Balkan Reggae Connection je kompilacijski CD koji obuhvata pesme 16 izvođača iz Bugarske, Grčke, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Rumunije, Slovenije i Srbije. Ova kolekcija pesama pruža uvid u srž veoma žive i aktivne roots reggae scene Balkana. U pitanju je izbor najinteresantnijih autora i pesama novijeg datuma – do dve godine starosti, odabranih isključivo na osnovu kvaliteta.

Reggae muzika ima dugotrajnu i živu tradiciju prisustva, prihvatanja i produkcije na Balkanu – od ranih sedamdesetih godina prošlog veka. Postoji duhovna veza između reggae muzike i balkanske civilizacije, i to je glavni razlog zašto je seme reggae muzike i kulture naišlo na tako plodno tle u ovom delu sveta. Poruka beskompromisne društvene pravde i bratstva među ljudima, koja predstavlja suštinu reggae muzike, ujedno je i srž svih balkanskih kultura. Balkanski reggae ipak ima svoje specifične, lokalne prizvuke, a ovih šesnaest bendova i izvođača iz osam balkanskih zemalja pružaju veoma dobru informaciju o tome kako zvuči balkanski reggae.

Cilj ovog izdanja je da stvori živu zajednicu balkanskih reggae poklonika i stvaralaca, koja će verovatno iznedriti regionalni reggae festival. Drugi cilj je pokazati ostatku sveta kvalitet i kreativnost ovdašnjih reggae muzičara.

Izvođači (po redosledu pojavljivanja na albumu):

ONE LION
One Lion je new-roots reggae pevač i autor iz rumunskog grada Temišvara, koji je započeo svoju umetničku aktivnost 2009. On je objavio tri EP-ja do sada i nastupao je kao predgrupa međunarodnih reggae zvezda kao što su Julian Marley, Omar Perry i drugi. Sarađivao je sa mnogim reggae umetnicima iz Rumunije i inostranstva, kao što su Volodia (Francuska), Jahmmi Youth (Bugarska), Dub Dove Sound (Poljska) i Panda Dub (Francuska)

LB27
Ladánybene 27 (LB27) je mađarski roots reggae bend iz Budimpešte. Od osnivanja 1985 do danas objavili su dvanaest albuma. Otvorili su prvi reggae klub u Budimpešti, koji još uvek postoji (1998 -       Trenchtown Reggae Party). Ujedno su autori i organizatori najvećeg mađarskog reggae događaja (Reggae Camp). Tokom dugotrajne muzičke karijere delili su binu sa nekolicinom svetski poznatih umetnika i bendova kao što su Carlos Santana, The Wailers, King Yellowman…

SITI HLAPCI
Siti hlapci (Siti kmetovi) su reggae bend osnovan 1998 u slovenačkom gradu Mariboru. Osnivač benda je pevač i multiinstrumentalista Tadej Tratnik Tadiman. Oni su bili pioniri reggae muzike u Sloveniji. Objavili su tri albuma do sada: Tukaj in zdaj (2003), Si ti hlapec? (2005) i Under Jah Sun (2013). Sa albuma Under Jah Sun, Siti hlapci su objavili hit singl i spot za pesmu Plamen. Spot je dospeo na listu MTV Adria Domaćica gde se zadržao neko vreme.

SMOKE’N’SOUL
Smoke’n’Soul su srpski reggae bend osnovan u Beogradu 2002. Objavili su jedan album do sada. Osnivači benda i glavni autori su klavijaturista Vladimir Krkljuš, trombonista Vukašin Marković i pevač i gitarista Miloš Ivković. Pored rada u okviru Smoke’n’Soul, ovi vrsni muzičari stekli su reputaciju nastupajući sa drugim bendovima i umetnicima kao što su Soulcraft, Prince Alla, Asher Selecteur, Ank Justice Steady Spear, Julian Marley, etc.

BALKAN RIDDIMS
Balkan Riddims su grčki reggae band osnovan 2011 u gradiću Arta. Osnivači benda i glavni autori su PS.K i Mister Kentro (producenti/DJ-jevi). Njihova muzika je spoj duvačke muzike karipskih ostrva, monofonih zvuka afričkih plemena, balkanskih zvuka i zvuka iz svemira. Objavili su dva EP-ja i nekoliko singlova do sada.

CONQUERING LION
Conquering Lion je makedonski reggae bend iz Tetova osnovan 2007.  Objavili su dva albuma do sada, a  na njihovom drugom albumu gostovao je jamajkanski reggae umetnik Jah Clarity. Osim u Makedoniji, nastupali su i u Grčkoj, Bugarskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, Rumuniji i Nemačkoj. Delili su binu sa umetnicima kao što su Manu Chao, Gentleman, Ras Zacharri, Donald Minott i Hornsman Coyote.

DARKA AND MELODY KEEPERS
Darka je srpska reggae pevačica iz Kruševca. Započela je karijeru 2001. Pevala je u raznim reggae bendovima i muzičkim projektima kao glavni ili prateći vokal, a nastupala je i sa sound sistemima kao MC. Objavila je dva albuma kao pevačica benda ZAA. Melody Keepers su Darkin bend sačinjen od odabranih reggae muzičara sa srpske scene, koji učestvuju na njenom albumu koji je u nastanku.

KILLO KILLO BANDA
Killo Killo Banda je jedan od nekoliko muzičkih projekata srpskog muzičara, pevača, autora i MC-ja Vojislava Maleševa, koji živi i stvara u Novom Sadu. Pod ovim imenom objavljena su dva albuma do sada, a jedna od pesama Killo Killo Bande našla se na uticajnoj regionalnoj reggae kompilaciji “Balkanfarraj”. Nastupali su na istoj bini sa Manu Chaom.

REBELITES
Rebelites su bugarski roots reggae bend iz Sofije. Osnovani su 2011 kao ogranak prvog bugarskog reggae benda Root Souljah. Oni su osmočlani bend, koji pored zajedničke ljubavi prema reggae muzici pravi povremene crossover izlete u druge muzičke žanrove. Imaju društveno angažovane pesme.

HORNSMAN COYOTE AND SOULCRAFT
Hornsman Coyote and Soulcraft su srpski reggae bend osnovan 2011 u Beogradu. Osnivač je pevač, autor, multiinstrumentalista i MC Nemanja Kojić, alias Hornsman Coyote. On je već ostvario značajnu domaću i regionalnu karijeru kao pevač i gitarista dubcore benda Eyesburn, a takođe i veoma zapaženu međunarodnu karijeru kao trombonista i aranžer duvačke sekcije za vrhunske svetske reggae umetnike kao što su Lee Scratch Perry, Lutan Fyah, Max Romeo i mnogi drugi. Soulcraft su sedmočlani reggae bend sačinjen od umetnika sa srpske scene, koji je objavio dva albuma do sada.

FC APATRIDE UTD
FC Apatride UTD (“Apatridski fudbalski klub”) su četvoročlani reggae bend osnovan u Beogradu 2005. Osnivač benda je Abdelraheem, reggae pevač rođen u Sudanu. Objavili su dva albuma do sada za parisku reggae etiketu Makasound. Imaju društveno angažovane pesme obeležene jedinstvenim spojem raznorodnih identiteta - islamskog, marksističkog, srpskog i rasta.

BROOKA BAND
Brooka Band su makedonski reggae raga ska rap band iz Skoplja. Osnovani su 2014. Oni su desetočlani bend, koji ima i duvačku sekciju i gramofonskog DJ-ja. Imaju humorističke pesme na makedonskom jeziku. Njihov najveći uspeh do sada je singl “Do pregje” (“Donedavno”).

MEGGA DILLAH

Megga Dillah je pevač i autor iz Rumunije, koji je započeo karijeru 2005 kao hip-hop umetnik. Uskoro se preorijentisao na reggae kao muzički žanr koji mu je bliskiji. Njegov debi album “Back Into The Music" najavljen je za jun 2016, uključujući singl "No Money" na kojem gostuje Omar Perry.

RAGGALUTION
Raggalution su slovenački reggae band osnovan u Kranju 2011. Objavili su svoj prvi album “Mask of Liberty” 2013. Nastupali su u evropskim zemljama od Češke do Grčke a učestvovali su i na značajnim festivalima kao što su Sziget, Seasplash, Skaville, Overjam, Cultural Reggae Vibez, itd. Imaju društveno angažovane pesme.

ANTENAT
Antenat su hrvatski reggae bend osnovan 1997 u Zagrebu. Započeli su karijeru kao tipični rock bend, ali su evoluirali  u smeru reggae, dub, ska i punk izraza sa World Music elementima – spoj koji su oni sami nazvali subreggae. Objavili su tri albuma do sada: Subing (2006, Kingston Records), Karavana (2008, Dirty Old Label) and Izlet (2013, Dirty Old Label). Nastupali su u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Nemačkoj, Francuskoj i Italiji. Bili su predgrupa britanskog reggae benda King Prawn u Zagrebu.

IGOR VINCE
Igor Vince (Igor Vincetić) je srpski pevač, autor i multiinstrumentalista iz Zemuna. Studirao je muziku u Senegalu, Beninu, Maliju, Nigeriji, Etiopiji, na Kubi, u Francuskoj, Nemačkoj i Srbiji. Nastupao je kao perkusionista sa umetnicima kao što su Femi Kuti, Keziah Jones, Cheick Tidiane Seck, Fatoumata Diawara, Dean Bowman i Cheick Lo. Godine 2015 okupio je osmočlani afrojazz bend i objavio prvi album “Let’s Do It”. “Sve je u redu, draga” je reggae pesma sa tog albuma.