Švajcarski hemičar Albert Hofmann radio je na sintetizovanju nove  supstance koju je zvao lysergic acid diethlyamide-25, kada mu je slučajno palo par kapi na  prst. Hemikalija, koja je kasnije postala poznata pod imenom LSD, brzo se apsorbovala u njegov sistem i ubrzo je osetio jako stanje izmenjene svesti, drugim rečima, tripovao je.

Zaintigiran ovim iskustvom, Hofmann je dozirao sebe sa 250 miligrama LSDja i krenuo na vožnju biciklom kroz svoj rodni Bazel, 19. aprila 1943. godine, što ga čini prvom osobom koja je namerno uzela ovu psihoaktivnu susptancu. Sada, razni "psihonauti" i LSD entuzijasti, obeležavaju 19. aprili i taj dan nazivaju "Dan bicikla" .

Italijanski animatori Lorenzo Veracini, Nandini Nambiar i Marco Avoletta, zamislili su šta je sve mogao Hofmann da vidi tokom tog istorijskog putovanja kroz njihov kratak animirani film "A Bicycle Trip" iz 2008. godine.

Film prikazuje Hofmanna kako vozi bicikl kroz švajcarski srednjovekovni gradić i pritom ima razna vizije. Film takođe prikazuje Hofmanna kako udara u ogradu, čime su autori želeli da pokažu da nije dobra ideja voziti pod dejstvom ovakvih supstanci.

Nakon svojih prvih eksperimenata, Albert Hofmann bio je ubeđen da je LSD ne samo potencijalno jak lek za mentalne bolesti, već i snažan most koji spaja naučno i spiritualno. On je supstancu nazvao "medicinom za dušu".
 


Ako želite da saznate više o istoriji ove droge možete pogledati dokumentarni film "Hoffman's Potion", kanadskog filmskog stvaraoca Connie Littlefield, koji prati put ove susptance od potencijalnog leka do simbola subkulture i zabranjene droge. U 56 minuta filma imate prilike da vidite intervjue sa poznatim uživaocima LSDja poput Aldousa Huxleya, Stanislava Grofa, Richarda Alperta, ali i samog Hoffmana.

Hofmann se nikada nije slagao sa opuštenim načinom korišćenja LSDja tokom 60ih godina, za njega to nije bila samo zabava već veoma ozbiljan eksperiment.

VIA Open Culture / Fat Hipster