U prepunoj sali Narodnog pozorišta u Beogradu, sinoć, 25. septembra, svečano je otvoren 50. jubilarni Bitef pod ovogodišnjim sloganom Na leđima mahnitog bika.

Na otvaranju jubilranog Bitefa, veliki broj zvanica iz javnog, kulturnog i političkog života, diplomata, svetskih umetnika i kritičara prisetilo se početaka festivala, kao i Jovana Ćirilova i Mire Trailović. Pomenuto je da, iako Bief sada slavi svojih pedeset godina, zapravo, tek sad počinje da živi kao i da ima energiju i bunt mladića/devojke u pubertetu, ali opet i odlično vaspitanje. Potom su pomenuta imena umetnika, kritičara i teoretičara koji su doprineli razvitku Bitefa i koji su ispratili festival još od njegovog nastajanja. Publici su se svečano poklonili: Vladimir Stamenković, Ala Demidova, Eimuntas Nekrošijus, Majkl Koveni, Natalija Vagapova, kao i Ljubiša Ristić, Dušan Jovanović, Andraš Urban, Biljana Srbljanović i još mnogi.

Čast otvaranja ovog rođendanskog Bitefa, dodeljena je jednom od najslavnijih potorišnih stvaralaca XX veka, Robertu Bobu Vilsonu, kojeg je publika sa oduševljenjem pozdravila višeminutnim aplauzom. Robert Vilson je govorio o svojim umetničkim počecima, a zatim pomenuo kako je posle gostovanja iz Amerike u Francuskoj, bio pozvan od strane Mire Trailović i Jovana Ćirilova u Beograd na gostovanje na Bitef. Podsetio nas je da se uvek za sve pitamo šta je to?, a na kraju se zahvalio Bitefu i istakao značaj festivala, kao i to da moramo da čuvamo festivale i umetnost, jer bez kulture nema memorije, odnosno sećanja.


Robert Vilson, FOTO: Sonja Žugić

Publika je ispratila Vilsona ponovo velikim aplauzom, a rođendanski Bitef otvoren je predstavom Plesnog pozorišta Tao iz Pekinga, pod nazivom 6&7. Beogradska publika, kao i mnogi internacionalni gosti na otvaranju Bitefa imali su priliku da pogledaju predstavu savremenog kineskog plesa, zasnovanog na tradiciji Jin i Jang, koji je izveden u dva dela sa pauzom.