Snøgg: Black metal avangarda u 26 minutaSviđa ti se? Javi ostalima!

Slovenački dvojac Snøgg, 6. januara 2016. pustili su na svetlo dana  istoimeni EP. Tokom ovih šest meseci znatno su „zagrejali“ atmosferu na različitim muzičkim portalima širom sveta i odsvirali znatan broj svirki u regionu. 

U startu je celokupna njihova muzika okarakterisana kao black metal, ali zapravo njihov prvenac itekako probija granice tog žanra. Mnogi ortodoksni ljubitelji black-a mogli bi biti „izneverenih“ očekivanja na prvo slušanje. U susretu sa dugačkim ambijetalnim uvodom neki bi nestrpljivo premotavali tražeći segment u kome se dešava „nešto konkretno“, dok bi neki baš uživali u toj tenziji koja, sasvim izvesno, nagoveštava i priprema silovitu bujicu tonova. Ekstremno eksperimentalno – ova  sintagma najbolje opisuje umetničko ostvarenje kojim se bavimo u ovom tekstu. 

U svakom slučaju, muzika Snøgg-a ostavlja dubok utisak i primamljivo nas uvlači u svoj univerzum. Sve zvuči nekako neizbrušeno, kao da u svakom trenutku preti da se otrgne harmoniji. Sve je u konstantnom usaglašavanju. Semplovani zvuci svakodnevice - zveckanje, šuškanje, lomljava, drmanje, treperenje, prigušeno pištanje asociraju  na neuravnoteženost, neurozu, anksioznost. Nakon košmarne svakodnevice dolazi oslobođenje u vidu muzike. I sve tako u krug, nekoliko puta, sve intenzivnije i intezivnije.  Posebnu čar čini baš to prebacivanje sa meditativnih deonica na klasično black rokanje. 

Snøgg je muzika koja ostavlja puno prostora  da joj iznalazimo značenja i da gradimo sopstvenu viziju priče. Nema liriksa (ili ih barem ja ne čujem) – ali utoliko više glas sa dodatim ehom koji progovara kao iz neke dubine doprinosi mračnom ambijentu i još više „vozi“ maštu nego da je sve nekako „okovano“ u smislen govor ili pevanje. 

Na kraju, posle tog lebdenja između stvarnosti i snoviđenja, harmonije i disharmonije, nekoliko tonova na klavijaturama koji imitiraju ritmično kapanje vode sasvim lagano prekidaju priču. Preostaje nam samo da iščekujemo njen nastavak.

Ana NikolićSviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva