Sumnjam da se itko sjeća ovog benda. Njihova priča se rodila 1995. godine, a dobro pamtim da sam ih slušao negdje krajem 4. srednje, u prijevodu davne 1997. godine.

Self titled album su snimili 1996. i potom krenuli na Europsku i Američku turneju. Bend su sačinjavali Steve Jones iz kultne punk grupe Sex Pistols, Matt Sorum i Duff McKagan iz Guns n' Roses i John Taylor iz Duran Duran, dok je na početku vokal bio Billy Idol.

Doista šarolik spoj iskusnih rock glazbenika. Nekako su najviše zaživjeli s pjesmom „Jerk“ koja je jedan lagani komercijalni punk/rock hit, mada se na samom albumu mogu pronaći i dobre balade, kao i općenito rock pjesme. Moram priznati kako sam s vremenom pomalo zaboravio na taj bend i baš se neki dan sjetih tog albuma. Pronađoh spot za pjesmu „Jerk“ i vratih se u mladost. Srednju školu. Bila su to neka druga vremena. Ipak vrijedi ona: „Od kolijevke pa do groba, najljepše je đačko doba“.

Jedino što još mogu reći je kako su Duff i Sorum često sudjelovali u ovakvim projektima, spajali se s drugim old school glazbenicima i radili na starom dobrom rock n' rollu. Bili su članovi benda Velvet Revolver zajedno sa Slashom i pokojnim Scottom Weilandom iz Stone Temple Pilotsa.

Glede Duffa objavljujem nekoliko navodnih zanimljivosti: sjedio je pored Kurta Cobaina na letu za Seattle tjedan dana prije nego što je Curt počinio samoubojstvo, ljevak je, ali gitaru svira nadesno, postao je trijezan 1994. nakon što mu je eksplodirala gušterača i zamalo ga ubila zbog prekomjernog konzumiranja droge i alkohola (što ne vjerujem da je moguće, ali tako kažu žešći konzumatori).

Mitovi i legende rock zvijezda uvijek će biti prisutni. Neurotic Outsiders su stvarni.

Mario Lovreković – Lovra