Kanadski bend NoMeansNo - jedan od najbitnijih punk rock bendova ikada - je juče objavio svoj kraj. 


Grupa NoMeansNo je nastala 1979, a osnovali su je braća Rob Wright (basista i pevač) i John Wright (bubnjar i pevač). Bili su jedan od obih bendova koji su punk muziku shvatali kao veoma širok pojam pa su već od prvog albuma - Mama iz 1982. - u punk matricu ubacivali jazz uticaje. Kasnije su se ti uticaji širili i na noise, hardcore...

Osim toga NoMeansNo su bili i ostali odani punk etici, nekomercijalnosti, DIY metodologiji rada i konstantnoj provokativnosti (ne na eksces nego na razmišljanje). Dakle, postojalo je nekoliko razloga zašto je NoMeansNo ostao kultni bend i zašto se ovi Kanađani nikad nisu probili u punk mainstream ili bar među ona najpoznatija imena svetskog punk rocka. Za 37 godina rada, iza sebe su ostavili 12 albuma od kojih bukvalno nijedan nije slab a mnogi su vrhunski i veoma uticajni.

Što se Srbije tiče, radi se o jednom od onih kultnih bendova koji se mogao  pohvaliti solidnom popularnošću i u kod nas. Imamo utisak da je bend bio najpopularniji u periodu kada je imao albume Small Parts Isolated and Destroyed (1988), Wrong (1989), The Sky Is Falling and I Want My Mommy (1991, sa Jellom Biafrom), 0 + 2 = 1 (1991), Why Do They Call Me Mr. Happy? (1993) i The Worldhood of the World (As Such) (1993). U Srbiji su NoMeansNo nastupili nekoliko puta, 2005. u Beogradu a 2007. u Beogradu i Novom Sadu.

Janko Takač