Preksinoć (subota, 21. januar) je u novosadskom CK13 održan koncert domaćih metal sastava Scavenger (Novi Sad), Merciful Angel (Beograd) i Obscured (Novi Sad). Jedan od prvih metal koncerata u novoj godini je ispunio očekivanja i rezultirao sjajnom atmosferom, kvalitetnim izvedbama bendova i odličnom posetom publike.

Iako su organizatori bili prinuđeni da malo izmene redosled nastupa bendova, satnica je bila ispoštovana – što je za svaku pohvalu. Čast da otvori ovaj koncert pripala je mladom, novosadskom melodic death – thrash sastavu Scavenger, koji se učestalim i energičnim koncertima u poslednjem vremenskom periodu nametnuo domaćoj publici i promoterima. Iako se radi o izuzetno mladom sastavu, prisutna publika je imala priliku da uživa u kvalitetnom nastupu i zanimljivoj set listi koja je bila sačinjena od autorskih numera i nekoliko obrada, od kojih bih posebno izdvojio prošlogodišnji hit “Gorjira – Silvera” kojom je bend zatvorio svoj nastup. Ono što je važno napomenuti, jeste da je jučerašnji koncert Scavengera poslednji u ovoj postavi. Stoga im ovim putem želimo mnogo uspeha i sreće u daljem radu.

Satnica je od početka do kraja maksimalno ispoštovana, stoga već oko 22 časa, na binu izlazi beogradski thrash metal sastav Merciful Angel. Ovaj mladi, sveprisutniji metal sastav se još jednom publici u Novom Sadu predstavio u lepom svetlu. Ovi momci su nam pružili beskompromisnu “old school thrash metal svirku”, izuzetno energičan i uigran nastup, koji je publika ispratila neprestanim mosh pitovima. Pored obrada sastava Testament i Anthrax, sastav je izvodio numere sa svog aktuelnog izdanja “Subhuman Hell” – demo/EP izdanja iz 2015. godine. Merciful Angel je veoma perspektivan sastav, po reakcijama publike i zalaganju benda, možemo očekivati da isti u budućnosti ostavi ozbiljiniji trag na domaćoj underground sceni. Sve u svemu - dobar nastup i sjajna razmena energije između publike i benda.


Koncert je zatvorio iskusni i objektivno,  najozbiljniji bend na ovom koncertu – Obscured. Ovaj death metal bend me je svojom usviranošću, stabilnošću i masnim zvukom (koji juče nije mogao biti tako opisan) kupio već na prvo slušanje. Imao sam priliku nekoliko puta da ih slušam uživo i jedino što mogu reći jesu reči hvale. Sjajan vokalni performans, besprekorna ritam sekcija i gitare na mestu. Nastup bez greške. Činilo se da je publika malo izgubila energiju tokom nastupa benda Merciful Angel, stoga je svirka ovog death metal trojca nešto statičnije ispraćena od strane publike.
Sastav je izvodio numere sa svojih albuma “When Darkness Comes” i “The Plague Within” kao i aktuelni singl “Tears ov Nergal” koji je objavljen 2016. godine. Lyrics video za tu numeru možete pogledati na ovom linku.

Jedina zamerka ovog koncerta je zvuk – tokom sva tri nastupa, činilo se da je tonac imao dosta problema sa pronalaženjem pravog miksa instrumenata i vokala, stoga su u većini slučajeva gitare bile previše tihe, dok su bubanj i vokal bili konstantno u prvom planu. Dobra posećenost i sjajni nastupi bendova su taj nedostatak bacili u drugi plan. Nadamo se da će i ostali koncerti u ovoj godini biti jednako uspešni kao i Massacre Night.

txt: Marko Todorović
foto: Vovka Čudinov