Na ovogodišnjem Exit festivalu imali smo prilike da se susretnemo sa dvojicom članova dva različita benda koji su muzicirali na Explosive bini. Prvi intervju smo uradili sa Pat Thetic-om, bubnjarem benda Anti-Flag, dok smo odgovore na postavljena pitanja u drugom intervjuu dobili od basiste benda Raised Fist, Andreas ‘’Josse’’ Johansson-a. Dogovorili smo se da prvo objavimo drugi intervju, onaj sa Josse-om, da bi istim napravili svojevrsnu uvertiru za opširniji i zanimljiviji intervju sa Pat Thetic-om.

Raised Fist je švedski hardcore bend nastao 1993. godine. Iza sebe imaju šest albuma, par EP-ja, nekoliko učešća na kompilacijama i bezbroj turneja i koncerata. Za srpsku i ex-yu publiku interesantno je to što je pevač Alle poreklom sa ovih prostora, a pravo ime mu je Aleksandar Rajković. Prošle godine na Punk Rock Holiday festivalu u Sloveniji (Tolmin) imao sam prilike da prvi put slušam ovaj bend uživo. Iskreno sam bio oduševljen nastupom, energijom i uvežbanošću benda, pa sam jedva čekao i predstojeći nastup na Exitu. Radovala me je i činjenica da je menadžment Exit festivala, odnosno Explosive stejdža dao zeleno svetlo za intervju sa momcima.

Ovaj kratki razgovor sam vodio u bekstejdžu Explosive-a, gde smo na miru, ali uz zvuke benda ‘’First Flame’’ koji su dopirali sa bine, pričali o trenutnim, prošlim i budućim stanjima benda Raised Fist. Josse se trudio da odgovori na sva pitanja, ali na neka jednostavno nije imao odgovor ili nije bio dovoljno informisan. Iskreno, malo sam bio začuđen što čovek koji je od početka u bendu nema odgovore na sva pitanja i da u nekim trenucima odaje utisak najamnog radnika za potrebe benda. Verovatno i za to postoji neko racionalno objašnjenje, ali kroz ovaj intervju pitanje je hoćemo li ga pronaći. 


HC: Pre svega hvala za ovaj intervju.
JOSSE:
Hvala tebi.

HC: Prvo pitanje: Imate interesantno ime, da li možeš objasniti našim čitaocima i čitateljkama zašto ste dali takvo ime bendu i koja priča stoji iza toga?
JOSSE:
Misliš na ‘’Raised Fist’’, ime benda?
HC: Da, da. Na ime benda sam mislio.
JOSSE:
Ime dolazi iz teksta pesme benda Rage Against The Machine. ‘’Know Your Enemy’’ mislim da se zove. Tako da je to prosto to. Trebalo nam je ime tada 1993. godine i ovo nam se učinilo dobrim. Prilično snažan naziv, pa smo njega izabrali.

HC: Na početku karijere, na vaša prva dva EP-ja, zvučali ste kao američki youth crew bendovi. Od tada vaš zvuk evoluira što se vidi na svakom narednom albumu. Kako je tekla evolucija vašeg zvuka i zašto ste promenili muzički stil sa početka karijere?
JOSSE:
Mi smo počeli kao bend koji je hteo da svira hardcore i to smo učinili. Onda smo, godina za godinom, rasli kao bend, kao ličnosti kao ljudi...životne promene i ostalo. Mislim da bi bilo dosadno da smo se ponavljali na svakoj ploči. Pa opet, i opet, i opet, samo sa drugim imenima i nazivima pesama. Tako da je to jedna prirodna stvar.

HC: Vaš poslednji album ‘’From The North’’ je izdao Epitaph Records, dok je vaše prethodne albume, počevši od prvog, izdavao Burning Heart Records, koji su u bliskoj vezi sa Epitaph-om. Reci nam nešto više o toj kooperaciji sa Epitaph-om i zašto ste promenili vašeg dugogodišnjeg izdavača Burning Heart?
JOSSE:
Burning Heart? Oni su na neki način nestali pre izvesnog vremena. Rasprodali su sve Epitaph-u. Nekako smo po prirodi stvari prešli tamo. Neki od naših albuma su bili već izdati i od strane njih (Epitaph prim.prev) u Severnoj Americi, tako da je to neki prirodni korak koji smo preduzeli. Burning Heart realno ni ne postoji danas, ili možda postoji u nekom čudnom obliku, ali ne kao ranije. To je samo prirodna stvar. Dobro je imati dobru kompaniju sa kojom možeš raditi.
HC: Sarađivali ste sa Daniel Bergstrand-om, poznatim švedskim metal producentom. Možeš li nam reći nešto više o toj kolaboraciji?
JOSSE:
Čuli smo za njega i hteli smo ga oprobati po prvi put tamo negde 2000, 2001. godine. Dopao nam se njegov način rada, a i producirao je odlične stvari. Osetili smo da treba raditi sa njim, ponovo i ponovo. Sa ‘’From The North’’ smo hteli da uradimo nešto drugačije. Imali smo drugačiju viziju šta zapravo želimo da uradimo sa izdanjem, snimanjem, produkcijom, pa smo otišli kod drugog producenta da bi dobili nešto bliže onome čemu smo težili. Mislim da smo uspeli i to prilično dobro.


HC: Delim vaše mišljenje. Godine 2012. uzeli ste učešće na hardcore/punk kompilaciji ‘’Hardcore for Syria’’ pesmom ‘’Never Negotiate’’. Možeš li nam objasniti koja priča stoji iza te kompilacije i kako ste se na njoj našli?
JOSSE:
Ne baš, pošto nisam ja taj koji donosi takve odluke u bendu. Nisam prava osoba da odgovorim na to pitanje. Izvini.
HC: Ok, ok. Idemo dalje onda. Ko je napravio najveći uticaj na vaš muzički izraz i koje švedske bendove bi preporučio hardcore klincima u Srbiji?
JOSSE:
Ne znam, teško je reći... Šta zapravo razlikuje jedan bend od ostalih? Ja mislim članovi benda ostavljajući uticaj sa svih strana, pa smo tako i mi napravili bend onakvim kakav je danas. I dalje smo uključeni u kreiranje nečeg novog svakodnevno. A u Švedskoj... Ja stvarno ne znam šta se dešava u Švedskoj po pitanju bendova. Ne mogu baš sada ništa smisliti.

HC: Hehe. Ok, ne brini, idemo dalje. Ovo je vaš prvi nastup u Srbiji. Da li znaš za neki srpski ili ex-yu hardcore bend?
JOSSE:
Zapravo, ne. Ne znam ni jedan. Žao mi je, ali ne znam.
HC: U redu. Imaš vreme da istražiš.
JOSSE:
Pogrešan odgovor zar ne? Ali...
HC: Nema veze, ipak je odgovor.
JOSSE:
Da, iskren odgovor.

HC: I za kraj ovog intervjua, šta možeš poručiti vašim slušaocima i slušateljkama iz Srbije i bivše Jugoslavije?
JOSSE:
Nadamo se da ćemo imati dobar koncert večeras i da će biti dosta ljudi koji će uživati u njemu i nadamo se da ćemo još koji put doći u Srbiju. Uzbuđeni smo zbog toga.

HC: To je to. Hvala ti puno.
JOSSE:
Hvala tebi.

Intervju pripremio Nemanja Mitrović - Timočanin