Izdavač: Horrorscope Productions, 1989.
Režija: Robert Englund
Scenarij: Brian Helgeland
Gl. uloge: Stephen Geoffreys, Partick O'Brian
Tagline: Revenge is on The Line

Radnja

Hoax (Stephen Geoffreys) je povučeni teenager kojega u školi zlostavljaju lokalni grubijani, a djelomični krivac za tu povučenost je i njegova majka, koja je religijski fanatik. S njima živi i Hoaxov rođak Spike (Partick O'Brian) koji je wild child, vozi motor, ima dugu kosu i totalno je otkačen. Hoax je zadivljen Spikeom i potajno prati sve što ovaj radi.

Spike u džepu jakne otkriva tajanstveni oglas s telefonskim brojem 976-EVIL, na kojem automat svakom pozivatelju pročita njegov "hororskop". Hoax se dokopa tog broja i poziv po poziv, malo-pomalo, paklenske sile preuzmu kontrolu nad jadnim mladićem i pretvore ga u demona, koji kreće u opsvetnički pohod protiv svih onih koji su ga zezali i ponižavali dok je bio šonjo. U priču je umiješan i novinar nekakvog časopisa za natprirodno koji dolazi u grad da bi istražio pljusak riba (?), ali njegovu pažnju privuku događaji oko broja 976-EVIL...

Osvrt

Mnogi će ljubitelj horror filma zamjeriti Robertu Englundu izlet u redateljske vode, tvrdeći da bi bilo bolje da se držao onoga u čemu je dobar, a to je gluma. Ako slučajno ima i takvih kojima ime Robert Englund ne znači ništa, radi se o glumcu koji je utjelovio jednog od najpoznatijih filmskih ubojica, Freddyja Kruegera ("Nightmare on Elm Street").

Film je pun živopisnih i do boli iritantnih likova, među kojima prednjači Hoaxova majka. Grozna žena, koja stalno mijenja perike i maltretira sve oko sebe pritom naglašavajući (pretjerano) južnjački naglasak (valjda da bi istaknula svoju zatucanost). Hoaxa glumi Stephen Geoffreys, kojega se sjećam iz filma Fright Night... Bio je naporan tamo, naporan je i ovdje.

Valja izdvojiti nekoliko stvari koje se ističu u hrpi sivila na koju podsjeća ovaj film. Scena u kojoj se Hoax posluži demonskim silama da materijalizira hrpu paukova u večeru ljepotice koja ga je ismijala je zabavna, kao i scena kad Hoax iščupa srca zlim dečkima u školi svojom new&improved demonskom rukom. Efekti čak i nisu loši koliko bi se očekivalo od ovakvog, očigledno jeftinog filma.

Nažalost, nema se više što za reći o ovom filmu. Roberte, ne valja ti pos'o. Vrati se glumi.

Highlightovi

Ništa vrijedno spomena
  
Oleg Berić