Bunker 13 je oformljen u aprilu 2016. u Novom Sadu. Muzika je isključivo autorska, protkana iskrenom emocijom i energijom ozbiljnog garažnog benda. Kombinuju alternativni Punk Rock sa notom Grunge-a, koji stilski osciluje od ambijentalne suptilnosti do pozitivne rok agresije. Svoj iskreni izraz su gradili postepeno, pod velikim uticajem stranih sastava: The Cult, Sham 69, Anti Nowhere League, Buzzcocks, Misfits, Dead Kennedys; kao i domaćih autora: KUD Idijoti, Goblini, Partibrejkers, Džukele… Nastupi su im prepoznatljivi po upečatljivom vokalu koji podržavaju eksplozivne gitare, distorzirani bas i energični ritam bubnja. Lirika je inspirisana socijalnim i društvenim motivima. Bunker 13 svojom autentičnom energijom slušaoce ne mogu da ostave ravnodušnima.

Sastav su osnovali basista Ivan Černjak (ex. Šesto čulo) i gitarista Srđan Dragomanović (ex. Rehab is for Quitters). Posle manjih personalnih izmena, pored dvojice osnivača u postavi su se ustalili: Saša Danko na vokalu, Andrej Jovanović na gitari i Aleksandar Milovanović (Mutant Urban Dance Ansambl) na bubnjevima. Prvi singl pod nazivom “Kome da kažem NE?!” su snimili u avgustu 2016. u studiju Komandanta Adama. Liriku za ovu, kao i za ostale numere Bunkera, je napisao Branislav Nešković. Na snimanju u Sremskoj Kamenici je gostovao legendarni novosadski gitarista Branislav Smuk (Zbogom Brus Li, TetraPank…). Pesma je objavljena u digitalnom izdanju i izazvala je pozitivnu reakciju kako u medijima tako i kod slušalaca. Do kraja 2016. godine nastupili su na novosadskom Winter Festu, kao i na promociji albuma “Prava sreća tek dolazi” sastava Odvojena Stvarnost. Drugi singl: “Uhvaćen u okolnostima… (Živci)” su snimili u studiju ROAD, producenta Dragana Alimpijevića Pika. Za nju će se uskoro pojaviti i video spot. Bunker 13 uveliko sprema nove pesme za debi album, uz nesebičnu podršku bendova Goblini, TetraPank, Proleće, Neprijatelj prelazi zeku i mnogih drugih.


HC: Kada ste napravili bend, koja je vaša želja bila i kakav smisao on ima? Šta to vama znači a šta bi trebalo slušaocima?
Bunker 13:
Ne prilagođavamo se onome što ne želimo. Mi želimo muziku. Naša muzika je naš lični odnos prema stvarnosti, a slušaocima ostavljamo slobodu i sud na svaki aspekt izražaja benda. Ako mi ne pravimo kompromise i prilagođavanja, po najmanje bi i publika to trebala da radi.

HC: Ideologija, motivi i filozofija benda...?
Bunker 13:
Sve(t) je ovde i sada.

HC: U kojoj meri vam je ovaj bend nekakva spona sa društvom i način komunikacije sa istim, u kolikoj vaše lično ispucavanje energije i lično pražnjenje?
Bunker 13:
Ovo je muzika koja nastaje iz teskobe. Sve je bazirano na emocijama, naš odnos sa ljudima ispred, oko i pored nas, pa i samim društvom,...

HC: Koliko je teško okupiti ljude i održati ih zajedno u jednoj ovakvoj priči?
Bunker 13:
Da je lako nije! Ljudi koji čine bend moraju na prvom mestu biti ne drugari, nego prijatelji. A ako na to dodamo još zajednički motiv i ljubav za to oko čega su okupljeni, bez ega, predrasuda, tajni,… sve teškoće padaju u vodu.

HC: Problemi sa kojima se suočavate kao bend...?
Bunker 13:
U iskustvu ne postoje prečice. Problema je mnogo, obzirom da društvo takođe ne pravi kompromise. Mislim da najviše da kažemo “boli” bend je to što definitivno savremeno društvo sve više ubija smisao umetničkog izražavanja, kroz bilo koji oblik.

HC: Kome i u kojoj prilici biste pustili vaš bend?
Bunker 13:
Svakome ko ima uši, ali bez muzičkog nasilja.