Na njihovim koncertima publika horski peva, atmosfera je gotovo fudbalska, a pozitivna energija koju bend isporuči sa bine prosto je neverovatna. Jedan od najvećih aktuelnih punk bendova na svetu - DROPKICK MURPHYS konačno dolazi u Srbiju!
 
foto: Mat Hayward / Shutterstock.com
Dropkick Murphys nastali su 1996. godine svirajući punk rock sa elemetima irskog folka. Prvi put šira javnost saznala je za njih naredne godine kada ih je prijateljski bostonski ska-punk bend Mighty Mighty Bosstones poveo na turneju kojim je promovisao svoj tada akuelni album “Let’s Face It”. Nedugo zatim i Dropkick Murphys objavljuju svoj album prvenac “Do Or Die” koji je bio pravo osveženje na pomalo monotonoj američkoj punk sceni. Album je producirao Lars Frederiksen iz Rancida a iza benda staje izdavačka kuća “Hellcat Records”. Kada je originalnog pevača Mike McColgana (gledali smo ga kao frontmena Street Dogs na Exitu 2012) ubrzo zatim zamenio Al Barr iz sastava Bruisers, mnogi su bili skeptični pomislivši “neće to više biti to”. Već naredna ploča “The Gang’s All Here” pokazala je upravo suprotno, obzirom da je svetska popularnost Dropkick Murphysa rapidno porasla. Bend se i dalje držao punk rocka sa primetno više upliva elemenata irskog folka. Uveliko u to vreme velike koncertne sale bile su rasprodate na tradicionalnim St.Patrick’s Day vikendima.

Na narednom albumu „Sing Loud Sing Proud“ koji se pojavio 2001. godine zvuci tradicionalnih irskih instrumenata (mandolina, gajde, harmonika, frula) učinili su da Dropkick Murphys postane svetska atrakcija i predvodnik takozvanog Celtic punk zvuka.

Singl „Tessie“ iz 2004. vinuo je Dropkick u orbitu. Bio je to prvi njihov mainstream hit, koji se vrteo i veoma visoko kotirao na raznim svetskim top listama. Album iz naredne godine „The Warrior’s Code“ sa velikim hitom „I’m Shipping Up To Boston“ bio je poslednji objavljen za Hellcat. Naredna tri, objavili su za sopstvenu „Born&bred“ etiketu. Božićna evropska turneja sa legendarnim The Pogues, približila je Dropkick Murphys i publici koja nije isključivo iz punk priče.