Verujem da većina ljubitelja modernog metala nije prežalila odlazak velikana iz države Vašington, Nevermore. Nakon skoro dve decenije uspešne karijere, gitarista Jeff Loomis i bubnjar Van Williams napustili su bend i time zaustavili dalji tok benda. Iako su pevač Warrel Dane i basista Jim Sheppard potom ponovo oformili svoj prethodni bend Sanctuary, ostala je velika praznina koju jednostavno niko od drugih popularnih bendova današnjice nije mogao popuniti. Nevermore je bez sumnje ostavio impozantnu karijeru, sedam odličnih studijskih albuma i pregršt pesama koje su obojile živote mnogih fanova. Stoga je oduševila činjenica da je Dane, ponosan vlasnik jednog od najupečatljivijih glasova u metalu, odlučio da obeleži petnaest godina od izlaska albuma „Dead Heart in a Dead World“, izvodeći ga u celosti uz dodatak drugih velikih hitova iz karijere Nevermore-a . Nakon uspešnih nastupa u Brazilu na kojima je upoznao saborce iz sadašnjeg pratećeg benda, krenuo je put Evrope, i na tom putešestviju svratio i do beogradskog Doma Omladine.
 
Dreamrites
    Iako je nekoliko sati pre koncerta organizator objavio da prethnodno najavljena predgrupa, grčki sastav Dreamrites, neće nastupiti usled kvara na kombiju koji ih je sprečio da dođu, Grci su uspeli da stignu u poslednji trenutak. Predstavili su se publici kroz pet svojih numera, kojima jasno kombinuju klasičan heavy i speed metal zvuk osamdesetih. Galopirajući ritmovi, horski refreni i neizostavne ’twin’ gitare koje jasno asociraju na Iron Maiden karakterišu zvuk ovog benda. Jako uvežbani, i sa dobrim scenskim nastupom, ostavili su dobar utisak na publiku koja je tek počela da ispunjava prostor male sale Doma Omladine.

    Međutim, svima je jasno da se nestrpljivo čeka headliner, i nakon kratke pauze na bini se pojavljuju prvo ’saborci iz Brazila’, a potom i zvezda večeri, Warrel Dane, i energično započinju nastup pesmom „Narcosynthesis“. Početak nastupa je bio silovit, i publika je pala u trans, pevajući svaku reč i često nadglašavajući samog Dane-a. Bez imalo predaha, nastup je nastavljen uz „We Disintegrate“ i „Inside Four Walls“. Brzo je postalo jasno da je Warrel izabrao odlične muzičare: Thiago Oliveira i Johnny Moraes bez problema sviraju gruvajuće rifove i brzinske shred solaže koje su proslavile Jeffa Loomisa, dok Fabio Carito i Marcus Dotta formiraju ubitačno preciznu ritam sekciju. Što se Dane-a tiče, uprkos vidnom uticaju godina, glas ga svakako odlično služi i dan danas, što je naročito pokazao izvedbom kultne „The River Dragon Has Come“. Između pesama je održavao odličan kontakt s publikom, a smeh su izazvale njegove brojne doskočice i opaske o Stevenu Tyleru, marihuani, lepim curama u prvom redu ili momcima koji plaču, pa čak i pomenutom Loomisu. Naravno, i publika je ostavila odličan dojam na muzičare, pa je usledila izjava kako je ovo najbolji nastup na ovoj turneji. I zaista, horski se pevalo od početka do kraja, a naročiti utisak u tom pogledu ostavile su „The Heart Collector“, „Insignificant“ i čuvena „Believe in Nothing“.
 
Warrel Dane
    Nakon što je izveden ceo album „Dead Heart in a Dead World“, bend se povlači s bine nakratko, ali se ubrzo vraća, i sledi najveće iznenađenje te večeri: „Forever“. Pesma koja nije izvedena nijednom na ovoj turneji, a koju je publika u Beogradu dobila kao poseban poklon. Pesma čiji je emotivni naboj naveo i samog Dane-a na suze, a bogami i najhrabrije u publici. Atmosfera se ponovo diže uz kultnu „Enemies of Reality“, da bi potom usledio blok Warrel-ovih solo numera. Čuli smo najnoviju kompoziciju „As Fast as the Others“, kao i dve pesme sa njegovog prvog solo albuma „Praises to the War Machine“: „Brother“ i „When We Pray“. Posle još jedne kratke pauze, usledio je poslednji bis večeri, ubitačni Nevermore klasik „Born“, koji je izazvao i najveće šutke u publici.

    Nakon skoro dva sata svirke, Warrel i njegov bend su se oprostili od publike uz obećanje da će ponovo doći dogodine, po objavljivanju novog solo albuma „Shadow Work“. Publika je bila prezadovoljna, obzirom da su neki od prisutnih ovo veče čekali godinama. Još jedan pogodak organizacije Mjolnir Promotions, i opet, sve pohvale. Nestrpljivo čekamo njihov sledeći korak.

Dejan Pavlović