U eri vladavine Dženifer Lorens i plejade njoj sličnih glumica, u Holivud je na mala vrata „preko bare” stiglo novo lice. Nesuđena balerina, Alisija Vikander je vrlo rano shvatila da je gluma njen pravi poziv. Još kao dete učestvovala je u raznim predstavama i mjuziklima, da bi ih kasnije zamenila ulogama u kratkim filmovima i televizijskim serijama. Prethodno nepoznata internacionalnoj publici, Alisija je prvi put privukla pažnju ulogom u hvaljenom danskom filmu „Kraljevska afera” iz 2012. gde je glumila uz Madsa Mikelsena. Nakon sledećeg uspeha iste godine, tačnije „Ane Karenjine” u adaptaciji Džoa Rajta, Alisija napušta rodni Geteborg i munjevito gradi karijeru na kojoj mogu da joj pozavide mnoga holivudska imena.


Naredne dve godine su bile samo uvertira za ono što je usledilo; iako su njeni performansi hvaljeni, kritičari nisu imali iste reči hvale za američki triler „Tajne petog staleža”, australijski krimi-triler „Sin pištolja” i američku epsku fantastiku „Sedmi sin”. U svakom slučaju, Alisija se pobrinula da publika zaboravi ove male neuspehe i to tako što je 2015. godinu učinila svojom godinom i glumila u čak pet filmova.

„Testament mladosti”, ekranizacija istoimenih memoara Vere Briten, prvi je film u kom je Alisija zablistala prošle godine. Pored Kita Haringtona (našoj publici najpoznatiji kao Džon Snou iz popularne „Igre prestola”) i mlade glumačke nade Tarona Edžertona, Vikander je u dirljivoj izvedbi dočarala život Vere Briten tokom I svetskog rata.

Rediteljski debi Aleksa Garlanda „Eks mahina” doneo je Alisiji još nominacija i pohvala. Ovaj psihološki naučno-fantastični triler je nezaluženo isključen iz trke za Oskara za najbolji film; osvajanje Oskara za najbolje vizuelne efekte čini se kao mala kompenzacija. Bilo kako bilo, odlična glumačka postava uz Vikander, Oskara Ajzaka i Donala Glisona i originalnu priču čine film koji ne treba propustiti.

Ne baš komična špijunska komedija Gaja Ričija „Šifra U.N.C.L.E.” i kulinarska drama „Zagoreo” sa Bredlijem Kuperom su naredni Alisijini projekti. Kraj godine je krunisala „Dankinja” i uloga Gerde Vegener koja joj je donela Oskara za najbolju sporednu glumicu i ulazak u filmsku istoriju kao druga švedska glumica koja je osvojila ovu nagradu. I to sve sa samo 27 godina.

Da je ovo samo fragment onoga što nastupa, vidi se i po Alisijinim potvrđenim ovogodišnjim saradnjama sa režiserima Džastinom Čedvikom („Druga Bolenova kći”, „Mandela: Dug put do slobode” ), Derekom Sianfransom („Tužna veza”, „Kuća ispod borova”), čuvenim Vimom Vendersom, a takođe će glumiti uz Meta Dejmona u novom filmu o Džejsonu Bornu. Izgleda da je naslednica Ingrid Bergman uveliko stigla.

Nina Bovan