Hogar Strašni“ je strip za koji znam skoro 30 godina. Upoznao sam se sa njim preko Politikinog zabavnika i Politike ekspres, koju je ćale dugo kupovao. Verujem da za Hogara zna i mnogo ljudi koji nikad u životu nisu čitali stripove jer prema podacima Vikipedije i danas izlazi u preko 1000 novina u 59 zemalja sveta.

izvor: Cartoonist Pic
Ričard Dik Braun, koji ga je nacrtao po svom liku, je ovaj strip kreirao 1973. a nasledio ga je njegov sin Kris Braun 1988. koji ga i danas crta. Zanimljivo je inače da je „Hagar the Terrible“ bio nadimak kojim su deca Dika Brauna zvala svog oca kad se ljutio. On je zbog aliteracije (ponavljanja suglasnika) adaptirao taj nadimak u Hägar the Horrible kako bi ime bilo zvučnije.

Dik Braun je imao već veliko iskustvo u crtanju stripova, davne 1962. je dobio Reuben Award za rad na stripu Haj i Lujza. Za Hogara je već 1973. dobio opet ovu nagradu, a i nagradu Elzie Segar (po autoru Popaja), a od nacionalnog američkog udruženja strip crtača dobio je nagradu za najbolji humoristični strip 1977, 1984. i 1986.

Hogar je žanrovski gledano američki porodični dnevni strip, nešto što je trebalo da posluži za običnu jutarnju razbibrigu dok se pije kafa i žvaće burek (ili šta već jedu Ameri). Takvih stripova je u Americi bilo odvajkada i danas ih ima, i često potraju po deceniju, pa i više, ali se zaborave vrlo lako. Hogar je nešto drugo, on je postao fenomen zbog zarazne vedrine koju širi.

Jeste, Hogar ima dosta šablonskih gegova i šala (logično kad nešto izlazi 43 godine svaki dan), ali mi se čini da fenomenalno zamišljeni likovi olakšavaju gutanje i tih fora koje smo već negde čuli. Hogar, Helga, Srećni Edi, Honi i njen udvarač Leut, Hamlet, dr Zuk, Hogarov pas Snert su likovi koji čine stalnu ekipu ovog klasičnog američkog porodičnog sitkoma smeštenog u doba Vikinga. Svaki lik je karakterističan po nekim svojim manama, i mada skoro uvek možemo pretpostaviti šta će u kojoj situaciji reći ili uraditi, opet uspeju da nam izmame osmeh. Situacije sa Srećnim Edijem su ponekad bliske filozofiji apsurda i neki tvrde da je to lik koji bi zasluživao poseban serijal. Hogar je tipičan lenji muškarac, halapljiv i sklon piću, koji jedva čeka da ode u pljačku i pobegne od svoje zahtevne žene Helge, i tinejdžerskih problema svoje ćerke Honi koja želi da bude ratnica i svog sina Hamleta, koji nasuprot sestri uopšte ne želi da bude ratnik, već da čita knjige i razmišlja o srednjem veku.

Dik Braun sa sinovima Krisom i Čensom,
izvor: Lambiek
Zanimljivo je da su Diku od početka svi članovi porodice pomagali u smišljanju scenarija. Osim dnevnih kaiša, i nedeljnih tabli, ima i nekoliko dužih priča albumskog tipa. U bivšoj SFRJ Hogar se objavljuje od 1973. samo dva meseca nakon američke premijere, prvo u sarajevskom Strip Artu pod imenom Hogar Okrutni da bi ga kasnije preuzeli Stripoteka i dnevne novine.

Beli put je pre nekoliko godina objavio tri velike knjige koje predstavljaju antologijski izbor pod naslovima „Hogar Strašni: Najbolje od mene“, „Hogar Strašni 2: Helga, ljubavi“ i „Hogar Strašni 3: Sva čuda sveta“. Ovde su zaista probrane narodski rečeno najbolje „fore“, te ovo predstavlja vrlo vredan poklon kome se možete stalno vraćati i prelistavati ga kad vam je potrebna „doza“ humora (da li vam se čini da se reč doza previše koristi?!).

Veran Mijatović