Pitanjem da li je društvo i društveno uređenje u kome živimo pogodno za kreativne osobe, bavili su se u svom odličnom. kratkom animiranom filmu "Alike", španski umetnici i animatori Daniel Martínez Lara and Rafa Cano Méndez. 

Bez ijedne reči oslikali su tipično, kapitalistično distropijsko društvo, u potpunosti nalik onome u kome živimo, gde se svaka iskra kreativnosti i različitosti ubija od malih nogu, počev sa školskim sistemom koji je prisutan širom sveta. Zatim se taj proces nastavlja tokom radnog veka najvećeg broja ljudi na ovom svetu, gde red i radna etika ubijaju svaku živost i boju u životu stanovinika sveta iz ovog filma, pretvarajući sve u jedno opšte sivilo. 

Soundtrack je delo pijaniste i kompozitora Oscara Arajua i jasno podvlaći svetle obojene momente i ilustruje  kako nada može živeti u ovom košmarnom svetu, koji predstavlja realnu refleksiju moderne radne kulture i neoliberalnog kapitalističkog društva u kome živimo.

Za razliku od skupih animiranih projekata ovaj kratki film u potpunosti je urađen u open source softveru, u Blenderu (softver za 3D animaciju), i na Linux operativnosm sistemu, uz pomoć studenata škole u kojoj Lara predaje. 

Inspiracija za ovom pričom kreatorima je došla iz njihovog iskutva kao roditelja. "Deca okrenu vač svet u potpunosti" izjavio je Lara, " Kada postanete otac, često se pitate da li radite najbolju stvar za vaše dete. Ovaj film je refleksija na to pitanje."

Film je imo svoj debi na Mundos Digitales, 2015.godine i od tada je pokupio 69 nagrada čirom sveta, uključujući 25. po redu Festival de Cine u Madridu, 30om. Internacionalnom filmskom festivalu u Edinburgu, 20om Internacionalnom festivalu animacije u Seulu, 15om Filmsom festivalu u San Dijegu i još mnoge druge. Lara i Mednez su svoj film postavili online u decembru i sada ga možete pogledati ako već do sada to niste učinili.