Već nekoliko meseci se priprema prvi materijal benda koji se skraćeno zove DMM (Deca Mrtvih Misli) i prvi album koji ima kontroverzan naziv "Opelo rokenrola". Upravo ispitujemo pevača, basistu i idejnog tvorca benda Stefana Megića, koji je rešio da podeli sa nama par rečenica o svom projektu. 


HC: Reci mi kako je uopšte nastala ideja?
DMM: Iskreno ideja je ono što mene pokreće i jednostavno morao sam da se ispoljim na neki način. Naša poetika temelji se, uprkos uvreženom mišljenju, na kvantitetu, pa tek onda na kvalitetu. Ono što stoji u srži takvog umetnikovanja je sakupljanje haotičnih svakodnevnih i životnih utisaka, bez idealizacije i ulepšavanja, sa stremljenjem ka hiperrealizmu. Iz mnoštva delova stvarnosti, izdvajamo one koji nas povezuju u jednu tačku, gde se susreću sva nesavršenost tehničkog aspekta i savršenost doživljaja koji u nama ostvaruju svoje medije. Oslanjamo se na muziku koju stvaraju ljudi, a ne produkcija i Internet. Sviramo unutrašnjim impulsom koji poseduje svako od nas, a ne iseckanim osećanjima koja se kasnije kompjuterski šmirglaju da bi se okačili na Youtube.

HC: Možeš li nam reći šta se tačno krije iza imena "Opelo rokenrola" i zbog čega ste nazvali vaš prvi album baš tako?
DMM: S jedne strane ime bi trebalo da bude provokacija, sa druge muzička realnost u našoj zemlji. Ako posmatramo šta se sve dešava oko nas morali smo da se ispoljimo na naš način, da opevamo predmete koji nikada nisu opevani, da iskoristimo muziku kao medijum našeg mišljenja. Sve što ćete čuti na albumu već odavno postoji, nismo pokušavali da otkrijemo toplu vodu niti da postanemo jelte drugačiji, već samo da se ispoljimo i onda svakom svoje. Mada postoji neka unutrašnja ambicija u svemu tome, jer muzika nema smisla bez publike. Devedeset posto ljudi neće razumeti satirični smisao u pesmama i neka bude, onih deset posto će uživati i meni će biti puno srce. Nismo pokušavali da budemo produkcijski genijalni, sve je snimljeno u okviru kućnih varijanti, snimićemo i niskobudžetni spot čisto da bi dočarali smisao naših pesama, pa ćemo videti.

HC: Ko je autor pesama?
DMM: Pošto sam pre nekoliko godina obilazio seoske predele Srbije naleteo sam na idiličnog pastira na obroncima Zlatibora po imenu Mikica Kurlajić. Iako je priprost čovek koji nije završio četiri razreda osnovne škole on je muzički genijalac. Sedeo je tako ispod jedne šljive i svirao frulu. Kad sam čuo melodiju koju je svirao, prišao sam mu i krenuo da pričam sa njim. Većina ideja je njegova, jer za razliku od drugih on nije isprljan današnjom muzičkom produkcijom tako da ćemo njega potpisati kao autora, dok smo mi samo aranžirali njegovu genijalnu ideju. On naravno ne želi da bude u žiži, niti želi da se pojavljuje; verovatno i ne zna šta smo uradili sa njegovim melodijama, no glupo bi mi bilo da ga ne spomenem, jer da nije bilo njega ko zna šta bi bilo sa nama. Arkadijska muzika u pravom smislu te reči.

HC: I šta možemo da očekujemo?
DMM: U suštini najbolje je ne očekivati ni od koga ništa, na taj način se čovek manje razočarava. Nismo želeli da se ogradimo i da sviramo samo rokenrol, niti da jurimo zamišljene vetrenjače. Pesme su oponenti današnjih produkcijskih kičeva, na taj način što ćemo biti pravi šund, pravi haos; nećemo se libiti da predstavimo Mikicinu ideju na svojstven način, jer on je pravi seoski panker, a mi imamo u sebi tu ideologiju, jer pank je ideologija. Tako da kroz suva razmišljanja želimo da dokažemo prvo sebi a posle i drugima da postojimo i da se nećemo predati zbog gomile dislajkova. Postoje pesme koje se bave trenutnom realnošću, kao na primer pesma "Buđenje", posle koje očekujemo da će nas zvati na sve moguće festivale. Dok sa druge strane pesme kao što su "Paralelopiped" i "Masa za fugovanje" su tu da bi podigle raju iz učmalosti. Imali smo mi jedan koncert, naravno iz sprdnje, gde sam ja svirao bas i pevao i prijatelj koji samnom svira u Degenezi je bio na bubnju i publika je baš uživala. Mi smo u suštini koncertni bend, jer imamo tu energiju koja ne može da se u potpunosti izrazi na snimcima. Ali nema veze snimci će biti tu da bi nas upoznali, a nakon toga očekujemo da ćemo svirati svuda u svetu.

HC: Šta imaš da kažeš za kraj?
DMM: Šta da vam kažem sem refrena jedne pesme: Mi smo dobra deca, al' su loše navike!

Intervju pripremio Bojan Milojković