Jack The Ripper je bosansko-hercegovački bend čija se muzika može svrstati u varijaciju različitih oblika punk-a. Iako sebe karakterišu kao punk sastav, zbog raznolikosti muzičkog obrazovanja članova benda, njihova muzika izlazi iz žanrovskih okvira. U njihovim pjesmama mogu se primjetiti različiti uticaji kao što su punk, grunge, blues, funk, što na kraju ovaj bend čini originalnim i nadasve jedinstvenim u svom muzičkom okruženju. Upravo iz razloga što je njihova muzika nastajala kao oblik ličnog izražaja, nikad se nisu ograničavali određenim smjerovima.
Svoju muziku vide kao vid otpora prema „nametnutim“ životnim normama, te kroz muziku i tekstove nastoje iznijeti stavove o okruženju u kojem žive.

Ideja o osnivanju benda, koji je tada dobio naziv „Šovinisti“ pojavila se 2005. godine. Bend je preživio nekoliko promjena muzičara a od izvornog sastava ostao je samo vokal Emir Kuduzović (Kuze).
2008. godine, nakon potpunog raspada Šovinista, Kuze okuplja novu muzičku postavu, te dovodi dugogodišnje drugare Jasmina Čobića (Čobu) kao gitaristu i Mirzu Imamovića (Dživa) kao basistu.
I tada uz mnogo poteškoća, bend je uspio opstati, te 2009. godine izdaje prvi autorski album „Rođen si da umreš“, kojeg su finansirali fanovi i prijatelji benda. Tadašnji Šovinisti odradili su  10-ak koncerata kako bi promovisali novonastali materijal, a javnost je uspjela prepoznati njihov kvalitet što potvrđuju nastupi sa nekoliko velikih balkanskih imena poput Dubioze Kolektiv i Irine i VI.
Od 2010.godine bend je radio usporenim tempom, sve do početka 2015. Godine kada dovode novog bubnjara Amara Osmanovića.

Nakon dolaska Amara shvatili su da je naziv Šovinisti neprihvatljiv za javno predstavljanje, te je neshvaćeno u pravom smislu sarkazma. Bend dobija novi naziv Jack The Ripper.