Sredinom 2005. godine nastaje okosnica onoga što će postati Pajperov smijeh. Alhemijske radnje traženja odgovarajuće postave odvijaju se sve do 2007. godine, kad je pronađen pravi odnos sastojaka, koji svira i danas  – Mirko (Ponjević, vokal), Ljubiša (Ćetojević, bubanj), Karlo (Tomić, bas), Srđan (Ivanković, gitara) i Dane (Marjanović, gitara, prateći glas).

U prvih godinu-dvije postojanja, kao neki vid bazičnih priprema za napore koji tek predstoje, bend je svirao muziku bendova na tragu alternativnog roka i grandža devedesetih. Početkom 2008. godine snima se demo singl "Optimista" koji označava početak autorskog rada benda. Pjesma je naišla na pozitivne komentare i kritike te se našla na komplaciji "KoBLe-daBLe" (presjek banjalučke muzičke scene od 1989-2009).

"Optimistu" slijede nove pjesme, svaka bolja od prethodne, koje će se 2011. godine naći na EP disku simboličnog naziva, "EPP". Na njega se nadovezuje živi snimak nazvan "zgranDžoFaKavanje", odsviran u banjalučkom DFK klubu u sklopu Dukafesta. Još novije pjesme, od kojih neke već hitovi na svirkama, objavljene su u vidu demo snimka sa probe benda, simboličnog imena "PROBAva".

Krajem 2012. godine grupa ulazi u studio Inovacionionog centra Banja Luka sa namjerom da snimi sve do tada napisane pjesme, odnosno materijal za ideju tada zvanu "Dvolbum" (album od 20 pjesama). Za nešto manje od 3 mjeseca Pajperov smijeh snimaju skoro sve trake za "Dvolbum". To je bio pravi test istrajnosti, kako za grupu, tako i za svakog člana pojedinačno. U međuvremenu je u nekoliko navrata, ponajviše iz svakidašnjih razloga, rađeno usnimavanje vokala, gitarskih solaža, kao i miks/mastering pjesama.

Od svega snimljenog, izabrano je 10 pjesama (zdrav razum je opet upleo svoje ruke u naše grandiozne ideje o "Dvolbumu") koje će da se nađu na prvom studijskom albumu benda, pod imenom "Od sjene do sunca". Ovih 10 pjesama biće objavljene sukcesivno u periodu proljeće-ljeto 2016. godine. Prva pesma "Čuvar samoće" objavljena je 24. marta.

Tokom godina stvaranja i rada "pajperi" redovno sviraju u klubovima i na festivalima. Nastupi koji se izdvajaju od ostalih su prvenac u banjalučkom klubu Music Hall, veče u spomen Milanu Mladenoviću (radi koje su nastale dvije obrade EKV, "Glad" i "Oči boje meda" koje su ušle u stalni repertoar benda u izmijenjenom aranžmanu), pank-rok maraton "In Memoriam Goran Kovačević" u banjalučkom Domu omladine, nastup na Dukafestu u DFK klubu u Banjaluci, Beer festu u Banjaluci, RastokFest u Jelahu, OK fest na Tjentištu, te nastup na Zaječarskoj gitarijadi (osvojeno treće mjesto).

Iako standardna rok postavka sa bubnjem, basom i gitarama sa sobom nosi određena ograničenja, kredo Pajperovog smijeha je da se uvažavaju inspiracija i ideje svakog člana benda, ako isti imaju smisla i vrijede, te da se radost nesputanog stvaranja stavi ispred pomalo dosadnog koncepta žanra. Takođe, velika se pažnja poklanja tekstovima, u kojima se pokušava pronaći prava kombinacija savremenog, gradskog rječnika, snažnih pjesničkih slika i nježnog lirizma.