https://www.youtube.com/watch?v=UhjG47gtMCo

Čitajući, uvek crtate u glavi svoj film, a ja sam ovaj spektakularan roman izvrteo u naučnofantastičnu akcionu dramu, sa elementima horor trilera, podelio uloge, i odlučio da samo oni mogu da odsviraju soundtrack za ovako apokaliptičnu storiju. Najbolji SF roman koji sam u životu čitao. Sramno zanemaren u domaćem izdavaštvu.
Klik play and end enjoy reading.


Zblanutost- neprestano visoko kvalitetnim pisanjem na više od 400 strana. Opčinjenost- načinom obrađene teme. Opčinjenost- temom. Zabezeknutost- činjenicom da se, koliko znam, samo jedan domaći izdavač udostojio prevesti ovaj spektakularan roman, ali je to uradio traljavo i nevredno daljeg pominjanja. Oduševljenost- nanovo stečenim saznanjem da istim jezikom govorimo u nekoliko susednih država pa se ista mogla iščitati pozajmljivanjem od zapadnih komšija. Oduševljenost.

Život u GMO svetu. Ili nakon njega. Ili zbog njega. Površna apokaliptičnost svakog poglavlja u čijoj dubini leži i vrišti zastrašujuća pomisao da je apokalipsa danas. Sada. Ili vrlo skoro. 

Kraljevstvo Tajlanda. Godina neprecizirana. Nebitna do potpunog besmisla. Bangkok je jedan od retkih preživelih gradova u svetu u kom su se okeani podigli iznad dozvoljenih nivoa i progutali sve. U kojem više nema fosilnih goriva, pa grad pogoni metan. U kojem su mačke mutirale u čudno objašnjiva stvorenja zvane cerimačke koje se šunjaju svuda. U kojem fabrike pokreću megodonti, a pogonske trake rade uz pomoć gnojiva algi. U kojoj, naposletku, ima mesta i za devojku na navijanje, jednu od genetički projektovanih primeraka Nove vrste, koji služe kao igračke za zabavu, iskorišćavanje i zlostavljanje. Nova klasa potlačenih robova, pravljena u Japanu. Ona se zove Emiko, i kao odbačeni primerak svoje vrste, tumara romanom kao zlostavljana i izmučena, izbezumljena, pregrejana, ali i dalje dovoljno mistična da se u nju zaljubi jedan od junaka sa druge strane, starih i običnih ljudi, željnih neograničene i sulude moći, koja se u svetu ove priče više ne meri novcem i zlatom već kalorijama, skrivenim bankama preostalog prirodnog semena. Jezivo.

Kraljevstvo Tajlanda na čijem je čelu Njeno veličanstvo devojčica kraljica koje zapravo nigde nema niti je iko ikada video, Kraljevstvo u kojem bukte unutrašnji sukobi između ministarstva trgovine koje želi slobodno tržište po svaku cenu i ministarstva ekologije koje naizgled brani preostali lokalni ekosistem, gde i jedni i drugi imaju svoje vojske koje će u jednom trenutku izaći na ulice i započeti rat, u čijim sastavima cveta korupcija i izdaja sa obe strane. Kraljevstvo po kojem vršljaju predstavnici preostalih multinacionalnih genetičkih korporacija koje vladaju svetom u potrazi za poslednjim važnim semenskim resursima i nekim čudnim genijalcem koji ih je stvarao i koje će u poslednjoj sceni ostati sam u potopljenom gradu sa devojkom na navijanje. Jezivo i spektakularno.

Napisan sa tako mnogo pažnje usmerene na detalje, sa tako mnogo inženjerske preciznosti, biološki obrađenih i ludački kreativno osmišljenih termina i uloga, dinamičan bez prestanka. Napisan zapravo kao skripta scenarija, filmskog. Baš tako. (Čitajući uvek crtate u glavi svoj film, zato ta odbojnost ljudi koji čitaju prema ekranizaciji romana, ne žele da gledaju tuđe verzije pročitanog, najčešće. Ali u ovom slučaju, scenario je toliko detaljan da ne ostavlja izbora.) Žanr- naučnofantastična akciona drama, sa elementima horor trilera. Da. 

Ovo je morao pisati neko izvrsno opskrbljen znanjem iz prirodnih nauka, i sa tako mnogo osećaja za prepoznavanje društvenih odnosa, u isto vreme i beskrajno talentovan za pisanje. Jednom rečju, genijalac.
Genijalca su opravdano obasuli nagradama, zblanutost i oduševljenost s početka teksta ostaju u senci zabezeknutosti činjenicom da ovo nije kako valja kvalitetno prevedeno kod nas i stavljeno u izloge dosadno istih knjižara, sraman propust domaće izdavačke industrije, naručite je od komšija i uživajte.

Marko Gaić