Izdavač: Muther Video, 1986.
Režija: Matt Devlen
Scenarij: Brad Redd
Gl. uloge: Scott Davis, Barbara Dow, Blue Thompson

Radnja:

Stanovnici okolice gradića Poolvillea se pretvaraju u mutante pod utjecajem ozonskih rupa... Ili zbog plinova koje ispušta obližnja tvornica kemikalija? Na kraju krajeva, nije ni važno zašto - pretvaraju se u mutante koji povraćaju fluorescentnu žutozelenu sluz uokolo i proždiru sve pred sobom.

Osvrt:

Mutant: *ARRRRRRRRR!!*
Žrtva: *vrišt*
Mutant: *ARRRRR!!**slin-slin*
Žrtva: *vrišt**vrišt*
Mutant: *ARRRRRRRRRRRRRRRR!!*
Žrtva: *vrišt*
Asistent režije: *prolijeva crvenu boju (krv, jel'te) po zidovima*
Mutant: *BLEUUURRRRRRRRGHHH!!!*
Žrtva: *vrišt* HEEEELP! *vrišt*

... i tako veći dio filma. U rijetkim trenucima kad mutanti ne proždiru američke seljačine ili ne povraćaju sluz, akteri ovog čuda od filma međusobno razgovaraju preprenaglašenim južnjačkim naglaskom kojeg je prilično teško razumjeti. Sva sreća da radnja filma stane u dvije rečenice. Dakle, lijepa Arlene (Blue Thompson) je aktivistica Zelenih koja dolazi istražiti ogromnu ozonsku rupu iznad Texasa. Kevin (Scott Davis) je sin vlasnika kemijske tvornice koja u blizini Poolvillea ispušta otrovne plinove u atmosferu, i on se na početku filma iz nekog razloga nalazi u prtljažniku auta (!?) kojim se Arlene vozi po Texasu. To je to.

S obzirom da je radnja prilično jednostavna, a dijaloga ima malo i uglavnom su sasvim besmisleni, autor je morao na neki način popuniti minutažu. Pa je pomislio "Zbog čega bi ljudi htjeli pogledati ovaj film? Zbog krvi!" I kako reče, tako i učini. Krvi (i iznutrica) ima na hektolitre, a same scene mutantskih napada su produžene do redikuloznosti. I sve se svode na isto - *ARRRRRRR!* - *vrišt!* - *ARRRRRRR!* - *vrišt!*... /nekoliko minuta kasnije/ *ARRRRRRR!* - *vrišt!*... Žrtva je konačno mrtva i mutant je nježno položi na pod...

Mislim da (uzevši u obzir naslov i godinu nastanka filma) nije potrebno naglašavati da su "specijalni efekti" smiješno loši (yess!), a ni gluma nije reprezentativna :) No, svi ti nedostaci (ili prednosti, ovisi od kuta gledanja) mogu proći nezapaženi pored zvukova kakvi se mogu čuti u ovom filmu. Na samom početku se čuju "cvrčci" koji su me doslovno natjerali da redom gasim zvučnike, monitor, TV... "!??" "Koji qrac zuji!!?". Nevjerojatno...

Sažetak: naslov mi je zvučao obećavajuće. Nakon gledanja mogu ustvrditi da nimalo nije iznevjerio moja očekivanja. Respektc!

Highlightovi:

Faux hillbilly naglasak
Gluma
Jetra

Oleg Berić