W DELTA Z (2007) - isto to, samo malo drugačije...

Opet Tom Shankland iza kamere. Početak filma je obećavao jednu ne pretjerano originalnu šesticu. Hm, poređenja sa Se7en i sa "Saw" serijalom se prosto sama od sebe nameću. Na ku**c mi je u početku išla ta izanđala fora o dva detektiva, jedno macho frajeru i drugom (tj. drugoj) neiskusnom i pravdoljubivom...ali kako se pokazalo, svako "zašto" u ovom filmu ima i svoje "zato".
Dobar film. Jako dobar. Ne bi ga valjalo porediti sa "Se7en", ako ništa, makar zbog toga što u "Se7en" do kraja ne znamo ko je ubica ali znamo motiv, a ovde jako brzo saznamo ko je ubica, ali motiv ostaje tajna do raspleta filma. Preporuka svima koji vole psiho-trilere. Ovaj film mu dođe kao hladno Karlovačko pivo, ako nemate za Hajnken. A kad Hajnekena nema, Karla je next best thing.
ocjena 8 / 10

THE CHILDREN (2008) - tucite svoju djecu čim primjetite da počnu da liče na vas

Britanski horor. Ima nešto perverzno u njemu. Nije to samo što u ovom filmu djeca ubijaju umjesto da su, kao skoro uvijek, žrtve. Filmovi sa djecom koja ubijaju su po pravilu odlični..Children of the corn, Vilage of the damned, Omen...ali, ne. Nešto drugo je perverzno. To su čarapice i mini suknja od Hannah Tointon, mmmm. Tačno zamišljam kako sam profesor, a ona dolazi kod mene na dopunsku nastavu. Sama, nema nikog u učionici. Bezobrazno liže lizalicu, dok mi prilazi. Bezobrazno se ponaša i kao da moli da je prebacim preo koljena i izlupam po guzi. Samo što te "batine" ne bi baš bile očinske. I onda, kad zavrršim s lupanjem nestačne djevojčice, dok joj se guza još uvijek rumeni od otisaka mojih dlanova, krenem rukom da...
Ehm, ovaj, gdje sam stao? E, da. Na stranu moje fantazije. Film je vrijedan gledanja. Priča je solidna, a Tom Shankland dominira iza kamere. Ima super scena koje te zaista trznu i uplaše. Djeca glume odlično.
Ali, što je Hannah dobra, uuuuuu....
ocjena 6 / 10

BAINLEUE 13: ULTIMATUM (2009) - hop, cup, poskočiću i nastavak ja snimiću....

Ima li išta gore od filma Bainleue 13? Ima. Njegov nastavak. Ima li još nešto gore od toga? Ima. Kad sa interneta skinete dubbovanu englesku verziju. Ima li još nešto gore? Teško...
Elem, dok je prvi dio bio gledljiv makar zbog vratolomnih scena jurnjava po krovovima, drugi nema ni šesnaestinu te atmosfere. Još je prvi dio ocjenjen preko 7 na imdb, a i ovaj je preko 6?! Možda su ovo ustvari odlični filmovi ali ih ja ne prepoznajem kao takve? Ma biće da je to. Paralela sa nastavcima "Taxi" franšize je više nego neminovna, barem zbog toga sto je Luc Besson umiješao prste u oba originalna djela...ili možda približnije da objasnim: ako je u nekom suludom sistemu poređenja - "Bainleue 13" equal to "Mi nismo anđeli", onda je "Bainleue 13 ultimatum" equal to "Mi nismo anđeli 3"!
ocjena 3 / 10 (zbog skakanja, poskočica i tih džidža bidža)

Teodor Tozza Radović