Bajke su priče u kojima ima mnogo opštih mesta i šablona, obično se završavaju tako što princ spasi princezu, i oženi je, pa žive srećno i dugovečno izrodivši hrpu musave dečurlije. Ali šta ako princeza ne želi da se uda?

Na tom mestu upravo svoju bajkovitu priču počinje Gejmen. Svi se sećamo priče o Snežani i patuljcima, i znamo šta bi trebalo da usledi posle. U Gejmenovoj gotskoj bajci “Uspavana i vreteno” Snežana baš i ne umire od želje za venčanjem, a patuljaka nije 7 (mada je to najmanje važno).


Ovo Gejmenovo delo je još jedan primer njegovog ponovnog pričanja starih priča samo što su ovog puta dve klasične bajke, o Snežani i o Uspavanoj lepotici, spojene u jednu zanimljivu priču sa neočekivanim krajem. Sva su pravila pričanja dobre priče ispoštovana, od veštog uvoda, zanimljivog zapleta, uzbudljivog vrhunca, neočekivanog preokreta i na kraju iznenađujućeg, ali potpuno logičnog raspleta. Kraj bi mogao da bude i početak nove priče ako se pisac odluči na nastavak, a čitaoce ništa ne sprečava da zamišljaju šta je dalje bilo.

Knjiga izgleda kao slikovnica za odrasle zahvaljujući izuzetnim ilustracijama čuvenog Krisa Ridla. Njegovi crteži doprinose gotskoj atmosferi dela podsećajući pomalo i na one svima poznate crtaće Tima Bartona.

Valjda pod uticajem globalne fascinacije serijom “The walking dead” ima malo i zombijevštine, ali na gejmenovski način, neću da vam kvarim uživanje, čitajte, kratko je i slatko. Ima Gejmen još ovakvih knjižica u kojima interpretira na nov način neke opštepoznate priče uz pomoć dobrih ilustratora, nadajmo se da će se ova dobro prodavati kako bi Laguna imala interesa da nas počasti i ostalim. A verujte mi, prava knjiga treba ovako da izgleda, spoj inteligentnog pripovedanja i odgovarajućih ilustracija, praznik za dušu i za oči.

Veran Mijatović