Tv serije su u poslednjoj deceniji kreativnije nego filmovi a tokom poslednjih 20 godina najviše su napredovale animirane serije za odrasle. Od Dr Katza preko South Parka, Family Guy-a i Futurame, videli smo mnogo otkačenih stvari, dobrog humora a često i britke satire. Čini se da sadržaji koji bi bili neprihvatljivi u igranim serijama u animiranom svetu lakše izbegavaju cenzuru.

Jedna od novijih animiranih serija za odrasle koja je stekla kultni status je Archer. Glavni junak je Sterling Archer, tajni agent koji će vam ako ste žensko od prve odati čime se bavi ne bi li vas impresionirao i naveo na blud, čije je šifrovano ime Duchess, kako se zvala keruša njegove promiskuitetne majke Melori, koja je šefica agencije ISIS za koju on i radi.


Osim što je najopasniji tajni agent na svetu (mada se sa time ne bi složio njegov glavni neprijatelj Beri) on je i egoista, edipovac i što bi rekao jedan moj ortak lik koga bi svako ko ga poznaje morao da zamrzi. To sve nije ni čudo pošto mu je majka dominantna, sklona alkoholu, pohlepna, održava seksualne veze sa nekoliko tajnih agenata sa različitih strana a jedan od njih je verovatno Arčerov otac (ko, to ne znamo ni mi ni Arčer i verovatno nećemo ni saznati što je možda bolje nego da prođe kao Erik Kartmen).

Ova parodija na uspešne špijunske filmske serijale (James Bond, Nemoguća misija) osim akcionih elemenata bazirana je najviše na kancelarijskom humoru (setite se serije „The Office“) zasnovanom na odnosima između ekscentričnih likova. A oni su takvi da teško da ekscentričniji mogu biti: knjigovođa Siril, neurotični slabić a u krevetu pravi pastuv, sekretarica Čeril sa bezbroj bizarnih opsesija koja je zapravo bogata naslednica koja uopšte ništa ne bi morala da radi u životu (da li se neko setio Karen iz „Vil i Grejs“), direktorka kadrovske službe Pem, bogatim oblinama obdarena biseksualka koja puši travu i učestvuje u uličnim tučama, agent Rej Žilet, homoseksualac i bivši sveštenik koji će se nekoliko epizoda folirati da je nepokretan.

Arčerov partner je za sad najnormalniji lik u seriji crnkinja Lana Kejn, po građi i stilu ne slučajno podseća na Laru Kroft. Kakav bi to špijunski serijal bio bez ludog naučnika i to podrazumeva se nemačkog porekla Krigera (da li je neko iz produkcije gledao “Otpisane“ možda) koji osim pravljenja raznih mutanata i droga ima ozbiljnu vezu sa hologramskom anima devojkom koju planira da oženi.

Tu je i verni Arčerov sluga, batler Vudhaus(volim da mislim da je to aluzija na poznatog engleskog pisca humorističkih romana) koji je odgajio Sterlinga dok mu se majka smucala po svetu sa špijunima a inače je heroinski zavisnik. Šareno društvo, nema šta, kao da su autori serije hteli da nam pokažu da ljudi koji se bave tim poslom ne mogu nikako biti sveci(makar ih tumačio Rodžer Mur) a vrlo je moguće da su ozbiljno izopačeni.

Pošto je serijal izmešten iz realnog vremena u neko alternativno koje je spoj i naše savremenosti (reznorazni gedžeti) i prošlosti jedan od glavnih neprijatelja je zloglasni KGB, čiji major Nikolaj Jakov, je jedan od verovatnijih konkurenata za mesto Arčerovog oca.

Naravno, postoji i rivalska privatna špijunska agencija Lena Trexlera (još jedan potencijalni otac) ODIN čiji će agent Beri Dilon postati neuništivi kiborg i najveća opasnost po Arčera.

Idejni tvorac serijala je Adam Reed, koji je već pokazao svoj dar radeći za Adult Swim seriju „Frisky Dingo“ koja je parodija na superheroje i koju je IGN stavio na svoju listu 100 najboljih crtaća svih vremena.

Glasove junacima daju poznati komičari H. Jon Benjamin (Ben iz Dr Katza), Jessica Walter (ko je gledao Arrested Development zna je), Judy Greer (isto serija AD), Amber Nash, Chris Parnell (30 Rock), stendap komičarka Aisha Tyler, ukratko savršeno izabrana ekipa.

Osim Archera većina animiranih likova u seriji je crtana da liči na glumce koji im daju glas ( voleo bih da upoznam Ajšu koja daje glas Lani, samo da proverim da li je animacija verna prirodi).

Ako volite apsurdan humor, bez seksualnih i bilo koji drugih tabua gledajte Arčera, uživaćete, ako ste ga već gledali onda sigurno kao ja nestrpljivo očekujete nove epizode i žalite što nisu snimali bar 20 po sezoni, umesto 13, a u prvoj samo 10.

Veran Mijatović (Zabavište)