Bend čija je karijera krenula uzlaznom putanjom pre čak dvadeset godina, i dalje borbeno drži svoju poziciju jednog od najboljih domaćih metal bendova. Kroz bend je prošlo dosta muzičara, neki su kratkoročno pružili šta su imali, neki su se lutajući dalje vratili Kraljevskom Apartmanom čineći ga još bučnijim i moćnijim. Iza sebe imaju diskografiju koju čini šest albuma, među kojima se najuspešnije izdvajaju „Ruka prave“, „Rocker“ i „Igra bez pravila“, Sada već u kategoriji legendi, mnogo nedaća kasnije, Kraljevski Apartman spremio je novu pesmu „Lud sam za tobom“. Kocka je bačena, rešili smo da uradimo intervju sa njima. Naš sagovornik ovom prilikom bio je gitarista i osnivač benda Zoran Zdravković.


HC: Zorane, za početak kako si?
Zoran Zdravković:
Hvala na pitanju,sada sam ok, posle veoma teške godine i gubitka prijatelja sa kojim sam delio binu punih 20 godina, sada sa novim ljudima nastavljam gde sam stao...

HC: Kakav je pogled kada se u ovom trenutku okreneš na početak? Da li možeš da veruješ da je prošlo toliko vremena? Da li je Kraljevski Apartman išao stazom kojom je planirano? Da li je vredelo truda?
Zoran Zdravković:
Početak je bio nekako spontan, neplaniran, sasvim se i slučajno desio, neke kockice su se poklopile i prva pesma koju sam napisao „Ne verujem u lažne anđele“ je zaživela, kasnije i ostale, ali ta prva je povukla sve... Snimio sam je kod prijatelja u studju, pozvao Lotketa da otpeva i eto,... ostalo je istorija.

HC: Neizbežno i teško pitanje. Odluka da se nastavi bez Lotketa? Svakako nije bilo lako presuditi i reći idemo dalje.
Zoran Zdravković:
Da, razmišljao sam, pričao sa mnogim prijateljima, šta raditi kada Lotke ode, čak je i on neposredno pred odlazak rekao: „Kizo, nađi ljude i ne puštaj bend niz vodu“ to je i prelomilo. Osim toga, pesme sam uglavnom ja pisao i komponovao, prestankom benda bih odbacio i dobar deo sebe, a ovako idem dalje i dok je „K.A“ živeće i sećanje na Lotketa. Odlazili su mnogi pa je bend opstao samo da se posetimo Bajrona iz „Uriah Heep“, Bon Skota iz „Ac Dc“, pa i na naše „Atomce“ Serđo je napustio bend, a Sklonište eto i dalje nastupa.

HC: Lotketov učinak u Kraljevskom Apartmanu ostaće uvek pamćen i važan za bend. Okrenimo se lepšim temama. Nedavno je izašao novi singl „Lud sam za tobom“. Reci nam nešto o tome, planira li se spot možda?
Zoran Zdravković:
Da. Lotke je svojim glasom ostavio pečat, znao je i sa publikom da komunicira, bio je u pravom smislu frontmen, ja sam se držao u senci. Meni je bilo važno da ljudi pevaju moje pesme. Sticajem okolnosti, morao sam promeniti i dobar deo benda, a to je i značilo da se mora snimiti nova pesma kojom bi promovisali novi vokal, novu postavu. Nisam hteo da izbacim bilo šta, već je ta nova pesma morala da bude hit, pesma koja ce ulaziti u uši, koju će masa pevati. Radio sam na toj pesmi nepuna tri meseca, i moram reći da sam ja kao autor veoma zadovoljan kako je ispala pesma „Lud sam za tobom“.

HC: Postoji li ideja o novom albumu? Ima li poente praviti album u mp3 i Youtube eri ili je singl sigurniji i pametniji izbor?
Zoran Zdravković:
Naravno da se planira album, ali trenutno je singl bio pravo rešenje, da se čuje, da je bend tu, da radi. Planiramo da izbacimo još jedan singl, za recimo tri meseca, a onda u tišini spremamo nove pesme koje bi krajem godine snimili i izbacili kao novi, sedmi po redu studijski album.

HC: Šta imaš da kažeš o medijima i rock muzici? Kako popraviti situaciju? Kakva su tu iskustva Kraljevskog Apartmana?
Zoran Zdravković:
Mediji? Koji? Facebook? Bilo nekada, sada svi kao da beže, nekih pokušaja i ima, na kašičicu, i onda se tu utrpaju i babe i žabe… “Žikina Sarenica“? Super za nas rokere...

HC: Nastupi Kraljevsko Apartmana su dosta posećeni, imate svoju ogromnu publiku, takoreći armiju. Ima li najave novih nastupa? Kako vi kao bend gledate na nastupe i tu, nazovimo energiju koju razmenjujete sa publikom?
Zoran Zdravković:
Naši koncerti su na sreću sasvim dobro posećeni, imamo mnogo prijatelja i fanova, pevaju sa nama i koncert se pretvori i u žurku, za njih smo i mi tu, oni nam daju i snagu da na svakom koncertu dajemo sve od sebe. Zar ima nešto lepše od toga da svi pevaju? Tada prestaje da postoji podela na bend i publiku, tada smo jedno.

HC: Koji nastup bi izdvojio kao najznačajniji u karijeri? Ima li nekih anegdota sa svirki uživo? Dosta nastupate po moto – skupovima, predpostavljam da ste puni priča i doživljaja. Da li je bilo i neprijatnih situacija?
Zoran Zdravković:
Teško je sada reći koji je nastup bio posebniji od nekih drugih, možda bih izdvojio onaj kada smo posle sankcija u Beograd ugostili „Deep Purple“ na sajmu, u hali 1... Tada smo imali čast da nastupimo ispred i taj koncert je ostao u sećanju kao jedan od boljih. A opet, naš prvi veći koncert u „KST“-u povodom izlaska albuma „Ruka Pravde“ gde je po velikom hladnoćom i nevremenom, sala bila rasprodana, snimili smo i tada naš dvd, pod imenom „Deset godina sa vama“.

HC: Pratiš li mlađu scenu? Kako ti se tu čini situacija? Imaš li neke favorite koje bi želeo da pomeneš? I vi ste na početku karijere imali podršku jednog velikana, Bore Đorđevića.
Zoran Zdravković:
Rekoh već na početku, da sam krenuo, sticajem okolnosti i ne planirano u avanturu zvanu rock & roll. Snimio sam Anđele, i Bora Čorba je među prvim čuo tu pesmu, kako kaže, svidela mu se i tada sam krenuo, tražio ljude, našao jednog po jednog i prva postava je bila spremna.. Prvi nastup je i bio na „Taš“-u, humanitarni koncert „Pogledaj dom svoj anđele“, Bora nas ubacio, i od tada smo bili česti gosti na „Čorbinim“ nastupima sirom zemlje.

HC: Dalji planovi za budućnost Kraljevskog Apartmana?
Zoran Zdravković:
Plan je da se svira i obilazi ceo region, u pregovorima smo sa Splitom.

HC: Hvala mnogo na izdvojenom vremenu, želimo vam mnogo sreće i uspeha! Poruka za čitaoce webzina Helly Cherry i fanove Kraljevskog Apartmana?
Zoran Zdravković:
Hvala i tebi, a poruka je svima ne odustajte od svojih snova, nikada se ne zna kada će se kockice poklopiti. Za fanove, samo jedno...“Nikad se ne predajem“.

Intervju priredila: Tamara Maksimović