće i obuće) u ulozi Džejka, videćemo i Ketrin Vinik, zvezdu serije Vikings, ali zasad nije jasno u kom svojstvu. Ukoliko se film bude doslovno držao knjige, kanadska lepotica naći će se u ulozi Ali, vlasnice Šebovog bara u Tulu, jedne od mnogobrojnih Rolandovih ljubavnica. IMDB najavljuje i glumicu Aleks Makgregor u ulozi Suzan Delgado, a kakvo mesto ona može dobiti u filmu, misterija je koju ćemo otkriti u avgustu 2017. godine.

Iz nepoznatih razloga, u glumačku postavu ušla je i manekenka Abi Li Keršou, koja će glumiti Tiranu – potpuno minoran lik koji se pojavljuje tek u šestoj knjizi i doslovno nema nikakve veze sa „Revolverašem“ – prvim delom sage, po kojem se snima ovaj film. Na primeru Game of Thrones videli smo da se produkcija često ne drži literarnog predloška, pa je moguće da je King aminovao da mlada Australijanka u filmsku adaptaciju unese nešto do sada neviđeno u njegovim knjigama.

Očekivanja hard core fanova, među kojima su, pored vašeg skromnog skribomana, i likovi poput Miroslava Raduljice, koji ne samo da nosi tetovažu poslednjeg revolveraša iz loze Artura Elda već na ruci ima i ružu, jedan od najvažnijih simbola Mračne kule, jesu velika i stranice posvećene ovom serijalu prepune su različitih komentara. Kako to obično biva, postavlja se i pitanje Idrisove boje kože i podudarnosti s likom iz knjiga. Međutim, nigde ne piše da je revolveraš bio pripadnik određene rase, što je argument koji, pored neospornih Elbinih glumačkih kvaliteta, može jednostavno da zatvori usta svakom nedobronamernom kritičaru.


Biće zanimljivo videti kako će se franšiza dalje razvijati. Prema rečima producenta, film Mračna kula dobiće još nekoliko nastavaka, sve u zavisnosti od reakcije fanova. Ukoliko do toga dođe, a filmovi budu pratili radnju pojedinačnih knjiga, „Tri tarot karte“ trebalo bi da budu akcijom nabijeni spektakl s putovanjem kroz vreme, dok će „Pustare“ prikazati apokalipsu sveta koji je „odlučio da krene dalje“.

Čarobnjak i staklo“, prema skromnom mišljenju autora ovih redova, jedna od najboljih Kingovih knjiga dosad, morao bi biti predah od sumornih predela, pustinja i života koji se raspada. Umesto toga, tragična ljubavna priča smeštena u scenografiju koja najbliže odgovara Kaliforniji, festivalska atmosfera nalik na meksički Dan mrtvih i mešavina akcije i fantazije mogli bi iznedriti i potencijalno veliki hit. Ako možemo suditi po onome što je napravio od Tolkinovog nevelikog Hobita, Piter Džekson bi imao materijala za najmanje 60 filmova po četvrtom delu Kingove sage. Jedan od planova produkcije je da priča o mladim revolverašima, prvoj ljubavi, magiji i početku uzdizanja Grimiznog kralja bude dvanaestodelna serija – prequel filmu Mračna kula.

Na kraju, poslednja dva dela sage, „Suzanina pesma“ i „Mračna kula“, teško da bi mogla stati u samo dva filma, makar oni trajali i po četiri sata. Sama priča o „padreu“ Kalahanu ne samo što je spin-off knjige Salemovo već pruža sasvim dovoljno materijala za celovečernju zabavu u bioskopu.

U ovom trenutku film je ušao u postprodukciju, a forumi i Fejsbuk stranice su mesta gde možete naći fotografije sa snimanja. Idris Elba izgleda više nego upečatljivo u ulozi poslednjeg revolveraša, sa sve Arturovim rogom za pojasom. Metju Makonahi je, čini se, konačno odlučio da ne propušta prilike koje se ukažu jednom ili nikada, a nadamo se da će njegov Čovek u crnom biti još mračniji i da će izazivati više jeze nego Rast Kol iz True Detective.

Pogledajte fotografije sa snimanja i plakate za film

Do avgusta je ostalo samo još par meseci, u kojima ćemo saznati još detalja, a do tada imate dovoljno vremena da pročitate celu Mračnu kulu i emitovanje dočekate potpuno spremni. Dugi vam dani i prijatne noći…

Stefan Teodosić (Zabavište)



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva