Poslednje veče jubilarne pedesete zaječarske Gitarijade otvorili su takmičarski bendovi koji su po ocenama žirija od prethodnih večeri obezbedili svoj plasman u finale. Klot (Beograd), Hadži prodane duše (Užice), LSD (Banja Luka), Dark Sky (Kosovska Mitrovica), Brat (Užice) i Nu ance (Sofija) prikazali su još jednom publici Gitarijade svoje umeće na instrumentima i mikrofonima koje ih je i dovelo do finala jednog od najstarijih rokenrol festivala u svetu.

Revijalni deo večeri otvorili su prošlogodišnji pobednici po odluci žirija, riječki sastav Syleth, koji su napravili dobru uvertiru za velikane svetske rok muzike, Uriah Heep iz prestonog grada Engleske. Engleski hipi rokeri su privukli najveći broj gledalaca poslednje festivalske večeri i svojim hitovima koji su stvarani ’70-ih godina XX veka zagrejali atmosferu. Vremešni Londonci su pozivali publiku tokom celog nastupa da zapeva sa njima što se na posletku i dogodilo tokom njihovog najvećeg hita ’’Lady In Black’’. Usled dobre reakcije fanova vratili su se na bis i tako oprostili od zaječarske publike. Ovo je drugo gostovanje Uriah Heep na Gitarijadi s’ obzirom da su i za 40. Gitarijadu bili deo revijalnog programa. 
 
Love Hunters, foto: FB stranica Gitarijade
Love Hunters su se sledeći latili instrumenata. Dugo vremena je prošlo od kada je zaječarska Gitarijada poslednji put ugostila ove novosadske pabske hard rokere na čelu sa njihovim frontmenom Muminom. U sat vremena seta Huntersi su publici prikazali dobar deo svog tridesetogodišnjeg rada. 
 
Nakon njihovog nastupa voditelj programa saopštio je publici ko je odneo pobedu na ovogodišnjoj Gitarijadi. Prema oceni žirija u sastavu Jadranka Janković, Milan Dujmović, Stanoje Jovanović, Goran Šepa Gale i Milan Mumin pobednici 50. jubilarne zaječarske Gitarijade su Hadži prodane duše iz Užica, dok je publika za svoje pobednike izabrala bend LSD iz Banja Luke. Mladi volonteri koji su pomogli u realizaciji Gitarijade su takođe dobili svoje parče kolača zahvalnosti izašavši na binu pre početka poslednjeg benda večeri.
 
Niški rokeri Kerber su promenom satnice dobili tu čast da zatvore jubilej. Uprkos hladnom vremenu publike je bilo u zadovoljavajućem broju i dobar deo iste je od prve do poslednje pesme davao vokalni doprinos. Pevač Gale je u jednom trenutku pozvao na binu izvesnog Acu koji je iskoristio priliku da zaprosi svoju buduću suprugu Ivanu na koncertu svog omiljenog benda. Umesto u planiranih 1 sat iza ponoći Gitarijada je završena u 3 ujutru, nakon 2 bisa Kerbera. 
 
Uz zahvalnice svim učesnicima, publici i organizaciji, navučena je zavesa na 50. Gitarijadu. After party je kao i svake večeri održan na rukometnom igralištu pored stadiona, dok je ’’Free Rock Cimena’’ ispred hale sportova prikazivao film o The Doors-ima i Nick Cave-u.

Dnevni program ’’Free zone’’ ugostio je Živka Ivkovića koji je promovisao knjigu ’’Prozaonline rock’n’roll’’ u Irish Pub Rivendell-u.

Nemanja Mitrović - Timočanin