Dolazak deathgrind bolesnika iz San Dijega Cattle Decapitation 15.8. u Srbiju je događaj koji se nije smeo propustiti. Samim tim, začuđuje činjenica da se nijedan od aktuelnih web-zinova i internet portala nije dosad pozabavio pričom o njihovom fenomenalnom nastupu. Sastav kome je poprilično skočila popularnost u poslednjih nekoliko godina zahvaljujući odličnim izdanjima „Monolith of Inhumanity“ i najnovijem „The Anthropocene Extinction“ stvorio je nakon dvadeset godina rada vrlo originalnu mešavinu death metala i grind-a sa brojnim drugim uticajima (black metal, hardcore...) i širokim dijapazonom glasova i neljudskih zvukova koje sa lakoćom proizvodi frontmen benda Travis Ryan. Naravno, pored muzike, ističe se i aura kojom zrači Cattle Decapitation, obzirom da se tekstualno bave propadanjem društva i ljudske civilizacije, kao i svojim jakim stavovima o zaštiti životinja i životne sredine. Zbog svega toga, činjenice da su Ryan i ekipa mašina koja nosi sve pred sobom na svirkama, kao i toga da im je ovo prva poseta Srbiji, začuđuje nedostatak prikaza o njihovom nastupu.

    Svirku je otvorio beogradski sastav BegUsToStop, kojima je po njihovim rečima ovo drugi ozbiljni nastup, a prvi u rodnom im gradu. Ovaj energični bend privukao je pažnju na sebe pre nekoliko meseci svojim istoimenim debitanskim EP-em, pa je i njihov repertoar uglavnom bio sastavljen od pesama sa ovog izdanja. BegUsToStop nudi izvorni i sirovi grindcore/death metal zvuk, zasnovan na nemilosrdnim blast „kečevima“ i brutalnim rifovima, a pažnju privlači i njihov scenski nastup oplemenjen gas maskama. Svoj nastup od skoro 40 minuta završili su obradom kultnih Dying Fetus, „Kill Your Mother / Rape Your Dog“, i napustili binu uz vesele zvuke ujka Pecosa koga se svi sećamo (makar se nadam) iz crtaća „Tom & Jerry“. Iskreno se nadam da će nas ovaj bend uskoro obradovati i albumom, obzirom da našoj sceni svakako nedostaje kvalitetnih grind bendova.

BegUsToStop, foto: FB stranica benda
    Nakon petnaestak minuta, na binu se jedan po jedan penju članovi glavnog benda za to veče. Nakon kratkog uštimavanja i proveravanja zvuka, počinje rafalna paljba u vidu numera „Manufactured Extinct“ i „The Prophets of Loss“. Iako zvuk isprva nije bio najjasniji, vremenom se poboljšao pa se mnogo jasnije moglo uočiti pojedinačno umeće svih članova benda. Gitaristi Josh Elmore i novopridošli Belisario Dimuzio briju svojim neverovatnim disonantnim picking rifovima i tvrdim groove deonicama kao stvorenim za headbanging. Ubitačna ritam sekcija Derek Engemann + Dave McGraw dovodi atmosferu do usijanja svojim nepogrešivim performansom. Za to vreme, Travis Ryan, koji važi za jednog od najboljih frontmena u modernom metalu, šeta od najdubljih grunt vokala, preko jezivih scream-ova, do sebi svojstvenog kvazi-clean pevanja koje ga najviše izdvaja od drugih pevača ovog žanra. Takođe, ovog čoveka odlikuje neverovatna energija na bini: pravio je grimase, ’vešao’ se mikrofonskim kablom, pritom ne prestajući da emituje svoje oštre mizantropske stihove sa bine. Naravno, ni publika nije zaostajala: moshpit, headbang-ing, čak i nekoliko hrabrih stage diver-a ulepšalisu ovo veče. Repertoar je bio potpuno fokusiran na poslednja dva albuma, a najbolju reakciju svakako su izazvale pesme za koje su inače urađeni i groteskni spotovi: „Your Disposal“, „Forced Gender Reassignment“ i „Clandestine Ways (Krokodil Rot)“.

    Nakon skoro sat vremena svirke, bend se povlači sa bine, no vraća se na poziv publike i izvodi svega još jednu numeru, „Plagueborne“. Možda malo kratak nastup, ali zaista odličan, i ako je sudeći po rečima benda, možemo ih očekivati ponovo. A tada će nas, nadam se, uveseljavati malo duže. Cattle Decapitation je pokazao svoje najbolje lice uprkos umoru, obzirom da je Beograd bio pretposlednja stanica na njihovoj jednomesečnoj evropskoj turneji. Svaka čast organizatorima iz Mjolnir Productions na dovođenju ovih manijaka iz Kalifornije, i naravno, očekujemo još odličnih poteza sa njihove strane.

Dejan Pavlović