Režija: Wong Chung Hueng
Gl. uloge: Carter Wong, James Tien, Kam Kong

Radnja:

Carter Wong predvodi grupu revolucionara koji se bore protiv... hm, koga zapravo? Recimo, vlasti. Pretpostavljam da je tako, jer teško je shvatiti iz filma. S obzirom da se, osim vlasti, revolucionari ni nemaju protiv koga drugog boriti, možemo biti prilično sigurni da se bore protiv nekog vida vlasti, jebo je ja :)) Revolucionari shvate da imaju drukera među svojim redovima, te odluče ubaciti jednog svog čovjeka među šerifove ljude, kako bi otkrili od kuda cure informacije. Međutim, u toj akciji Wongova majka biva oteta. Zli Brko (koji nije šerif,ali je glavni negativac u filmu, inače nepoznate funkcije) (glumi ga James Tien) drži majku zatočenu i traži od Wonga da ubije trojicu nevinih ljudi od kojih je jedan budistički svećenik, a drugi njegov budući šogor.
Wong, pozitivac u filmu, to začudo i radi, ali mu ovaj majku ne vraća, dok god ne dobije imena svih revolucionara. Nakon što je dobio batina od Zlog Brke, naš se junak teturajući vraća kući, prezren od cijelog sela zato što je pobio nevine ljude te traži od svojih sestara da mu daju otrov.
Slijedeća scena koju vidimo je: Zli Brko u šumi okružen sa tri lijesa, shvaća da je šerifov tjelohranitelj (koji cijeli film svira kurcu), zapravo također revolucionar, a tri se mrtvačka kovčega otvaraju i iz njih izlijeću gorespomenuti "pokojnici". Ubrzo im se pridružuje i Wong...

Osvrt:

Dok gleda "Renegade Master", prvo što čovjek pomisli je da je ovo tek osrednji kungfu film. Međutim, situacija u zadnjih pet minuta filma se toliko drastično mijenja da čovjek, od silnih iznenađenja, ne zna više što bi mislio o prizorima koji se ukazuju pred njegovim očima.

Bit ću temeljit i krenuti ispočetka: uopće nije jasno tko su ti revolucionari i protiv koga se bore. Doduše, jasno nam je da je Brko neprijatelj dobrih, ali nam nije jasno tko je zapravo on. Tu su i ostali likovi čija uloga je.... hmmm, kako da se izrazim - nejasna. Jedan od njih je i Wongov ujak koji prvo ispada loš, pa dobar, pa loš, pa dobar, pa ga onda Brko ubije jer valjda ni redatelj nije znao šta bi više sa njim.

Najbolji dio filma, osim samog kraja, je scena kad Carter Wong doživi pomračenje uma, pa se bori protiv budističkog svećenika, čija je uža specijalnost udaranje glavom tako da sve zvoni. Tu negdje se čovjek zapita: koji mu je kurac? Mislim Wongu, a ne svećeniku. Zašto ubija nevine ljude?

Redatelj nam ne daje pravi odgovor do samog kraja, ali to ne znači da je situacija napeta, već samo prilično apsurdna. Čak se možda u jednom trenutku, gledatelj ponada da će se ovo pretvoriti u besmisleni mayhem krvi i nasilja, koji bi opravdao sat vremena potrošenih na glupe dijaloge, no situacija postane još apsurdnija na radost svih nas.

Kada pokojnici iskoče iz kovčega, Brko ih upita: ''Aren't you supposed to be dead?''. A oni mu odgovaraju: ''Don't you know about ---- kungfu?''! Tu počinje eskalacija nasilja koje doseže svoj zenit kada im se pridružuje i "otrovani" Wong. Problem s Brkom je taj što on u trbuhu ima neku zlatnu kuglu, pa ga se ne da tek tako ubiti. No, naši junaci znaju i rješenje za to, koje vam, naravno, neću odati da vam ne bi pokvario eventualno gledanje filma, ako ste uopće dovoljno hrabri za takvo što. Film, naravno završava na najgluplji mogući način - zamrznutom scenom borbe, ali time rješava redatelja obaveze da malo objasni gledatelju neke stvari.

Tomac