Krajem 2014. godine, tačnije decembra, beogradski alternativni rok bend Presing izdao je posle 8 godina studijski album poz nazivom Neurokrem (Ammonite Records), ako preskočimo kompilacijski album Skrivena planeta iz 2013. Mnogi fanovi, koji prate bend još od formiranja 90-ih kroz brojne promene postave i zvuka kroz godine, su bili prijatno iznenađeni kada je izašao spot za pesmu Zvona se uklapaju sa suncem, dok smo mi mlađih generacija (usudiću se da ne govorim samo u svoje ime) bili krajnje pozitivno zbunjeni pojavom nečeg takvog zvuka, a pogotovu što to nešto nije bilo novo, već 20 i kusur godina izvire iz podzemlja alternativnog zvuka, ali se isto tako i vraća.

Album se sastoji od 10 pesama na vinilnom izdanju (i 11 na bendkempu), od kojih su se neke u međuvremenu već pojavile kao singl - spotovi. Kroz pesme se prožimaju razni žanrovski uticaji, ali ipak se na kraju sve to može staviti u eksperimentalno alternativni rok, jer koliko god da žanrovanje bilo nezahvalno, to bi bila neka najrealnija odrednica. Ta šarenolikost uticaja nije toliko snažna kao što je bila na izdanju Priča o totemu, duhu koji hoda, psu i razočaranoj ženi, (Slušaj najglasnije! 1993.) gde se mogu osetiti uticaji fanka, bluza i džeza u, na neki način, pankerskijem, bučnijem pristupu. Ono što je posebno interesantno kada je u pitanju ovaj bend, a što je i na ovom izdanju primetno, je prisutnost gostujućih muzičara, odnosno instrumenata koji daju poseban čar pesmama. U ovom slučaju su to saksofon (Papirni gong, Mađarski fank) i violina (Paradajz turizam). Osim toga, kroz album se provlače konstantno sintisajzeri sa većom ili manjom ulogom, za koje bih svakako rekao da su glavni zvučni pečat ovog izdanja. Tekstove ne bih da tumačim jer smatram da je to drugačije za svakog pojedinca, dok za gitaru, bas, bubnjeve i celokupnu produkciju mogu reći samo da su baš takvi kakvi i treba da budu - jednostavno presingovski. 

Neurokrem nije remek delo domaće alternativne muzike, kao što je to 600 nebo (Square, 2002.), ali definitivno jeste jedan veoma dobar album koji će sigurno ostati upamćen po pesmama Zvona se uklapaju sa suncem i Mi nismo verni sa fenomenalnim gostovanjem Zoje Borovčanin (Lira Vega), ali sigurno i drugima numerama. I da, nekome manje bitno ali meni izuzetno važno - omot je fenomenalan. Podržite bend i izdavača i nabavite vinil, usrećićete i vas i njih. Do tada, poslušajte na Dizeru.

Ocena: 7/10

Mihajlo Đorović