Izdavač: ?, 1977.
Režija:Kuan Tai Chen
Scenarij: ? ...bolje da ne znam
Gl. uloge: Kuan Tai Chen, Ling Chia

Radnja:

Što se zaista događa u ovom filmu prilično je teško odgonetnuti zbog konfuznog načina na koji je snimljen. Ipak, neke glavne odrednice fabule moguće je shvatiti čak i kad se gleda prvi put :)

Cool Head (Kuan Tai Chen) je inspektor koji istražuje ubojstvo kraljeve žene (ili priležnice, nije moguće odgonetnuti). Jedini trag koji ima je nož koji pripada čovjeku koji tvrdi da nije kriv, ali ne želi reći odakle nož kod ubojice. Iako mi na samom početku vidimo da je zapravo sam kralj taj koji je ubio ženu, redatelj nas ipak tjera da gledamo nepovezane scene koje se na kraju neće spojiti u finalni odgovor koji će nam pojasniti sve nedoumice. Da stvar bude gora i na samom kraju ima tolko nejasnoća koje zbunjuju čovjeka, samo što se gledatelj navikne, pa mu postane svejedno. Dakle, Cool Head istražuje zločin koji se želi pripisati nevinom čovjeku koji baj d vej umre u sred filma, ali nekako oživi nakon toga(?). U tome ga žele spriječiti neki ljudi, a on se s njima bori. Cool Headu na neki način pomažu sestre krivooptuženog. Na kraju se bori dosta ljudi, Cool Head preživi, zlikovac umre i to je više manje to.

Osvrt:

Možda neki od čitatelja misli da je ovaj opis radnje šala, ali vjerujte mi da nije. Nije ni malo pretjeran. Dok sam ga gledao pitao sam se što je nekoga natjeralo da snimi ovako loš film. Teza u koju sam sklon vjerovati je da je iz filma izrezano dosta scena. To objašanjava totalni kaos između montiranih kadrova, koji djeluju kao da ih je netko na silu nagurao jedne s drugima. Po mojoj procjeni, iz filma fali scena u trajanju još sat vremena. To bi lako moglo objasniti kaos. Druga teza je da jednostavno nije ni bilo drugih scena i da su film radili netalentirani ljudi. S obzirom da iz obje teze proizlazi da su redatelj i ekipa bogomdani za trash prestao sam se zamarati glupostima i nastavio uživati u filmu. Da je tvrdnja "s kim si takav si" istinita i primjenjiva na sve sfere života dokazuje i ovaj film, jer glumačka ekipa tako "briljira" da vam se usta razvuku u osmijeh dok ih slušate/gledate. U ovom filmu nema elementa u kojem bi mogli uživati, osim njegove "lošoće". Scene borbe su glupe, nema ni malo realnih elemenata, primjećuje se da ljudi krenu blokirati udarac dok udarač nije udario, da bivaju udareni iako se vidi da ih udarac nije ni dotaknuo... Gledajući scene borbe naprezao sam se da nađem neki dobar segment, bilo šta, ali ništa... Uzmite u obzir da je potpisnik ovih redaka osoba koja kungfu filmove shvaća ozbiljno i ne smatra ih dijelom trash kinematografije, već vrhunskim ostvarenjima azijskog filma :) E kad takva osoba kaže da je ovaj film loš,onda znate koliko je sati?
Moja preporuka?

P.S. Ako ste gledali film koji se zove "Iron Monkey", bilo onaj iz '93 bilo onaj iz '77, obavještavam vas da ovaj film, po dobrom honkoškom običaju, nema nikakve veze ni s jednim ni s drugim, kao što ni "Big Boss 2" nema veze sa "Big Bossom" Bruce Leeja. No, to je već tema za d(r)ugu priču...

Tomac