Izdavač: Troma Pictures, 1988.
Režija: Emmanuel Kervyn
Scenarij: Emmanuel Kervyn
Gl. uloge: Catherine Aymerie, Caroline Braeckman
Tagline: Going to grannies was never like this. They just love their grandchildren... well done!

Radnja:

Bakice iz naslova su dvije sestre, naivne i dobrodušne starice koje pomažu siromašima i vole svoju rodbinu. Međutim, svi njihovi rođaci jedva čekaju da bakice umru kako bi razgrabili njihovo ogromno nasljedstvo. Približava se vikend proslave rođendana bakica i cijela rodbina se okuplja u njihovom dvorcu.

Svečana večera, jastozi, fazani... Svi rođaci pokušavaju udovoljiti bakicama, istovremeno koristeći svaku priliku da ocrne sve ostale. U međuvremenu, čudna i nepoznata žena se pojavljuje na kapiji zamka i predaje služavki poklon za bakice od odbačenog rođaka Christophera, kojega se cijela obitelj odrekla zbog petljanja sa sotonističkim kultom.

Pogađate, poklon je uklet i pod utjecajem Paklenskih Sila, naše drage bakice se naočigled užasnute rodbine pretvaraju u krvožedne pomahnitale demone...

Osvrt:

LOL fucking LOL! Nisam gledao ovako smiješan i zabavan film sve od "Army of Darkness". Apsolutno sam oduševljen, kao i svaki put kad naletim na neki dragulj iz "Troma Pictures" kolekcije.

No, krenimo od početka... Prvih pola sata filma je prilično dosadno, promatramo rodbinu kako se okuplja i upoznajemo njihove međusobne odnose... *zijev* ... Ma, dosta odnosa i razgovora, delicija i međusobnog omalovažavanja... Dajte nam krvi! Huh? Bakice nazdravljaju... Hmm, čudni izrazi lica, ruka ispod stola, krc-krc, nokat počinje rasti... To! Od tog trenutka, počinje pokolj. Rodbina (srećom, mnogobrojna) gine na različite načine, uglavnom uobičajene i mnogo puta iskorištene u sličnim filmovima. Ipak, na tom polju ima i nekoliko dobrodošlih noviteta, od kojih je najmaštovitiji onaj kad jedna od bakica baci dio sopstvene jetre (!) pod noge bježećem butleru. On se poklizne na jetricu, glavom probije prozorsko staklo i umre... The butler did it! :) A ima još takvih trenutaka... Vrhunska zabava? O, da!

Efekti su iznenađujuće kvalitetni za jedan Troma-film... Istina, nisu toliko dobri da ti pamet stane, ali u usporedbi s efektima viđenim Maniac Nurses Find Ecstasy, a pogotovo s onima u Nymphoid Barbarian In Dinosaur Hell, i više su nego zadovoljavajući. Bakice pretvorene u demone prolaze kroz razne metamorfoze, a izgledom podsjećaju na dijete orka iz LOTR trilogije i Grincha.

Ako su efekti nadmašili Troma-prosjek, gluma nije. Premda nije u uobičajenom porno-like stilu, ipak je toliko loša da je urnebesno smiješna. Film je pun živopisnih likova, a najviše me se dojmila glavna kuharica koja izgledom i načinom glume totalno podsjeća na nezaboravnog pukovnika vön Strohma (Richard Marner, počivao u miru) iz serije "Allo, allo". U stvari, ta i takva gluma je jedino što me je zadržalo uz ekran za vrijeme prvih pola sata. A mješavina loše glume, demona-bakica i masakra koja nastupa nakon toga je... Pogledajte ovaj film, obavezno ga pogledajte.
  
Oleg Berić