Vampyros LesbosSviđa ti se? Javi ostalima!

Izdavač: CCC Telecine, 1971.
Režija: Jesus Franco
Scenarij: Jaime Chávarri, Jesus Franco
Gl. uloge: Ewa Strömberg, Soledad Miranda
Tagline: A Psycho-Sexadelic Horror Freakout!

Radnja:

Linda Westinghouse (Ewa Strömberg) učestalo sanja kako vodi ljubav s prekrasnom crnokosom ženom. Ti snovi je istovremeno uzbuđuju i plaše. Linda na poslu dobija zadatak da otputuje u Tursku i savjetuje groficu Nadinu Carody (nažalost pokojna Soledad Miranda) o raspolaganju nasljedstvom. Ispostavlja se da je grofica upravo ta žena koju Linda sanja. Također, ispostavlja se da je grofica pohotna lezbijski nastrojena vampirica.

Osvrt:

Ovo nije film za svakoga. Ako želite gledati filmove koji sadrže krvoproliće, očnjake, plaštove i šišmiše, preskočite ovaj film. Ako pak tražite film u kojem zgodne djevojke gole paradiraju uokolo i međusobno se maze, ovo je film za vas. (Nije valjda da ima i takvih ljudi??? :))) - op.ur)

Film je predivno snimljen. Prevladavaju jarke boje, a rad kamerom je pomalo neuobičajen, ali vrlo zanimljiv. Redatelj očigledno nije želio šokirati publiku nasilnim scenama. Štoviše, u filmu gotovo i nema krvi, osim u nekoliko scena, i u minornim količinama. Sama vampirica uopće nije zastrašujuća, dapače, čovjek bi se dobrovoljno bacio pod njene očnjake (rawr!), a njen pomoćnik Morpho je krajnje smiješan... U stvari, jedini zastrašujući lik u filmu je hotelski sobar Memmet (glumi ga redatelj osobno) koji se pojavljuje brat-bratu 3 minute. Redatelj se u opisivanju odnosa među likovima koristi simboličnim prikazom kukaca (grofica je simbolizirana škorpionom, a Linda bijelom leptiricom). Ta zanimljiva, ali (za moj ukus pretjerano) očigledna simbolika provlači se kroz cijeli film.

Glazba je dobro pogođena. Istina, pomalo je neusklađena s radnjom, ali u osnovi je više psihodelična nego zastrašujuća. Budući da je i film takav, glazba se dobro uklapa.

Gledati ili ne? Sve sam napisao na početku osvrta...

Highlightovi:


    Predivna Soledad Miranda

Oleg BerićSviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva