Avgust je najbolji mesec za boravak i posetu Nišu. Tih dana, najveći grad južne Srbije zasija najjačim sjajem i poprima obeležje kosmopolitskog grada, status koji svakako zaslužuje. Jedan od razloga je čuveni Nišville jazz festival. I pored finansijskih problema i nerazumevanja država sa kojima se već godinama suočava Nišville, ovaj festival je okupio preko 660 odličnih izvođača i grupa i na desetine hiljada obožavalaca jazz-a iz čitave Srbije. Preko sto koncerata koji su bili održani na jedanaest bina, uz raznovrsan prateći program, ovaj jazz festival je nastavio sa podizanjem lestvice i opravdao reputaciju odličnog i kvalitetnog festivala.

Početak ovogodišnjeg festivala suočio se sa manjim odazivom publike i to zbog neobično hladnog vremena, kiše koja je na trenutke padala ali i zbog toga što se radilo o radnom danu - četvrtku. Ipak, najveći fanovi jazza mogli su da uživaju u odličnom nastupu Al Di Meola, američkog gitariste i njegovoj mešavini jazza, funka, roka sa snažnim primesima latino jazza. Odličan nastup imala je i kineska grupa Golden Buddha Jazz Band koji su u jazz uneli mističnost i filozofiju dalekog istoka i Kine. Njihov nastup bio je odličan umirujući zvuk za one koji su morali da krenu kućama kako bi se spremili za posao narednog dana.

Al Di Meola, izvor: Zvaninčna fb stranica festivala
Mešavinu etno zvuka i jazza koju su doneli naši gosti iz Kine, u petak je nastavila Bilja Krstić i njen prateći bend Bistrik. Autentičnim izvođenjem etno pesama sa prostora Balkana podsetili su nas na prošlogodišnji maestralni nastup Amire Medunjanin i sevdalinki. Pesme po kojima je Bilja poznata upotpunjene su izvođenjem pet novih pesama sa najnovijeg albuma koji će sredinom januara objaviti britanska izdavačka kuća, kao i autorskih pesama. Nakon nje, nastupio je Oleg Kireyev i Orlan Jazz Band koji su imali super acid jazz nastup. Totalno drugačiji nastup imala je britanska grupa The Jazzcotech Dancers. Ujedinjeni u svojoj ljubavi prema jazzu, troje veselih, razigranih i razmrdanih energičnih ljudi predvođeni 55-ogodišnjim poletnim čovekom je u svom polučasovnom nastupu uz hitove jazza plesalo i dalo sve od sebe da oduševe Nišlije u čemu su uspeli. Bio je to neobičan i nesvakidašnji nastup na Nišvillu. Svaka čast organizatorima na predstavljanju ovakve jedinstvene plesne grupe. Petak nam je doneo i fantastičan nastup britanske grupe Crazy P Soundsystem na Midnight stage-u.

U subotu je posetioce Nišvilla dočekalo odlično izvođenje niške grupe Key Cohesive kao i snažan glas nišlijke Isidore Jovanović, finalistkinje takmičenja "Ja imam talenat", koja je nastupila sa grupom Moba na Open stage-u. Muzički doživljaj nastavljen je na glavnoj bini izvođenjem niškog sastava Eyot i njihove mešavine elektronike, jazza, roka sa elementima etna koji je upotpunjen nastupom specijalnih gostiju - ženskog hora SKC-a Niš, gudačkog kvarteta, te Dragomirom Milenkovićem iz grupe Hazari.

Detalj sa Midnight jazz dance stage-a, izvor: Zvaninčna fb stranica festivala
Odličan nastup imao i legendarni američki saksofonista Bill Evans sa svojom bendom. Ipak, Nišlije su oduševili energični članovi grupe Shakatak iz Velike Britanije koja je imala neverovatan odnos sa publikom. Energična Jill Saward podigla je svojim glasom, stavom i harizmom posetioce ovogodišnjeg Nišvilla. Svaka pesma koju su odsvirali bila je zanimljiva mešavina funka, soula, R&B i latino ritmova. Tačno se moglo videti koliko su svi iz benda uživali u svom nastupu, i u energiji koju šalju. Odličan nastup!

Poslednji dan ovogodišnjeg Nišvilla obeležen je nastupom Wake Up Groovea iz Beograda na Open stageu te fantastičan i energetski nabijen nastup Remi Panossian trija iz Francuske. Nakon njih usledila je zvezda večeri Joss Stone iz Velike Britanije. Nasmejana i razdragana, svakim svojim pogledom, pokretom i moćnim glasom je zavodila publiku, momentalno se povezujući sa njom. Posetioci u prepoznali u njenom nastupu to da je uživala u svakoj noti i tonu što je publika prepoznala odmah i uzvratila brojnim i dugotrajnim aplauzima.

Ovogodišnji Nišville je završen neverovatnim nastupom čuvenog trubača, višestrukim pobednikom Guče - Marka Markovića i njegove grupe Rubikons.

Sve u svemu, Nišville 2016. je u potpunosti opravdao svoje ime. S jedne strane, na glavnoj bini nastupili su brojni strani izvođači iz Kine, Britanije, SAD-a i sl. S druge strane, main stage ugostio je i nekoliko bendova iz Niša poručujući time da Niš ima odlične izvođače koji mogu stati rame uz rame sa svetskim izvođačima. I to je odlično! 
Vidimo se i naredne godine!