Sa Skakijem smo nedavno razgovarali o novoj priči koju je pokrenuo nakon razlaza sa Trulom Koalicijom - Koalicionim Sporazumom. Tada smo pričali o panku, pobuni, sceni nekad i sad, i sličnim temama. Ovoga puta Skaki prikazuje sebe iz jednog drugog, ličnijeg ugla govoreći o omiljenim pločama, bendovima, filmovima i stripu. Dajemo reč Skakiju...


Bendovi, muzičari i albumi


Teško je reći... I nimalo nije lako u okeanu dobre energije, nakon toliko odslušane muzike, odsviranih pesama, odgledanih svirki i koncerata uperiti prstom na nekoliko bendova i proglasiti ih za svoje ultimativne uzore. Ali ono što sa sigurnošću mogu da tvrdim jeste činjenica da je na formiranje mojih muzičkih (ne)ukusa najveći uticaj oduvek imao, ima i imaće večito potcenjivani, iskreni, prljavi pank.
Još sam daleke 1980. godine osetio i znao, kada se na mom gramofonu prvi put zavrtela pank ploča (bio je to EP „Plitka poezijaPekinške patke u izdanju Yugotona), da je to to, zvuk kome pripadam i muzika u kojoj sam oduvek pronalazio svoju snagu, inspiraciju i utočište.  U panku sam video i mogućnost da se direktno, precizno, kratko i jasno obratim svetu i društvu, i da im skrenem pažnju na njihove vrline, njihove navike i mane. Jer pank se buni, na sav glas, protiv stega i okvira savremenog društva koje postepeno otupljuje i rđa. On upućuje na kritična mesta i otvoreno iznosi svoj stav i mišljenje o nekom aspektu, nekom problemu sa kojim se susrećemo na putevima socijalne i svake druge vrste egzistencije. Možda sam entuzijasta, ali optimistično sam oduvek verovao da pank muzika može upravo putem svoje energične i zdrave pobune da izazove formiranje samostalne kritičke misli kod mladih ljudi koji bi svojim intelektom, solidarnošću, slobodnim razumom i zdravom pobunom izazvati promene koje nas možda mogu odvesti u neko bolje sutra.
I odlutah ja dalekoooo.
Dakle, Skaki kaže sledeće Pekinška patka (Plitka poezija) 1980., Sex Pistols - Never mind the..., Ramones svi albumi, Clash prvi album, Pankrti – Doglzajt, Paraf - A dan je tako lepo počeo, Exploited - Punks not dead, Bad Religion - No control.

Reditelji i filmovi


Na prvom mestu je večiti favorit! U pitanju je remek delo italijanskog reditelja Sergia Leonea iz šezdesetih godina, u vidu trilogije špageti-vestern filmova Dobar, Loš, Zao (The Good, The Bad And The Ugly), Za šaku dolara (A Fistful Of Dollars) i Za dolar više (For A Few Dollars More), sa gospodinom, dasom, majstorom zanata, legendom Clint Eastwood-om, koji je u ulozi Blondie-ja objasnio SVE! Definitivno film sa najboljom i najlegedarnijim soundtrack-om ikada. Ennio Morricone – umetnost!
Tu je i film Jeza u noći (Play misty for me) iz 1971., koji je režirao i u kome se u glavnoj muškoj ulozi pojavljuje gospodin Eastwood, takođe. Zar nije očigledno ko je moj omiljeni glumac? I da, u ovom filmu ima zajebanijeg protivnika – opičenu žensku.
Bilo bi suludo zaobići i Iliju Čvorovića koji u ekranizovanoj drami Dušana Kovačevića, Balkanski špijun iz 1984. ponosno maršira u pravedniji komunizam, uz povremena paranoidno-šizofrena cepanja ličnosti. Bata Stojković je ostavio veliki trag u srpskom filmu i pozorištu i mislim da ne bi bilo preuveličano niti preterano reći da se vrhunac njegovog glumačkog umeća može sagledati upravo kroz tumačenje lika Ilije Čvorovića. Osam godina kasnije, zbunjeni Ilija Čvorović nastupa kao počasni gost  na albumu TK Plakao sam kad je pala sekuritatea.
Inspiraciju i oduševljenje takođe izaziva neprikosnoveno glumačko umeće Zorana Radmilovića, boga improvizacije, majstora satire i društvene kritike, što je bez ikakve sumnje potvrdio u epohalnim pozorišnim komadima, Radovan III i Kralj Ibi. Neka to bude to što se sedme umetnosti tiče.

Stripovi


Svi stripovi. Sve ih volim. Uz stripove sam naučio da čitam. Obožavam uz klopu da čitam stripove.
Može zvučati otrcano, ali omiljeni strip junak mi je Dylan Dog. Ali kad bolje ramislim... Omiljeni ne postoji. Svi su mi omiljeni.
Još kao klinac sam sa svih strana dovlačio stripove i eto mogu se pohvaliti manjom kolekcijom stripova..

Pisci i knjige


S obzirom da je moj ćale bio vojno lice, kuća nam je oduvek bila prepuna vojne, istorijske i političke literature. Teme koje su najviše bile u fokusu mog interesovanja jesu Prvi i Drugi svetski rat u svetskoj i nacionalnoj istoriji. Takođe mi je inetersantna literatura koja se bavi fenomenom Tita i njegovog režima, kao i građa koja se bavi raspadom SFRJ i događaja koji su prethodili raspadu i nakon njega.

Zanimljiva mi je i psihologija, sa akcentom na literaturu koja se bavi fenomenom, pitanjem delikvencije (maloletničke, socijalne...), klinička psihologija, kao i razne naučne psihološke analize intrigantnih istorijskih ličnosti poput Staljina i Hitlera. Kada mi padnu šaka psihološke studije i eseji Fromm-a i Jung-a, priznajem da ih sa uživanjem čitam

Događaji


Moja nikada zaboravljena svirka, Exploited u Beogradu 1985. godine u SKC-u. Tada sam bio u vojsci u Beogradu i sećam se da su me jedva pustili da uđem unutra, kada sam se pojavio na svirku u uniformi. I taman kad su me pustili unutra i kada sam pomislio da je mojim vojničkim mukama došao kraj, na svirku su upali panduri i tu je tek nastao haos.
Interesantna mi je bila Izložba radova učesnika 13. međunarodnog bijenalea umetnosti minijature održana 17. decembra 2015. godine u Kulturnom centru Gornji Miilanovac.

Jedna od dražih svirki mi je svirka Trule Koalicije u KST-u pre skoro dvadeset godina.

Postoji bezbroj događaja i svaki od njih me je, u manjoj ili većoj meri, oblikovao. Tu su, naravno, probe sa KS-om koje mi i posle više decenija bavljenja muzikom ponekad izazovu roj muva u stomaku. I svaka svirka je posebna na svoj način, jer predstavlja jedinstvenu razmenu energije među ljudima i upravo to energetsko polje koje stvaraju jedni prema drugima čini neki događaj posebnim, drugačijim.

I da. Želeo bih da iskoristim priliku da, sve vas koji ste rešili / ili niste da sve ovo pročitate, pozovem na Belgrade Riot Fest  koji će se održati 23. januara sledeće godine u Domu Omladine u Beogradu i da zajedno sa nama i sa još osam odličnih bendova podržite još jednu pobunu! A mi ćemo se potruditi da upravo ta svirka bude vredna pamćenja i da ona bude vaš odgovor ukoliko vam nekada postave pitanje slično ovome. Xexe
____