Različiti obici ulične umetnosti (street art - graffiti, tagovi, posteri, stensili) vremenom su daleko odmakli od pukog subverzivnog vandalizma. Danas su to vidovi legitimnog kreativnog i umetničkog izraza. Iako i dalje sa izrazito kritičkom oštricom, potencijal ove umetničke forme sve više nalazi primenu i u ozbiljnim sistemskim i društvenim projektima, od turističkih sadržaja do platformi za očuvanje kulturnog nasleđa i utvrđivanja kulturnih identiteta.

Prepoznajući interesovanja koja pomenuta umetnička forma ima među mlađom generacijom, Ustanova kulture je organizovala likovnu radionicu „Taguj Ćupriju“ sa idejom da mladima pruži fizički, programski i medijski prostor da se kreativno i afirmativno iskažu i izraze na njima blizak način.

Miloš Đorđević, menadžer projekta likovnih radionica za decu i mlade, u izjavi za naš sajt približio nam je čitavu ideju: "Grupa od petoro srednjoškolaca je tokom pet dana trajanja radionice, od 25. do 29. jula, uz mentorsko vođenje Aleksandre Petković (poznatije pod umetničkim pseudonimom TkV), imala priliku da svoje ideje oblikuje i realizuje u skladu sa specifičnom tehnikom crtanja grafita. Mada je učesnicima ovo prvi kontakt sa ovim postupkom rada i mišljenja, oni su pristupili radu sa vidnom znatiželjnom, motivisani i rešeni da odgovore izazovu. Svoje skice prilagođene formatu (2x3m), izveli su na površinama namenski izrađenim i postavljenim za tu svrhu u javnom prostoru centralnog gradskog platoa. Iako su nastali radovi daleko od karakteristične i prepoznatljive estetike grafita, važnost radionice zapravo se ogleda u podjednakom programskom razumevanju za sve vidove umetničkog izraza, kao i u inicijativi da se podrže sva kulturno-umetnička interesovanja i potrebe mladih."


Aleksandra Petković naša poznata street art umetnica koja radi pod imenom TkV, i stručni saradnik na radionici dala je i svoje viđenje: "Ove godine u okviru Kulturnog leta, radionica crtanja grafita unela je svežinu u dešavanja u centru Ćuprije. Pet učesnika imalo je prilike da se oproba u oslikavanju panela velikog formata na glavnom trgu i time iznenadi publiku, ali i same sebe. Radionica je za cilj imala da obrazuje i motiviše srednjoškolce kako da svoje ideje artikulišu i ostvare, i time stvore novi prostor za umetničko stvaranje. Ono što je možda najbitnije je da se kroz ovakve vrste inicijativa podržavaju mladi ljudi koji imaju veliki potencijal, ali ne i dovoljno mogućnosti da ga ostvare. Širenje kreativnih vidika je možda prvi korak ka pravom napredku i ostvarivanju, a nadam se da će se taj trend nastaviti i u budućnosti kroz ovakva kulturna događanja." 

Sve panele ćete do kraja letnjeg kulturnog programa moći da pogledate u centru grada na platou ispred Doma Vojske.