2.1.2016., Centar za kulturu ''Božidarac'', 20h
Straight Jackin + Prti Bee Gee + Van Pameti



Posle uspešne novogodišnje žurke u zgradi rahmetle robne kuće ''Kluz'' u organizaciji ''Vračar Rocks'' festivalskog serijala, došao je na red i prvi koncert u 2016. godini, na starom dobrom mestu u srcu Vračara, Centru za kulturu ''Božidarac''. Čast da novu muzičku sezonu u ovom fenomenalnom koncertnom prostoru otvori dobila je notorna grupa Straight Jackin sa svojim gostima, bendovima Prti Bee Gee i Van Pameti.


Zvižduk za početak ove koncertne utakmice dali su Van Pameti. Moram odmah da pohvalim ažurnost organizacije i samih bendova oko tajminga, jer je prvi bend već u 21:10 razleteo prve sonične vibracije po ''Božidarcu''. Ovaj trojac svira nešto nalik garažnom roku. I sami su odmah na početku nastupa skrenuli pažnju da su bend koji je nastao u poslednjoj dekadi XX veka i da su svoj zvuk kreirali u podrumima. Svirali su dosta kratko, oko 20-ak minuta i svoj repertoar od 7 pesama predstavili upola popunjenoj sali Centra za kulturu ''Božidarac''. Najbolji utisak na publiku ostavile su numere koje, po najavi pevača i gitariste, govore o pesku, Biomedu (gde su me na momenat podsetili na jagodinski bend Crni Lilihip koji je takođe stvarao u devedesetim godinama) i pesma identičnog imena bendu. Basista je odavao utisak profesinalnog muzičara svojim slep bravurama na bas gitari. Za kraj su svi iz benda pozdravili publiku i izjavili ljubav voljenim osobama, te predali mikrofone idućem VIS-u, bez I.

Moram na kratko da se osvrnem na sam koncertni prostor, da bih onima koji nisu bili dao sliku celokupnog ambijenta. Dakle, CZK ''Božidarac'' je po svoj prilici za vreme socijalizma služila u svrhu priredbi, opštinskih zasedanja partije i njenih čelnika, koncerata ozbiljne muzike itd. Visoki plafon, soc-realistička lamperija i bina pravljena za školske pionirske priredbe, daju još veću i posebnu čar mestu. Na zidovima se nalaze reklame nekadašnjih socijalističkih industrijskih giganata i brendova poput Kokte, Radenske, fabrike Rade Končar... Na jednom zidu  imamo i polovinu karoserije automobila Fiće, te zaključak sveukupni može biti da je neko jako kreativan bio zadužen za dekor i enterijer ovog kultnog beogradskog koncertnog mesta.


Prti Bee Gee su sledeći zauzeli binu. Eufrat Kurajber i Mikri Maus, svoj polučasovni nastup započeli su numerom/skitom ''Na naslovnoj strani'', a Mikri je uvertiru za istu napravio pokličom ''Lerdis end džentlmen'', pa je žurka mogla da počne. A počela je oficijelno ultimativnim hitom ''Rajski grad'', gde je, kao što je to i dosadašnja praksa bila, Mikri otpevao Moskrijev deo, kome je, kao i uvek, dao poštovanje rečima da počiva u miru. Usledila je zvanično druga pesma (heh, koincidencije li, tako se ona zapravo i zove na albumu prvencu Prti Bee Gee-a ''Grejtest Hits'') ''Air Max'', a atmosfera se zagrevala iz bita u bit. Sala se napunila i bukvalno je 2/3 auditorijuma pevalo u glas sa Prtijima. Najbolju reakciju publike izazvala je pesma ''Klabing, klabing'', gde se refren bukvalno razvuko po čitavom ''Božidarcu''. Sledile su ''Crno vs. Belo'' (Mikri je odrepovao i Bvanin deo), ''Moja gudra'', ''Kadilakom'' i ''Straight No More''. Ceo nastup je bio oplemenjen forama i fazonima koje smo mogli čuti u pauzama izmedju pesama. Malo o rizlama i karticama, malo o težinskim stanjima, malo o tome kako konačno nastupaju kao predgrupa, a meni najinteresantnija je bila kada je Eufrat rekao našem fotografu iz Helly Cherry-ja da ga uslika u željenoj pozi pošto ga celo veče slika spontano i kako neće lepo ispasti jer je krenuo da ćelavi. Tu su negde hteli i da završe nastup, međutim na Eufratovo insistiranje, Mikri, koji je puštao matrice tokom nastupa, odvrnu još jednu ''Sve je pod kontrolom'' i tako zvanično završiše nastup. Mogu reći da su i ovim nastupom pokazali i dokazali zašto su u ''Top 3'' srpskih rep bendova, a po svoj prilici i regionalnih.


I za kraj, oni koji su krivi što smo se svi te prve januarske subote 2016. godine okupili na ovom mestu – Straight Jackin. Bend koji postoji više od 20 godina, sa blagim pauzama, i koji je te večeri došao, izašao i pokazao zašto je ''Ulaz se otvara ćešće'' klasik srpskog, pa i balkanskog rap'n'roll-a, čiji su zapravo jubilej (dvadesetogodišnjicu) i proslavili na koncertu. Svoj nastup Straight Jackin započeše oko 22:15 uvodnom numerom ''Intro'', koja i otvara gorepomenuti prvenac im. JP je svoj vokalni deo započeo iza bine da bi zatim uz ovacije dočekan nakon izlaska pred publiku, koja je u tom trenutka dosegla cifru od oko 300 ljudi. I onda je počelo. Hit je hit stizao. Krenulo se sa ''Down'', ''Malo sreće'', zatim ''Marihuana biblija'', ''Marijaana'', ''Ferdinand'', pa ''Javna kuća'', ''Zes'' i ''Trip''. Interesantna stvar vezana za koncert i sam prostor jeste da je pušenje zabranjeno, pa je obezbeđenje reagovalo i kada su neki od članova benda pokušali da upale cigaretu. Pozdravljam odluku ovog koncertnog prostora, koja je donešena još pre ovog novog zakona koji bi ovih dana trebalo da stupid na snagu. U publici je svaka pesma budila energiju, emociju ili bilo kakvu drugu reakciju. Neki su pevali, neki skakali, neki plesali, neki se igrali papirnim aviončićima, neki se ga(n)đali i, u suštini, niko nije ostao ravnodušan. JP je u jednom trenutku i svoju suprugu predstavio publici, a takođe i, kako je rekao, ''najlepšeg člana benda'', klavijaturistu. Kako se kraj bližio tako su krenuli i oni najveći hitovi, odnosno klasici Straight Jackin-a. Prvo ''Digni ga'', zatim ''Lopove Narkomane'', ''Jahrastaffaraj'', gde je bilo par neuspelih stagediving-a, i ''Straight Gangsterism'' na kome se zapravo dogodio najveći pogo na celokupnom koncertu. Predzadnja pesma je bila ''Izvini Jah'', koju je JP želeo da posveti devojci u pubilici koja je celo veče provela kraj bine u narudžbini te pesme, međutim kako stvari stoje, nije stigla da je čuje. Inače JP je imao i prijatelja za bekvokalnu ispomoć na koncertu. Za kraj, tačno koji minut pre ponoći (kada svi koncerti moraju biti završeni zbog pravnih regulativa kojima podleže ''Božidarac''), ''Sin Mafije''. Definitivno najbolja pesma Straight Jackin-a, što je potvrdila i publika svojom reakcijom. Nažalost, GSP sistem grada Beograda nije dozvolio da ostanem do bukvalno poslednjeg tona na koncertu, jer je trebalo skakati sa prevoza na prevoz, ali poslednje što sam čuo prilikom izlaska iz koncertne prostorije jeste predstavljanje benda, a s' obzirom na politiku ''Božidarca'', bis ne bi trebalo da se dogodio. No, ovde ostavljam prostor za demant.

Sve u svemu, jako dobar koncert, jako dobar prostor, i što moram posebno da pohvalim, jako dobar zvuk. Verovatno je bilo tu i nekih stvari koje mogu da podlegnu kritici, ali ja ih stvarno nisam spazio. Dakle, sva tri benda na vrhuncu zadatka i nadamo se da ćemo ih opet uskoro gledati negde, ako ne u istom sastavu, onda makar pojedinačno.
Kompletnu galeriju možete pogledati na našoj fejsbuk stranici.

txt: Nemanja Mitrović Timočanin
foto: Jovan Mihajlović