7.12.2015., Klub ’’Fest’’, Zemun, Upad 300
Sheer Mag (USA), Mutabo (Beograd), Katma (Beograd), Peenters (Beograd/USA)

Puno se priča o Sheer Mag-u i sa puno očekivanja se približavao koncert. Relativno nov bend oko koga se digla velika prašina. Ne, nema nikakve kontroverze, već je muzički kontekst u pitanju. Punk bend koji svira najklasičniji rock/r’n’r na svetu, da ga tako oslovim, no, o samom bendu, muzici i nastupu nešto kasnije.

Svirka je, verovatno po prvi put u scenskom životu, krenula na vreme (možda čak i pre vremena, po najavljenoj poslednjoj satnici). U 21:15, na bini se već našao prvi bend. Prvi nastup, ultra-svežeg benda, tačnije dua, na relaciji Beograd – Mineapolis. Mene su najviše podsetili na Wipers-e, a pomalo i na X Ray Spex, verovatno zbog vokalnih deonica gitaristkinje i pevačice Sanje. Skot, ’’stari’’ skvoter iz Mineapolisa se takođe latio mikrofona, što je izgledalo i zvučalo interesantno obzirom da je ulogu u bendu našao kao bubnjar. Svirali su oko 20, 25 minuta i sasvim fino i uvežbano zvučali. Nadam se da im ovo neće biti poslednji nastup i da ćemo ih gledati opet u nekoj bližoj budućnosti.

Punk baklja radnog dana ponedeljka, predata je dalje bendu Katma. Bend koji je dosta dobar i upečatljiv trag ostavio na ovdašnjoj hardcore/punk sceni. Sastavljena od članova bezbroj beogradskih bendova (Helltard, Jatagan, Senza Replica, Bottox...), Katma stvara zvuk na međi (koincidencije li – tako im se zove jedna pesma) punk-a, hardcore-a i metala (u najmanjim linijama), a tekstualno udara tamo gde je društvo najtanje, a zajedno sa njim i hardcore punk scena – na patrijarhat, fašizam, homofobiju i autoritet. Pevačica Ana je sve vreme nastupa provela u publici, gde je simbolički pokazala da su bend i publika zapravo jedno na DIY hc/punk koncertima. Meni je, subjektivno (drugačije i ne može, valjda), Katma bila najbolji bend te večeri. Kroz svojih pola sata nastupa predstavili su 90% svog sveže snimljenog albuma prvenca. Izdvojio bih posebno pesme ’’Moderan čovek’’, ’’Nije nam važno’’, ’’Pobuna postaje teška’’, ’’Nasmejani bogovi’’ (gde su imali i ispomoć na mikrofonima od strane dvojice momaka/drugara iz publike) i pesmom kojom su zaključali svoj nastup, a ujedno se i oprostili od beogradske publike zanavek, ’’Životinja’’ – koju su posvetili trenutnom geografsko-ekonomskom stanju granica, (ne)slobode kretanja i imigracije. Vrlo energičan nastup i vrlo uvežban, šteta što je, za beogradsku publiku, zadnji.
 

Maraton se nastavlja bendom Mutabo. Dobro znana ekipa iz bendova poput Dažd, Nakot, Atomski Rat... Interesantan spoj punk i metal glazbe uz karakterističan Romčev vokal, koji na momente baca na nekadašnji bend Dažd, ali su mene pre svega podsetili na jedne od pionira crust punk zvuka Deviated Instinct i hardcore thrash doom pankere Sacrilege, sa dodatnim ubrzanjem u pojedinim pesmama. U svom anarhičnom muzičkom setu od pola sata odsvirali su sve pesme sa svog prošlogodišnjeg splita sa Hellexist. Vredno je pomena i svake hvale, to što su momci iz ekipe koja je bukirala koncert, pored besprekorne organizacije, spremila i ukusnu vegansku klopu i time nas podsetila da nismo centar sveta i da je briga prema životinjama još nešto o čemu treba,... makar razmišljati. Pošto su se crust pankeri iz Mutaba udaljili sa bine, istu su mogli da preuzmu gosti iz SAD-a.

U uvodnoj reči sam već opisao šta smo mogli da očekujemo te večeri od benda Sheer Mag, novog punk čuda iz Filadelfije. Zapravo kod ovog benda jedino što je punk - jeste etika. Muzički su na čistoj rock-r’n’r muzičkoj skali. Ne bih znao sa kojim bendom tačno da ih uporedim, ali neki alternativni prljavi rock bend iz dekada pre novog milenijuma bi sasvim dobro pasovao. Pevačica ima zanimljiv vokal i daje interesantnu soničnu sliku slušaocu. Nažalost, sem muzike i to onima kojima se dopada ovaj zvuk, ništa posebno nisu ostavili za utisak. Ostavljam prostor za demant, pošto sam zbog prevoza (kao i mnoštvo posetilaca/teljki) morao da napustim koncert pre samog kraja, ali ono što sam čuo nimalo nije moja šolja čaja. Muzički, nije loše, čak možda i prija za promenu čuti tako neku veselu, a opet ne skroz melodičnu muzikicu, ali u pristupu mi je falilo dosta toga. Recimo, dok sam bio na koncertu, a bio sam dobrih 6,7 pesama (dobrih, uzeći u obzir da Sheer Mag imaju 2 izdanja od po 4 pesme na 7’’ pločama), ni u jednom trenutku se niko iz benda nije obratio publici, pa čak ni sa ’’Good evening, we are Sheer Mag’’. Još jednom ponavljam, ukoliko se do kraja koncerta nešto promenilo ostavljam prostora za grešku u zaključku, ali ukoliko nije, stav ostaje isti.

Sve u svemu celokupni doživljaj i ako se moram latiti evaluiranje, jaka osmica ide ovom pank ponedeljku. Kao najupečatljiviji detalj večeri, zapravo bih izdvojio posećenost. Što kaže jedan od organizatora, po prvi put je broj prodatih karata nadmašio broj najavljenih gostiju na fejsbuk stranici ovog događaja, a po mojoj proceni u zemunskom ’’Festu’’ je te večeri bilo preko sto ljudi. Nadam se da će DIY hardcore punk scena nastaviti u tom maniru i dalje, pa makar i do sledećeg čitanja!

Nemanja Mitrović Timočanin