Ovogodišnji šabački letnji festival organizovan je u nešto drugačijem maniru. Pod organizacionom palicom MTV-a, u tvrđavu Starog grada uselila se elektronska muzika, dok je live bina sa bendovima izmeštena iz iste na prostranu poljanu u blizini tvrđave.

Kao izveštač jedne undergraund Paklene višnjice, bila sam privučena nemejnstrim (ili barem manje mejnstrim) bendovima glavne bine kojima je potrebno malo prostora na medijskom nebu.

Prvi bend koji se predstavio drugog dana festivala bili su Slonz (ex Convoy), mladi šabački alternativni i, mislim da bih ih mogla nazvati i indi rokeri. Bend je vrlo dobro usviran, muzika im je kvalitetna, a specifični tekstovi, koji su se nekima svideli, a nekima ne, su sigurno svima privukli pažnju i dobar deo publike u nekom momentu nasmejali. "Mali puž" je definitivno odneo najviše simpatija. Nastup im je samouveren i nadam se da će neki od sledećih puta imati priliku da zasviraju na nekom festivalu pred više ljudi, na kojem publiku neće mrzeti da dođe dok je napolju još dan.

Veče je bilo poprilično žanrovski mešovito, te su sledeći izvođači na glavnoj bini bili reperi V.I.P. Nisam kompetentna da komentarišem njihov nastup, s obzirom na to da, niti volim, niti se preterano razumem u tu vrstu muzike. Bez obzira na to, neki rep sastavi i dalje mogu da me oduševe i sviče sjajno, iako sam van tog žanra, ali ovog puta se to nije desilo. S druge strane, nekolicina fanova V.I.P.-a je uživala u ovom nastupu, tako da je bilo dobro barem onima koji su zbog njih i došli.
 
foto: HC arhiv
Dede su se vratile i u grad Šabac. Utisci sa svirke Atheista na beogradskom Beer Gardenu se još nisu potpuno ni slegli, a ja se već nalazim pred binom i slušam ih ponovo. Ovaj nastup je bio nešto kraći, tako da se bend držao standardne set liste sa proverenom "Zapadnom Evropom", "Fatamorganom", pesmama o kolima, a za nas Sremce i posebnom pesmom o plavo - belom timu "Spritzerboyz". Kao i prošlog puta, bendu sve pohvale za kreiranje atmosfere. S druge strane, veliki minus za klince u publici koji još nisu naučili da na koncertima ne treba izigravati statue i mrštiti se svaki put kada te neko pipne dok igra.

Veče na live bini završeno je koncertima bendova S.A.R.S. i Van Gogh, koji su opravdali svoj status bendova koji se svuda spominju jer se publika tek onda okupila kako treba. Polažem velike nade u poslednje veče festivala zbog mnogo boljeg lineup-a nego prethodna dva dana.

Jelena Ostojić