Dve godine se čekalo na ovu sublimaciju. I Debeli i Mašinko su svoja poslednja izdanja izbacili 2014., da bi u oktobru ove, 2016. godine, svoje prijateljstvo i sličnu žanrovsku priču inkarnirali u zajedničko izdanje. Album je objavljen za tri etikete, za slovenački ’’Moonlee Records’’ i hrvatske ’’Dirty Old Label’’ i ’’Dostava zvuka’’ i može se nabaviti na CD-u i na LP-ju.

Ne znam da li postoji osoba na prostorima bivše Jugoslavije koja je na bilo koji način povezana sa pank muzikom, a da  joj ime Debeli Precjednik nije poznato? Verovatno ne postoji, ali dobro, nije cilj ove recenzije kritika slušalaca već kritički prikaz ovog split izdanja.

’’Godina majmuna’’, onako kako se zove deo splita koji pripada Debelom Precjedniku otvara ovo izdanje. Šest numera, od kojih su pet autorske, njihove i jedan remix. Album započinje pesmom ’’Surrender Now’’, koja je po mojoj oceni najbolja stvar njihovog dela splita. Slede ’’Subotom Kićo, nedjeljom Slabinac’’ (za koju već postoji spot), ’’Back To The Embryo’’, ’’Tomorrow Home’’ i ’’Zbogom svi’’. Debelog deo zatvara Crimson remix pesme ’’Subotom Kićo, nedjeljom Slabinac’’, odnosno akustična verzija originala oplemenjena nešto drugačijim instrumentalnim deonicama. Što se vokalno-instrumentalnog, odnosno muzičkog aspekta ’’Godine Majmuna’’ tiče, to je onaj Debeli Precjednik na koji smo navikli. Melodični hardcore punk sa puno energije i emocije, koju možemo osetiti svakom rečenicom koja izlazi iz usta pevača Koce. Tekstualni deo uglavnom prati tu emociju žica gitare ovih Osiječana, ali u dobrom delu na neki po malo patetičan način. Pošto sam pristalica pozitivnih i vedrih liričkih izražavanja, meni veći deo tekstova sa izdanja nije baš legao zbog tog nekog setnog prizvuka. Vidi se da su tekstovi pisani iz dubine duše i da su zaista iskreni i tim ih je gore čitati jer se da videti taj depresivni panonski sentiment kako proždire liriku Debelog. Naravno pored ovih ličnih, emotivnih i životnih tekstova, koje možemo čuti u pesmam ’’Surrender Now’’, ’’Tomorrow Home’’ i ’’Subotom Kićo, nedjeljom Slabinac’’, provukao se i jedan politički tekst u pesmi ’’Back To The Embryo’’ koji mi je možda i najsvetlija lirička tačka dela splita Debelog iz razloga što je u potpunosti istinit i što je refleksija trenutnog političkog stanja regiona, ali i sveta. Namerno sam zaboravio u onom ’’košu’’ lično-emotivnih tekstova da pomenem pesmu ’’Zbogom svi’’ jer je ona po svoj prilici namerno ostavljena za kraj tog autorskog dela ’’Godine majmuna’’ jer se u njoj pominje ime pevača legendarnog hrvatskog melodičnog punk rock benda Mikrofonija i koja je po svoj prilici upravo napravljena u čast Tuni. Sve u svemu, interesantno izdanje i što je najvažnije, novo, tako da znamo da su Debeli i dalje stvaralački aktivni i kreativni i da nas neće skoro unepristojiti svojim pank penzionisanjem.

Drugi deo izdanja krasi još šest pesama zagrebačkih pankera, ali pod nazivom ’’Majmun godine’’. Mašinko je postao prava pank senzacija već sa prvim svojim izdanjima i pesmama i kao takav već više od pola decenije žari i pali Hrvatskom, ali i regionom. Kroz šegu i pošalicu ovaj bend nam stavlja osmehe na lice, ali i kroz neku upokovanu metaforičku formu podseća da je ipak realnost malo drugačija. Tako je bar bilo na ranijim izdanjima. Ipak, na ovom, su malo promenili pristup i rešili malo manje nas zasmejavati, a trudili se više uputiti u svoju svakodnevicu, poprilično ispunjenu problemima i socijalno-političkim mrakom.

Koincidencija ili ne, i kod Zagrepčana mi je pesma koja otvara njihov deo splita, ’’Srkijev san 21’’, muzički najdopadljivija. Šala i zezanje kroz tekst, ali i podsećanje na surovost kapitalizma, a muzički – banja. Sledi pesma ’’Zajedno unatrag’’, koja otvara vrata tom, uslovno rečeno, novom Mašinkovom tekstualnom pristupu. Naravno da on nije nov, momci su imali direktne i ozbiljne tekstove i ranije, ali su ipak preovladavali oni nalik ’’Srkijevom snu’’. Idućom pesmom se sigurno mogu dičiti najviše fanovi i igrači fudbalskog kluba ’’Zagreb 041’’, a ista im može poslužiti i kao svojevrsna himna. Ne znam da li su momci iz Mašinka to učinili ovim drugima u čast ili ih je pukla nostalgija za jugoslovenskim Zagrebom kada je današnja prestonica Hrvatske imala za pozivni broj naslov numere, ali je svakako rezultat isti, dobra pesma. A da, možda je numera ipak samo pozdrav dragom prijatelju Tuni, koga ni Mašinko u svom delu izdanja nije zaboravio pomenuti i to upravo u pretposlednjoj strofi pesme ’’041’’. Nakon nje ide ska punk stvar ’’Nijedna moja bivša’’, zatim ’’Monumentalna’’, najduža stvar na celokupnom izdanju i za kraj ’’Rijetka sprava’’. Ako se ’’Srkijev san 21’’ izdvaja kao prvi hit-singl sa izdanja, drugi bi svakako bio ’’Monumentalna’’. Muzički na tragu pesama sa prethodnih izdanja Mašinka sa pevljivim refrenom koji na izlazu daje neki pop šmek, ali lirički u tom ’’novom’’ Mašinkovom ruhu beskompromisnosti zbilje sa šalom.

Izdanje koje svakako zaslužuje pažnju i slušalačku i čitalačku. Nažalost, moram da primetim da je društveni i ekonomski mračni oblak koji se nadvio nad Balkanom uticao na ’’Godinu majmuna’’, odnosno ’’Majmuna godine’’, bar u tekstualnom smislu. Kada su Mašinku od šesta pesama, četiri bez humorističkog šarenila, onda je vrag definitivno odneo šalu. Muzički i produkcijski je ovo izdanje koje iluminira, a taj depresivni krik koji vrišti iz vokala Koce i Šulca, možemo uvek zameniti skakanjem ispred bine na koncertu ovih careva ili pak skakanjem kući ispred zvučnika dok slušamo ’’Majmuna’’ u godini ili godine.

Nemanja Mitrović Timočanin