Vesti o smrti radija su bile relativno preuranjene. Ovaj radio na koji smo navikli se jeste transformisao u džing-hit-džingl-hit-zastoj u saobraćaju format, ali se u isto vreme stari radio (gde su se mogli čuti zanimljivi intervju, narativno novinarstvo i tražiti specifične publike) - preselio na internet.
Predlažemo vam pet podcasta koje svaki entuzijastični recepijent pop kulture (ovako se kaže štreber, ako si štreber) mora da bindžuje u toku praznika, negde između ruske salate, hladne prasetine i neminovnog razočarenja koje doček mora biti.


Song exploder

Podcast u kome muzičari na vaše uši rastave svoje pesme na delove i objasne kako je došlo do inspiracije za njih. Kreativni proces se objašnjava podjednako iz umetničkog i tehničkog ugla, kao i iz ugla biznisa, odnosno postprodukcije. Razgovor se naravno, prekida odlomcima iz pesme, koji ilustruju poentu.
Autori kažu da su inspiraciju dobili od Sergeja Prokofijeva koji je je na sličan način, tridesetih godina objašnjavao proces iza nastanka svojih dečijih priča. Epizoda traje 15 minuta, i za sad ih ima 60.

Match 3

U moru podcasta o kompjuterskim igrama (ovako kažem samo da bih izbegao debatu o tome da li reč „igrice“ umanjuje značaj ovog medija - i savršeno me ne zanima da li su igre umetnost), Match 3 se razlikuje jer se fokusira na kulturološki uticaj koji igre imaju. Nasilje, feministički pogled na igre i kako se stvaraju zajednice među gejmerima su zato uobičajene teme.
Dvoje voditelja su novinari iz sveta igara, dok je treći srednjoškolski profesor, što daje zanmljivu perspektivu. Izašla je 31 epizoda, u trajanju od sat i po.

Cracked

Dobro, s ovim nismo baš otkrili rupu na saksiji, Cracked jeste među najpopularnijim sajtovima o pop kulturi, ali je to s razlogom. Duh sajta je prilično prenesen na podcast - urednici sede i pričaju o fenomenima u pop kulturi koji ih fasciniraju, na način koji može biti iritantan, onima koji nisu fanatici. Nema nekih dubljih uvida, ali ima dosta zanimljivosti - na primer Tom Kruz mora da trči u svakom filmu, a Roki i Povratak u budućnost su pokušaj da se preotme crnačka kultura.
Ima više stotina epizoda (od kojih su neki specijali snimani pred publikom uživo) i občno traju više od sat vremena.

History of Batman

Jedan od retkih podcast koji se bavi Cape Crusaderom u svim inkarnacijama i kroz sve medije (mada očekivano imaju posebne simpatije za animiranu seriju). Najbolji aspekt podcasta, osim čište gikovištine, su intervjui sa ljudima koji su na najrazličitije načine učestvovali u stvaranju Betmenove ikonografije - Kelly Jones i Jason Alexander na primer. Za one koji ne vole takve stvari, postoje i tematske emisije koje se fokusiraju na pojedinačni sporedni lik (koji su za mnoge i sama suština Betmena).
Izašle su 22 epizode  i traju oko 15 minuta

How did this get made

Ovaj podcast bavi se fenomenom poznatim kao „film je toliko loš da je dobar“. Troje voditelja, razgovaraju sa gostima, s one strane kamere i ne ograničavaju se na filmove koji su gilty pleasure, ponekad su meta prilično visokobudžetni filmovi kojima jednostavno nešto fali (na primer svaki film Vačovskih ikad). Na kraju se čita „suprotno mišljenje“, odnosno komentari gledalaca sa interneta koji iz nekog neobjašnjivog razloga ipak vole ovaj loš film.
Podcast ima 126 epizoda, jedna traje oko sat vremena.

Jan Kanja