Ostalo je još dosta vremena do otvaranja ulaza, a ispred Depoa se već stvorio poprilično dugačak red. Svi su nestrpljivo čekali da uđu unutra da podrže predgrpe ili jednostavno obezbede sebi mesto u prvom redu na vreme. Pre početka koncerta publika je sama sebi kreirala atmosferu, uglas pevajući pesme Mortal Kombata.


Prvi bend koji je nastupio na Antievrovizijskom koncertu bili su Mrka Kapa. Ovaj spoj različitih pank pravaca sa ska momentima koji su razmrdali ljude, bio je dobra uvertira u ostatak večeri. Sa pomalo bizarnim temama pesama i sprdačkim tekstovima uspeli su dobro da zabave publiku i ubede ih da je čokoladno mleko mnogo bolje od opojnih supstanci. Nastup ovog benda bio je kratak, ali mislim da su uspeli da pridobiju još po nekog novog slušaoca.


Ono što je usledilo žanrovski se razlikovalo od ostatka večeri, ali je energija bila na nivou. Irish Stew of Sindidun doneli su zvuk irske tradicije i obojili Depo u zeleno. Publika je uživala u tom prepoznatljivom zvuku. Pevalo se i igralo, a pale su i prve šutke. Bojan Petrović je svojim vokalom i frulom uz njega izazivao ovacije mase, a dominantna violina je svemu davala melodični, ali izuzetno veseli ton.  Nema šta novo da se kaže o ovom bendu. Sve ono što važi za svaki njihov koncert, važilo je i sada: uživanje u tradicionalnim melodijama, kao i konstantno pevanje i skakanje. Verujem da ćemo se složiti da to nije tako teško izvesti kada svirate za narod toliko oduševljen irskim tradicionalnim melodijama.


Ono zbog čega su svi došli (sudeći po moru "Teški metal" majica) je konačno došlo na red. Pošto ih je neprijatelj omeo HAARP-om, te nisu imali svoj potencijalni trijumf na Kalemegdanu, sada tim istim trijumfom neće moći da se hvale godinama kao Karleuša svojim Ušćem. Međutim, nakon onoga sinoć, mislim da svakako ima materijala za pohvalu.

Nakon uvodnih stihova "Evrovizije" i Mortal Kombat teme, kao prva pesma usledila je ona sa novog albuma, po imenu "Devedesete". Rekviziti su bili na nivou, te je Kriki, u skladu sa tekstom pesme, na binu izašao sa utokom. Odmah se dalo primetiti da je treće izdanje ovog benda zaživelo, ako ne među starijima, među klincima definitivno. Nije bilo postepenog uspona atmosfere. Odmah se užarila. Dobro raspoloženje i horsko pevanje je ispratilo ceo koncert. Smenjivale su se stare i nove pesme i moram primetiti da neke od onih nastarijih, koje su mi nekako i najdraže, nisu doživele reakciju publike kakvu sam očekivala. S druge strane, za vreme nekih pesama su letele čaše i limenke piva, pa i baklje. Definitivno vizuelno najbolji momenat koncerta bio je tokom pesme "Moj grad", kada je desetak crvenih baklji gorelo kako u publici, tako i na bini i bilo jedini izvor osvetljenja. Bilo je to nekoliko zasta specijalnih momenata u kojima su i bend i njihovi slušaoci pokazali da ipak nisu totalni hejteri, te da najviše emocija može da im izazove pesma o ljubavi prema sopstvenom gradu. Doduše nekoliko letećih baklji je alarmiralo dežurne vatrogasce i ostatak koncerta smo proveli u dimu, ali sve je to deo emocije. Podsetili smo se koliko je loše kupovati u kineskim prodavnicama, kakav je Pauk Čovek, ali i navijali za FK "Metalac" o kojem ne znamo apsolutno ništa. Sada kada pišem ovo, ne mogu da napravim granicu između pesama koje su svirane u redovnom i bis delu, te ih ne bih baš razgraničavala. Nakon što je redovan koncertni deo završen, uz ustaljeno "Svirajte pičke!" bend je dozvan nazad. Tokom bisa je u sali nastalo još veće ludilo, iako su svi bili vidno izmoreni. Nastavilo se sa skakanjem u publici, a i na bini, na kojoj ne postepeno bilo sve više ljudi. Bend je napravio jedan jako lep gest za Skakija iz Koalicionog sporazuma, koji ove večeri nisu svirali zbog Skakijevog zdravstvenog stanja, odsviravši "Alkoholičarku". S obzirom na to da smo mi ovu pesmu pevali na ulici još kao klinci, očekivala sam da će pevanje publike biti gromoglasno. Međutim, nove generacije klinaca (koje nisu baš toliko mlađe od mene) izgleda nisu toliki fanovi ove pesme. Meni je svakako ovo bio vrlo poseban momenat. Do kraja koncerta bilo je još nekoliko jako dobro ispraćenih pesama i mnogo kupanja pivom.


Svaki segment ovog nastupa Mortal Kombata bio je bolji nego ikada do sada. Bilo je mnogo više energije nego na prošlogodišnjoj Antievroviziji i to je rezultiralo eksplozijom. Celom događaju jednostavno ne mogu da nađem manu. I bend i publika treba da budu ponosni jer su sinoć kreirali tako dobru atmosferu.

Uz baklje, pivo i mnogo truda i znoja, svi su ove večeri ostavili, kako se u sportskom žargonu kaže, srce na terenu. Bez preterivanja. Ovaj koncert će se dugo pamtiti, a bend ima težak zadatak ukoliko želi da sledeće godine nadmaši sve ovo.

Kompletnu galeriju pogledajte na našoj fejsbuk stranici.

txt: Jelena Ostojić
foto: Jovan Mihajlović