Ako volite NOFX, obožavaćete 'First Ditch Effort', ako ne onda je ovo album koji će vam promeniti mišljenje. Nešto mračniji od prethodnih sa istom dozom provokativnosti i lucidnosti koja ih prati od početka karijere. Punk je izuzetno ozbiljan žanr u muzici ali samo ako se shvata na neozbiljan način!

Prvo treba spomenuti da je "I'm So Sorry Tony" posvećena Tony Sly-u preminulom pevaču benda No Use For A Name, velikom prijatelju Fat Mike-a. "Six Years on Dope" je promena koja je trebala da se desi, odavno NOFX nije zvučao tako konkretno. Za one koji vole njihove "komične" numere tu je izuzetno provokativna "Oxy Moronic" koja postavlja neka poprilično nezgodna pitanja što isto postižu i sa "California Drought". "I Don't Like Me Anymore" i polu-naslovna "Ditch Effort" ostavljaju bez daha energijom sa kojom su snimljene. Na svakom NOFX albumu se obrađuju teme koje drugi (punk) bendovi uporno prećutkuju; "Dead Beat Mom" o samohranim roditeljima, "I'm a Transvest lite" naslov sve govori. "It Ain’t Lonely at the Bottom" i "Bye Bye Biopsy Girl" imaju malo lakše tonove ali podjednako dobru energiju. Zanimljiva je "Sid And Nancy", naravno posvećena Sid Vicious-u i Nancy Spungen. Fantastično zatvaraju album sa Generation Z.

Treba pohvaliti i što su Fat Mike i Eric Melvin više nego ranije delili vokale što je donelo dodatno osveženje materijalu. First Ditch Effort je samo još jedan u nizu od kvalitetnih albuma jednog od najvažnijeg punk benda danas, a budućnost će pokazati i svih vremena. Da li je ovo najbolji NOFX album do sada, odlučite sami!

Mike Stankovich