Wardruna je muzički fenomen koji se ističe u moru fantastičnih norveških bendova. Idejni tvorac je multi-instrumentalista, Einar Selvik, poznat kao bivši bubnjar norveškog benda Gorgoroth. Inspiracija za bend je potekla iz Selvikovog jakog interesovanja za skandinavsku antiku i srednji vek, norvešku i islandsku narodnu muziku, severnjački šamanizam i drevno skandinavsko pismo – rune. Njihov cilj nije interpretacija autentične narodne muzike, već korišćenje tradicionalnih instrumenata (neke je Selvik sam napravio) kako bi se postigao zvuk neofolka.
     Njihov prvi album iz 2009. godine, Runaljod - Gap Var Ginnunga, predstavlja početak trilogije zasnovane na drevnim runama i paganskim ritualima koji su povezani. Savršeno odsviran drugi album, Runaljod – Yggdrasil, uključuje više horskih deonica.
      U vreme izdavanja albuma 2013. godine, muzika Wardrune je dospela u seriju „Vikinzi”, koja je opčinila svet i pridobila mnoge poklonike. Ljubitelji serije su pozitivno reagovali na prvu pesmu Wardrune, što je rezultiralo velikom prodajom albuma i čvršćom saradnjom između tvoraca serije i benda. Selvik ubrzo počinje da glumi u seriji, sarađuje sa glavnim kompozitorom, Trevorom Morisom i izvodi posebnu verziju Vikinške Svite za orkestar na filmskom i muzičkom festivalu u Krakovu 2015. godine.