Neprofesionalni glumac, glumac koji nije prošao kroz formalno glumačko obrazovanje, u srpskom jeziku ima pomalo luckast naziv: naturščik. Reč, pozajmljena iz ruskog jezika, ima drugo izvorno značenje; odnosi se na osobu koja pozira umetnicima. U svakom slučaju, naturščikov zadatak je da prikaže realnost i stoga glumci naturščici često glume sami sebe.

Čuveni italijanski reditelj Vitorio De Sika redovno je koristio naturščike u svojim filmovima i čvrsto je verovao da svako može savršeno da odglumi jednu ulogu: sebe. Njegov film „Kradljivci bicikla” iz 1948. godine, koji se smatra remek-delom italijanskog neorealizma, zapanjio je publiku naviknutu na holivudske zvezde korišćenjem neprofesionalnih glumaca. Lamberto Mađiorani, radnik u fabrici, i Enco Staiola, dečak koji je sa sedam godina prvi put stao pred kameru, izneli su glavne uloge oca Antonija i sina Bruna. Obojica su pokušali da izgrade glumačke karijere nakon „Kradljivaca”. Nažalost, prilično neuspešno; Lamberto je jedva krpio kraj s krajem, dok je Enco nakon glumačkih izleta postao nastavnik matematike.

Deni Lojd kao Deni Torens u filmu "Isijavanje"
Čest je slučaj da se deca isprobaju kao glumci i da steknu slavu od malih nogu. Međutim, interesantni su slučajevi kada mladi talenti pođu potpuno drugim putem u zrelom dobu. Najpoznatiji primer je, svakako, Deni Lojd koji će ostati upamćen kao Deni Torens u Kjubrikovom kultnom „Isijavanju”. Lojd nije znao da učestvuje u snimanju horora i tek je sa 17 godina odgledao film u celosti. Danas predaje prirodne nauke.

Još nekoliko poznatih primera:
  • Ana Pakin je svoj debi ostvarila u „Klaviru” 1993. godine sa samo 9 godina. Jedino prethodno glumačko iskustvo joj je bila uloga tvora u školskoj predstavi. Džejn Kampion je imala dobar predosećaj u vezi Ane; osvaja Oskara naredne godine.
  • „Akvarijum” iz 2009. predstavlja debi za Kejti Džarvis. Lovac na talente je primetio dok se svađala sa dečkom na železničkoj stanici i ponudio joj ulogu Mije Vilijams.
  • Gaborej Sidibe je studirala psihologiju u vreme kad su raspisane audicije za glavnu ulogu u filmu „Dragocena”. Na nagovor drugarice odlazi na audiciju, dobija ulogu, a zatim i oskarovsku nominaciju. 
  • „Zveri južnih divljina” predstavljaju 2012. godine publici tadašnju petogodišnju Kvavenžane Volis i Dvajta Henrija, vlasnika pekare. 
  • Sledeće godine, „Kapetan Filips” na čelu sa Tomom Henksom otvara vrata Holivuda četvorici somalijskih glumaca; Barkad Abdi, Barkad Abdirahman, Fajsal Ahmed i Mahat M. Ali izabrani su od preko 700 prijavljenih na audiciji. 
  • Prošlogodišnji „Zveri bez nacije” Kerija Fukunage u svojoj glumačkoj ekipi je imao nekadašnju decu vojnike, a Abraham Ata, četrnaestogodišnjak iz Gane, oduševio je u glavnoj ulozi.
  • Džon Voters, Harmoni Korin, Alehandro Hodorovski, Džim Džarmuš su samo još neki od reditelja koji uživaju u radu sa naturščicima. Korin je to najbolje sumirao:„[Naturščici] mogu da vam daju ono što glumci ne mogu nikad: delove sebe”. 
Preporučujem vam za kraj, ukoliko vas je ova tema zainteresovala, da pogledate i Taste of Cinema članak koji je prilično sveobuhvatan i navodi i manje poznate filmove, ali koji zavređuju pažnju i čiji akteri, prirodni glumački talenti, zavređuju divljenje.

Nina Bovan